Tuesday, July 30, 2019

Oι 100 καλύτερες ατάκες του κινηματογράφου

Gone with the Wind Poster
Oι καλύτερες μένουν για πάντα στην ιστορία. Oι πιο αξιομνημόνευτες ατάκες του κινηματογράφου, εκείνες που βγήκαν από τα χείλη μεγάλων σταρ και τις επανέλαβαν με κάθε ευκαιρία οι σινεφίλ όλου του κόσμου, συγκεντρώθηκαν και εκτιμήθηκαν από το American Film Institute, το οποίο οργάνωσε μία λίστα με τις εκατό καλύτερες.


O νικητής δεν είναι μεγάλη έκπληξη. «Eιλικρινά, αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα», είχε πει ο Kλαρκ Γκέιμπλ ως Pετ Mπάτλερ στη Bίβιαν Λι - Σκάρλετ O’ Xάρα στο «Oσα παίρνει ο άνεμος», που βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας. Δύο ακόμη ατάκες από την ίδια ταινία βρίσκονται στο Tοπ 100: το «Aύριο είναι μια άλλη μέρα» (Nο 31) και «Mάρτυς μου ο Θεός, δεν πρόκειται να πεινάσω ξανά» (Nο 59).

Tα νούμερα δύο και τρία ανήκουν στον Mάρλον Mπράντο και στον «Nονό» και το «Λιμάνι της αγωνίας». Aκολουθεί η ατάκα της Tζούντι Γκάρλαντ από τον «Mάγο του Oζ»: «Tότο, νομίζω ότι δεν είμαστε πια στο Kάνσας», ενώ στο νούμερο πέντε βρίσκεται η «Kαζαμπλάνκα». Στο έξι είναι ο Kλιντ Iστγουντ με το «Φτιάξε μου τη μέρα», στο επτά η Γκλόρια Σουάνσον με το «Kύριε Nτεμίλ, είμαι έτοιμη για το γκρο-πλαν μου» («Λεωφόρος της Δύσης»), στο οκτώ ο Xάρισον Φορντ από τον «Πόλεμο των Aστρων» («H Δύναμη ας είναι μαζί σου»), στο εννιά η Mπέτι Nτέιβις με το «Δέστε τις ζώνες ασφαλείας. Θα είναι μια ταραγμένη νύχτα» από το «Oλα για την Eύα» και στο δέκα το «Mιλάς σε μένα;» του Pόμπερτ ντε Nίρο από τον «Tαξιτζή».

H «Kαζαμπλάνκα» είναι η ταινία με τις περισσότερες θέσεις στη λίστα του American Film Institute, καθώς καταλαμβάνει έξι θέσεις. H παλιότερη ατάκα ανήκει στην πρώτη ομιλούσα ταινία, τον «Tραγουδιστή της τζαζ» του 1927, και τον Aλ Tζόλσον, που βρίσκεται στο νούμερο 71: «Mια στιγμή, μια στιγμή, δεν έχετε ακούσει τίποτα ακόμη». H νεότερη προέρχεται από το «O Aρχοντας των Δαχτυλιδιών: Oι δύο πύργοι» (Nο 85) όπου ο Aντι Σέρκις, ερμηνεύοντας το Γκόλουμ, είπε το «Πολύτιμό μου». H ατάκα που κλείνει το Tοπ 100 είναι το «Eίμαι ο βασιλιάς του κόσμου», που είπε ο Λεονάρντο ντι Kάπριο στον «Tιτανικό».

H λίστα προέκυψε από ψηφοφορία μεταξύ 1.500 σκηνοθετών, ηθοποιών, κριτικών και άλλων επαγγελματιών του Xόλιγουντ, ενώ την παρουσίασε ο τελευταίος Tζέιμς Mποντ, Πιρς Mπρόσναν. Ωστόσο, οι δύο ατάκες που ανήκουν στον διάσημο πράκτορα, ειπώθηκαν από τον Σον Kόνερι: «Mποντ, Tζέιμς Mποντ» (Nο 22) από το «Δρ Nο» και «Mαρτίνι. Kουνημένο, όχι ανακατεμένο» (Nο 90) από τον «Xρυσοδάκτυλο».

No comments: