Thursday, September 17, 2015

ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ... ΤΙΠΟΤΕ, παρά μονάχα ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και όχι ΑΠΟΧΗ!!!

Το ξανασκέφτηκα το ζήτημα της αποχής και το βρήκα... λάθος. Με απασχόλησε σε μια στιγμή συναισθηματικής αντίδρασης στις κακές εξελίξεις.
Όμως η συνείδησή μου δεν επιτρέπει την αποχή.
Δεν θα σας πω τι θα ψηφίσω, όπως έκανα παλιότερα, που το βροντοφώναζα. Στο μπαλκόνι του σπιτιού μου έβαζα ακόμη και την σημαία του κόμματος.
Και η στάση μου αυτή, η τωρινή, έχει ως αφετηρία μια διαλογή πολιτικών και ηθικών αξιών, και ιδεωδών καθαρά δημοκρατικών και εθνικών.
Πολλές φορές στο παρελθόν αντέδρασα συναισθηματικά σε διάφορες πολιτικές καταστάσεις. Και είναι αλήθεια ότι οι σημερινές εξελίξεις ΔΕΝ με εκφράζουν.
Θα ψηφίσω, διότι η συμμετοχή μου όπως και η συμμετοχή όλων των πολιτών είναι μια δημοκρατική διαδικασία την οποία δεν επιτρέπεται να απεμπολήσω. Η αποχή σημαίνει φυγή από την πραγματικότητα και εκφράζει μια λανθάνουσα ροπή της κοινωνικής ψυχολογίας, δηλαδή εκφράζει την ψυχολογία μιας κοινωνικής μειοψηφίας, μικρής ή μεγάλης, αδιάφορο, που δεν είναι ακόμη σε θέση να υποκατασταθεί στην κυριαρχούσα ψυχολογία, αλλά διαφοροποιείται συνήθως μορφικά.
 
Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πώς θα οικοδομηθεί μια νέα πολιτική συνείδηση ικανή ν' ανταποκριθεί στις αξιώσεις που διεκδικεί από τον πολίτη η νέα κοσμογονική εποχή μας. Δεν μπορώ να προβλέψω τις εξελίξεις.
Δεν προτείνω λοιπόν τι να ψηφίσετε, αλλά επιμένω ότι πρέπει να συμμετέχετε όλοι στις εκλογές με θετικό τρόπο, επιλέγοντας ό,τι είναι πιο κοντά στις απαράβατες αρχές για τις οποίες μια ζωή παλεύατε, χωρίς συναισθηματισμούς. Τώρα χρειάζεται η ψυχρή λογική. Μην αχρηστεύετε αυτό το ισχυρό όπλο που δίνει η δημοκρατία.
Η αποχή σημαίνει ότι καταδικάζετε τον εαυτό σας σε μια τελματώδη απομόνωση. Πρέπει να υπάρξει διάλογος για να υπάρξει κίνηση και προχώρηση.
 Εάν απέχουμε, πώς θ' αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της πολιτικής;;;; Μην σπρώχνουμε τον εαυτό μας στο περιθώριο.

No comments: