Tuesday, May 21, 2013

Ποιο είναι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ;;; [Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις]

Πολλά γράφονται αυτή την περίοδο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή κυρίως τη δημοσκοπική κατάρρευση του άλλοτε κραταιού Κινήματος, που αποτυπώνει μια θλιβερή πραγματικότητα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να θεωρηθεί ο κύριος υπεύθυνος και φυσικά η παρέα του.
  • Δεν υπάρχει οργάνωση, δεν υπάρχουν μεσαία στελέχη, δεν υπάρχουν πια μέλη, οπαδοί και ψηφοφόροι.
Έχουν σκορπιστεί στους πέντε ανέμους και είναι επώδυνο για εκείνους που έμειναν στο περιθώριο να παρακολουθούν τον εκφυλισμό ενός πολιτικού οργανισμού που είχε τεράστια συμβολή στην πρόοδο του τόπου. Κι αυτό είναι αναμφισβήτητο, όσο κι αν προσπάθησαν να το απαξιώσουν και εξακολουθούν να το αντιμάχονται τα άλλα κόμματα.

Είναι και αστείο αλλά και θλιβερό να βλέπει κανείς να τραβολογάνε τα κουρέλια του ο Κουβέλης και το κόμμα του, ο Τσίπρας και οι συνιστώσες του, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Νέα Δημοκρατία. Είναι τα κόμματα που πολέμησαν με φανατισμό την υπό τον Γιώργο Παπανδρέου κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Που δεν ενδιαφέρθηκαν να πετύχει στην υλοποίηση του προγράμματός της, που νοιάζονταν μονάχα για το μικροκομματικό τους συμφέρον, που ακόμη αντιμάχονται τον Παπανδρέου μη τυχόν κι εμφανιστεί ξανά στη γωνία και τους πάρει τη μπουκιά από το στόμα!!!

Αλλά είναι και τα στελέχη εκείνα που έκαναν την εμφάνισή τους στην  πολιτική κονίστρα δίπλα στον Παπανδρέου και τώρα έχουν είτε εξαφανιστεί είτε προσχωρήσει στη ΔΗΜΑΡ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε συμμετέχουν σε νέα σχήματα (όπως ο Δόλλης π.χ. που πήγε με τον Λοβέρδο, ο οποίος Λοβέρδος ουδέποτε στήριξε τον Παπανδρέου)
  • Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον του ΠΑΣΟΚ;;;
Ο Βενιζέλος είναι φανερό ότι επιδιώκει να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ έστω και με μονοψήφιο νούμερο. Τον νοιάζει η διαπραγμάτευση μιας ενδεχόμενης συμμετοχής του σ' ένα νέο κυβερνητικό σχήμα και δύσκολα θα προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία. Πάντως επειδή είναι φιλόδοξος θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Ουσιαστικά όμως το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει και δεν φαίνεται ότι μπορεί ν' ανακάμψει. Δεν είναι ευχάριστο για όλους εκείνους που στήριξαν και στηρίζουν τον Παπανδρέου να το δεχτούν. Όμως μια ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων θα δώσει αυτό το συμπέρασμα.
  • Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει πλέον στην ιστορία, και δεν θα το σώσουν οι όποιες δικές μου ενθουσιώδεις αναφορές ή οι εμμονές των παπανδρεϊκών που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα υπάρξει ανάσταση!
Και δεν είναι δυνατόν μετά από τέτοιο πόλεμο φθοράς που υπέστη αλλά και μετά από τόσα λάθη που έκαναν όλοι όσοι συμμετείχαν στην κομματική, κυβερνητική και κρατική εξουσία να ξαναγίνει το κόμμα που μεγαλούργησε στην μεταπολιτευτική ιστορία. Στη συνείδηση του λαού έχει καταδικαστεί.

Δεν γνωρίζω τις προθέσεις του Παπανδρέου. Ωστόσο, η μόνη διέξοδος για το πολιτικό του μέλλον, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί είναι η δημιουργία ενός καινούργιου πολιτικού φορέα. Με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει φως! Και είναι βέβαιο ότι σε οποιαδήποτε κίνησή του θα τον ακολουθήσουν πολλοί. Το όνομα ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, όπως έχω ξαναγράψει, είναι συνυφασμένο με την ελληνική ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Κι εδώ πρέπει να σημειώσω ότι οι προσπάθειες του Κουβέλη για τη δημιουργία ενός φορέα της Κεντροαριστεράς δεν θα καρποφορήσουν, όσα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κι αν προσχωρήσουν στη ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Παπανδρέου όποιο πολιτικό σχήμα και να δημιουργήσει είναι βέβαιο, με μαθηματική ακρίβεια, ότι θα επιβιώσει, και φυσικά θα εξαφανιστεί το πολιτικό μόρφωμα του Βενιζέλου, ο οποίος τότε θα αναγκαστεί να πάρει κάποιες αποφάσεις που αφορούν τον ίδιον προσωπικά, κι αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν μας απασχολεί. 

Αλλά αν ο Παπανδρέου πρόκειται να κάνει κάτι, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Είναι κρίμα να βλέπουμε να σκορπίζουν εδώ κι εκεί και παλιά στελέχη και Πασόκοι που δεν επιθυμούν να μείνουν πολίτες ανενεργοί. Είναι επίσης κρίμα να βουρλίζονται όσοι απέμειναν και να ψάχνουν πώς και πότε θα εκδιωχθεί ο Βενιζέλος από το υπάρχον ΠΑΣΟΚ για να το αναστήσουν. Είναι δυστυχώς, κατά την ταπεινή μου άποψη, η πραγματικότητα και καλό είναι να μην εθελοτυφλούμε.

No comments: