Saturday, March 1, 2014

ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΡΕΕΕΕΕΕ;;;;;

Όλοι σήμερα κινούνται στον ελεύθερο χώρο της Δημοκρατίας, όπου εισάγεται ατελώνιστο ολόκληρο δειγματολόγιο ιδεών...
Αλλά μπορεί ν' αρνηθεί κανείς ότι ζούμε σε καιρούς  σύγχυσης κι ότι τα συνθήματα που κατευθύνουν την ζωή μας είναι παραπλανητικά;;;
Προς αυτή την κατεύθυνση έχει οδηγήσει και η πολιτική αμβλύνοια της νέας γενειάς που είναι απροετοίμαστη ν' αντιμετωπίσει ψύχραιμα τα συμπεράσματα που επιβάλλονται μετά την δοκιμασία των ιδεολογιών τα τελευταία χρόνια. Βρέθηκε μέσα σε ιδεολογικό σίφουνα με πολλή ταραχή στην ψυχή της και μ' ελάχιστη φιλοσοφική προετοιμασία που θα την βοηθούσε ν' ανιχνεύει την κιβδηλία ανάμεσα στις αξίες που της προτείνονται.
Είναι προνόμιο της νεότητας να γκρεμίζει τα είδωλα, αλλά χρειάζεται και κάποια γνώση για να μη στήνει στα ακέφαλα βάθρα μεταμφιέσεις των ίδιων ειδώλων.
Το να στρατεύεται κανείς μ' ενθουσιασμό αλλά ασυλλόγιστα, δεν είναι ό,τι το καλύτερο.
Θα πρέπει, ωστόσο, απ' όλους εκείνους που εργολαβικά αναλαμβάνουν να μας σώσουν, να ζητήσουμε την ιδεολογία τους. Πού πιστεύουν; Γιατί τους είναι βολικό να ισχυρίζονται ότι αναλαμβάνουν σωτηριολογικό έργο! Με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας, η δραστηριότητά τους εκπίπτει σε δημαγωγία και, δυστυχώς, εκτρέπει τη δραστηριότητα ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού από τον δρόμο της οικοδομητικής συνεργασίας με άλλα τμήματα του πληθυσμού, και τα διοχετεύει στις ατραπούς της ουτοπίας, δημιουργώντας επικίνδυνες αυταπάτες.
Δεν χρειάζεται και πολλή φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι η ιδεολογική αποσκευή όλων αυτών των επίδοξων σωτήρων είναι, κατά μεγάλο ποσοστό μηδαμινή. Κι επιπλέον, το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι "προσχωρούν" χωρίς να πιστεύουν. Γιατί η πίστη προϋποθέτει εσωτερική ταλαιπωρία και δυνατότητα ελέγχου των ιδεών. Το να στρατεύεται κανείς κάπου και να έχει την ψευδαίσθηση ότι γίνεται "ζώον πολιτικό", ενώ είναι απλώς άβουλο ζωντανό, εκεί είναι και το δράμα.

No comments: