Στις 5 Μαρτίου 1975 [μετά το Καραμανλής ή τανκς, έχει αρχίσει η μεταδικτατορική καραμανλοκρατία] θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή Αθηνών Π. Μεϊδάνη, για την υπόθεση σε βάρος του αστυφύλακα Χρ. Σαρδέλλη, ο Τάσος Γουδέλης (ο πεζογράφος, θεωρητικός του κινηματογράφου και συνεκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Το Δέντρο), ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Νίκος Λαγκαδινός, και ο Μιχάλης Κροκίδης οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο «την 13ην Ιανουαρίου, κατά την διάρκειαν συγκεντρώσεως των σπουδαστών των Σχολών Βοηθών Ιατρικών Επαγγελμάτων, συνέλαβον τον αστυφύλακα και εδημιούργησαν εις βάρος του επεισόδιον». Και τα αδικήματα: Επικίνδυνες σωματικές βλάβες, εξύβριση - κλοπή, παράνομη κατακράτηση, παράβαση του νόμου 4.000/1959 «περί τεντιμποϊσμού»! Τέλος πάντων, κριθήκαμε μη προφυλακιστέοι και αφεθήκαμε ελεύθεροι.
Η ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβούλιου της ΕΦΕΕ:
Το Γενάρη του ’75, στην συγκέντρωση των σπουδαστών της ΣΒΙΕ, εντοπίστηκε από φοιτητές, όργανο της Ασφάλειας, ο Σαρδέλης, βασανιστής στην διάρκεια της δικτατορίας, ο περιβόητος «Τανάλιας», ο οποίος δήλωσε ότι είναι φοιτητής! Την επόμενη ο βασανιστής αυτός είχε την θρασύτητα να συνεχίσει το προβο-κατόρικο έργο του, μηνύοντας αγωνιστές με συκοφαντικές κατηγορίες «απαγωγής», «κλοπής», «τεντιμποϊσμού». Το ΚΣ της ΕΦΕΕ θεωρεί απαράδεκτη την προσαγωγή σε δίκη αγωνιστών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΚΣ της ΕΦΕΕ Στέφανος Τζουμάκας και οι αγωνιστές στην δικτατορία Τάσος Γουδέλης και Νίκος Λαγκαδινός. Η δίωξη είναι αστήρικτη και, όπως απέδειξε το απαλλακτικό βούλευμα των πλημμελειοδικών, εντάσσεται στα πλαίσια της τρομοκρατίας και της νομιμοποίησης προβοκατόρων στις δημοκρατικές συγκεντρώσεις, ενώ από καιρό θα έπρεπε ο εν λόγω βασανιστής να έχει καθήσει στο εδώλιο για τα εγκλήματά του στην δικτατορία. Το ΚΣ της ΕΦΕΕ απαιτεί την απαλλαγή των συναγωνιστών που δεν έχουν καμιά σχέση με προβοκατόρικες κατηγορίες και καλεί το φοιτητικό κίνημα σε επαγρύπνηση για να τερματιστούν οι προκλήσεις σε βάρος του.
Στις 30 Ιουνίου 1976 επρόκειτο να γίνει η δίκη στο Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο, αλλά αναβλήθηκε «επ’ αόριστον». Τελικά, η υπόθεση θα εκδικασθεί, το διήμερο 1 και 2 Φεβρουαρίου 1977... Αλλά, ας μην το κάνω σίριαλ. Άλλη φορά τα υπόλοιπα...
No comments:
Post a Comment