Πώς μου ήρθε αυτό το τραγούδι; Είναι οι συνειρμοί. Διαβάζοντας το ρεπορτάζ της Μαρίας Θερμού στο "Βήμα": Αρχαίο μνημείο που καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τους βομβαρδισμούς του Πειραιά το 1944 πρόκειται επιτέλους να αποκατασταθεί. Πρόκειται για τον ένα από τους δύο πύργους των Ηετιώνειων Πυλών, κατασκευής 4ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος μπορεί να... περίμενε λίγο παραπάνω, τώρα όμως και ύστερα από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα αναστηλωθεί. Επιπλέον θα δημιουργηθεί δίπλα του και επάνω από την αρχαία γέφυρα, μία πεζογέφυρα ελαφράς κατασκευής ώστε ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση ότι χρησιμοποιεί την αρχαία είσοδο των πυλών. Να σημειωθεί ότι ο πύργος, διαστάσεων 7,2 επί 9,24 μέτρων παρουσιάζει σήμερα ρηγματώσεις, θραύσεις και απώλεια του υλικού του.
Το θέμα είναι ότι σπανιώς γίνεται αναφορά σ' αυτούς τους βομβαρδισμούς που έγιναν από ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ αεροπλάνα, όταν πλέον οι Γερμανοί εγκατέλειπαν την Ελλάδα. Ήταν μια ενέργεια εντελώς άσκοπη, αψυχολόγητη, άχρηστη, αλλά καταστροφική για τον πειραιά που τον τσάκισαν κυριολεκτικά. Ιδού μερικά από τα φρικιαστικά αποτελέσματα εκείνων των βομβαρδισμών, όπως τα βρήκα στο http://pireorama.blogspot.gr/:
- Δεν έμεινε σχολείο, νοσοκομείο, εκκλησία, καταφύγιο και γενικά χώρος που συγκεντρώνονταν κόσμος που να μην επλήγηκε.
- Η καταστροφή σε κόστος υπολογίστηκε περί τα 325 εκατομ. προπολεμικές δραχμές.
- Ο Πειραιάς από την μεγαλοπρέπεια του μεσοπολέμου βυθίστηκε ολοκληρωτικά στο χάος και έκανε χρόνια για να ορθοποδίσει.
- Κανένα διεθνές δικαστήριο δεν δίκασε αυτό το έγκλημα πολέμου, ουδείς τιμωρήθηκε.
- Κανείς εκπρόσωπος δημοτικής ή άλλης αρχής εζήτησε αποζημίωση και ουδείς αποζημιώθηκε.
- Καμμία πόλη που δεν ανήκε εντός της γερμανικής επικράτειας, δεν βομβαρδίστηκε τρεις φορές την ίδια μέρα από δύο διαφορετικές υπερδυνάμεις της εποχής.
- Καμία συμμαχική πόλη δεν βομβαρδίστηκε από τους ίδιους τους συμμάχους.
- Δεν έγινε ποτέ γνωστός αν υπήρχε διαταγή σύμφωνα με την οποία σφυροκόπησαν αλύπητα τον πληθυσμό και όχι τους στρατιωτικούς στόχους ή εαν αυτό συνέβη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.
No comments:
Post a Comment