Thursday, April 4, 2013

Δημοκρατία, δημαγωγοί και ψευδαισθήσεις....


  • Μπορεί η δημοκρατία να επιτρέπει τη λεκτική ασυδοσία, αλλά η βακχεία των λέξεων έχει αντικαταστήσει την εγκράτεια που είναι η αρετή της φρόνησης και ο θώρακας της σκέψης. 
Πρωί-πρωί αφιέρωσα χρόνο για να διαβάσω στην εφημερίδα «Καθημερινή» τους διαλόγους της ντροπής, όπως έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της Προανακριτικής, και τους υβριστικούς διαλόγους που αντάλλαξαν οι πρωταγωνιστές της αντιπαράθεσης κατά την κατάθεση του Βενιζέλου. Και τη διαπίστωση είναι πλέον κοινή και απλή: Ζούμε δυστυχώς σε μια εποχή που έχει κατακλυστεί από λογομαγείρους και λογοκαπήλους και ακόμα δυστυχέστερα, ο ναός της δημοκρατίας, η Βουλή μας, έχει γίνει λογολέσχη κι έχει πλημμυρίσει από λογοπώλες και μυαλοπώλες!!!

Το να πω ότι η λογοτεχνία αποζεί από το λόγο και τη μέθη των λέξεων καμιά φορά, δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι κάτι παρόμοιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τη δημοκρατία. Όμως αυτό συμβαίνει!!!  Διάβασα στην εφημερίδα περίπου εφτά χιλιάδες (7.000) λέξεις στο ρεπορτάζ με τα αποσπάσματα των διαλόγων στην Προανακριτική. Διαπιστώνει κανείς την πλουτοκρατία του λόγου. Από ουσία όμως, ένα στρογγυλό μηδενικό!
  • ...........................
Δυο άνθρωποι, δυο βουλευτές, δυο αντιπρόσωποι του λαού, ήσαν αρκετοί για να διαλύσουν μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο Κασιδιάρης και η Κωνσταντοπούλου έχουν καταλάβει ότι για να επιβιώσουν μέσα στη Βουλή και στον πολιτικό στίβο πρέπει να αξιοποιήσουν ένα ισχυρό όπλο, που είναι η δημοκοπία. Η δημοκοπία έχει γίνει μόνιμο όπλο τους. Και θορυβούν και φωνασκούν και μιλούν σκαιότατα στους πολιτικούς αντιπάλους.
  • Είμαι βέβαιος ειδικά για την Κωνσταντοπούλου ότι μεθά με τη συμπεριφορά της, με τη φραστική ερωμανία της, με τον τόνο και τον ήχο των λέξεων που εκστομίζει, ερεθίζεται με τις πόζες της και με τις συσπάσεις του προσώπου της και εντέλει με την ασεβή στάση της απέναντι στους άλλους.
Και είναι εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που επιζητεί να κυβερνήσει τη χώρα. Αυτό φυσικά είναι μέσα στο παιχνίδι της δημοκρατίας και εάν το λαός τον θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, ας τον λουστεί! Ο ομαδικός βακχισμός τον οποίο συντηρεί ο Τσίπρας και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί και την πνευματική θερμοκρασία του λαού σε έναν διαρκή παραισθητικό πυρετό, αυτόν ακριβώς δηλαδή που χρειάζεται ο κάθε δημαγωγός. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αλληλοτροφοδοσία ψευδαισθήσεων.

ΥΓ. Η Κωνσταντοπούλου προετοιμάζεται για τη  υποδοχή του Παπανδρέου στην Προανακριτική. Εκεί να δει κανείς… Αλλά είναι δυνατόν η δημοκρατική ευαισθησία να τροφοδοτεί τον κάθε δημαγωγό;

No comments: