Monday, September 14, 2015

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ

Όχι! Δεν πρόκειται να σχολιάσω εδώ τις μετακινήσεις που βλέπουμε να πραγματοποιούνται καθημερινά στο Αιγαίο. Αυτό θα γίνει αλλού. Οι εικόνες των ανθρώπων, που συνωστίζονται κατά χιλιάδες στις ακτές, αναζητώντας μία σανίδα σωτηρίας για να ταξιδέψουν αλλού, είναι άλλωστε τόσο εύγλωττες. Η οδύνη διακρίνεται στα μάτια τους. Ικετεύουν, με κάθε δύναμη της ψυχής τους, τη βοήθειά μας. Απέναντι σε αυτόν τον μεγάλο πόνο η αντίδρασή μας πρέπει να είναι ομόθυμη. Χρειάζονται την άμεση και με κάθε τρόπους συμπαράστασή μας ώσπου να ορθοποδήσουν και να νιώσουν καλύτερα.

Στις μετακινήσεις των υποψηφίων, καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές, θα αναφερθώ. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο καθώς έχει τις ρίζες του στο παρελθόν. Έλαβε μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κι αυτό αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της βαθιάς παρακμής που χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή της χώρας.

Η σχετική δραστηριοποίηση δημιουργεί αρνητική εικόνα στους υγιώς σκεπτόμενους ψηφοφόρους όλων των Κομμάτων. Όσοι επιδίδονται στο συγκεκριμένο άθλημα, μοιάζουν με τους νομάδες που, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, αλλάζουν περιβάλλον για να επιβιώσουν.
Όλοι τους γνώριζαν την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετώπιζε η χώρα αλλά και τα λιγοστά περιθώρια ελιγμών που υπήρχαν για την υπέρβασή της από όποιον καταλάμβανε την εξουσία. Με αυτό το σκεπτικό αποδέχτηκαν την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια των Κομμάτων τους και συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές. Εργάστηκαν με πάθος για την υπερίσχυση των θέσεών τους. Άλλοι, πέτυχαν τον στόχο τους, εκλεγόμενοι βουλευτές, άλλοι όχι.
Το χρονικό διάστημα που ακολούθησε κοινολογούσαν την έκπληξή τους και την οργή τους για ό,τι γινόταν. Για να μην χρεώνονται τις δύσκολες αποφάσεις, με κατά καιρούς δηλώσεις τους, φρόντιζαν να εκδηλώνουν τη διαφοροποίησή τους. Έτσι, γίνονταν αρεστοί στο πλήθος, θέτοντας τις βάσεις για το επόμενο βήμα τους.
Τώρα, μόλις προκηρύχθηκαν οι νέες εκλογές, έκαναν προσεκτικά τους υπολογισμούς τους. Σαν καλοί λογιστές στάθμισαν τα δεδομένα και έκριναν τι τους συμφέρει και προς πια κατεύθυνση χρειαζόταν να κινηθούν. Για να μην προκαλέσουν το δημόσιο αίσθημα, ωστόσο, έδωσαν στην πρωτοβουλία τους ιδεολογική χροιά. Απώτερος στόχος τους η είσοδός τους στη Βουλή των Ελλήνων.
Οι κινήσεις όσων κινήθηκαν κατά ανάλογο τρόπο, δείχνουν πολλά. Αποκαλύπτουν, με τον καλύτερο τρόπο, τον ωμό χαρακτήρα τους αλλά και τον επαγγελματισμό τους. Θυμίζουν τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που, λίγο προτού λήξει το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με κάποια ομάδα, δραστηριοποιούνται για να υπογράψουν ένα νέο με ευνοϊκότερους όρους. Τους είναι αδιάφορο αν πρόκειται για την ίδια ομάδα ή για κάποια άλλη. Σημασία έχουν οι οικονομικές απολαβές, που πρέπει να είναι υψηλότερες, σε σχέση με πριν.

Τα Κόμματα αρχών, ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της άδικα καταδικαζόμενης Μεταπολίτευσης, αρχίζουν πλέον να εκλείπουν. Οδηγούμαστε σε μία περίοδο που η ένταξη σε έναν πολιτικό φορέα δεν θα είναι ανιδιοτελής αλλά θα υπαγορεύεται από συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Μόλις κριθεί, ότι αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, ξεκινά αμέσως η πορεία για αλλού.
Ας φροντίζουν πάντως οι μετακινούμενοι, στη διαδρομή από το παλαιό στο καινούργιο Κόμμα τους, να διατηρούν το αναγκαίο φύλλο συκής. Σ’ αυτή τη μικρή χώρα γνωριζόμαστε πλέον καλά όλοι μας. Δεν είμαστε, κι ας καμωνόμαστε, ανήξεροι. Ξέρουμε τι πρέσβευαν από το μακρινό παρελθόν ώς σήμερα και μπορούμε να υποθέσουμε με μεγάλη ακρίβεια πώς θα κινηθούν εφεξής.

No comments: