Thursday, April 2, 2015

Απεβίωσε η δημοσιογράφος Παρασκευή Κατημερτζή

ΔΕΝ μου έρχονται λέξεις για να εκφράσω την λύπη μου για την αγαπημένη φίλη και συνάδελφο, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ. Μια απέραντη θλίψη, ένιωσα διαβάζοντας το άρθρο της Μαργαρίτας Πουρνάρα στην Καθημερινή, που το παραθέτω. Με την Παρασκευούλα συνεργαστήκαμε και ήμασταν φίλοι και μόνο καλές αναμνήσεις έχω. Ήταν μια γλυκύτατη γυναίκα, πολύ καλή δημοσιογράφος, ευγενέστατη, φιλική. Τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν. Κρατώ σαν φυλακτό ένα δώρο που μου είχε κάνει μετά από ένα ταξίδι της στο Μεξικό.
Γεια σου Παρασκευούλα


ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2/4/2015
Η είδηση βύθισε στο πένθος την δημοσιογραφική οικογένεια. Η Παρασκευή Κατημερτζή, από τους πρωτοπόρους του πολιτιστικού ρεπορτάζ έχασε την μάχη με τον καρκίνο σήμερα Πέμπτη. Σε ηλικία μόλις 65 ετών, η αγαπητή σε όλους συνάδελφος που έγινε γνωστή από την αρθρογραφία της στην εφημερίδα “ Τα Νέα”, «έφυγε» από την ζωή ύστερα από σύντομη νοσηλεία. Για όλους εμάς που την είχαμε ζήσει από κοντά, σε ρεπορτάζ και αποστολές, ο πόνος είναι βαθύς: δεν χάνουμε μόνο μια εξαιρετική πένα, μια φωνή ψύχραιμη, έναν δημοσιογράφο με αγάπη και γνώση για την τέχνη αλλά και μια πολύ καλή φίλη, μια τρυφερή ψυχή, έναν άνθρωπο ακέραιο, γλυκό, πρόθυμο να μοιραστεί και να βοηθήσει.

Με καταγωγή μικρασιάτικη, από τα περίφημα Αλάτσατα, ήταν μεγαλωμένη στην προσφυγική γειτονιά της Καισαριανής. Κληρονόμησε όλα τα σπουδαία χαρίσματα της Ιωνίας. Αγάπησε με πάθος το ωραίο, είχε λεπταισθησία ψυχής και μεγάλη γενναιοδωρία. Είχε μάτι να διακρίνει χαρακτήρες, ανοχή στα ελαττώματα των άλλων και μια σοφία που προέκυπτε από τα πολυάριθμα ταξίδια της ανά τον κόσμο. Πραγματική Ελληνίδα αλλά και κοσμογυρισμένη, δεν υπήρχε γωνιά στον πλανήτη και την χώρα που να μην ξέρει είτε από διαβάσματα είτε από επισκέψεις. Τα τελευταία χρόνια ζούσε μεταξύ Παγκρατίου και Αίγινας, απ’ όπου γύριζε πάντα φορτωμένη φυστίκια, τα οποία  τα μοίραζε σε συναδέλφους και φίλους.

Σπανίως άκουγε τις συμβουλές των γιατρών που την προέτρεπαν να σταματήσει το τσιγάρο. Ηταν αρειμάνια καπνίστρια, εξαιρετική μαγείρισσα και πολύ φιλόξενη. Το ρετιρέ της στην οδό Σπύρου Μερκούρη ήταν γεμάτο φίλους, έργα από τους αγαπημένους της ζωγράφους και πολλά βιβλία. Συντροφιά της για πολλά χρόνια ήταν η αγαπημένη της Μέλι, το σκυλάκι που αγαπούσε ιδιαίτερα. Για όσους δεν είχαν την τύχη να την γνωρίσουν παραθέτουμε ένα τυπικό βιογραφικό. Για έμας που την ζήσαμε, κρατάμε το φωτεινό της βλέμμα και το ζεστό της χαμόγελο για συντροφιά. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι πληροφορίες για την κηδεία της.

Η Παρασκευή Κατημερτζή γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας Όμηρος και στη Δημόσια Σχολή Ξεναγών.Εργάστηκε επί σειρά ετών ως ξεναγός καθώς μιλούσε τέσσερις ξένες γλώσσες: αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και γαλλικά.Μπήκε στο χώρο της δημοσιογραφίας το 1979 στην εφημερίδα «Ελεύθερη Γνώμη» και εν συνεχεία το 1980 στην «Αυγή», ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 80 εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Τα Νέα» από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2009. Τιμήθηκε με το βραβείο Μπότση το 2005.

Διακρίθηκε στο πολιτιστικό ρεπορτάζ και ειδικά στο αρχαιολογικό, το οποίο ήταν η μεγάλη της αγάπη. Με τα κείμενα της - τα οποία ήταν έρευνες ξεπερνώντας τα στενά όρια του ρεπορτάζ - κατάφερε να σπάσει τον ακαδημαϊσμό που κυριαρχούσε στο αρχαιολογικό ρεπορτάζ και να κάνει τα θέματα προσιτά στο ευρύ κοινό. Διαπιστευμένη στο Υπουργείο Πολιτισμού αντιμετώπιζε τα θέματα που προέκυπταν με κριτικό πνεύμα.Ξεχωριστή θέση κατέκτησε όμως και στο εικαστικό ρεπορτάζ, όπου έχαιρε βαθιάς εκτίμησης από τον κόσμο της τέχνης.

Πληροφορούμενος τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου της Παρασκευής Κατημερτζή ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με θλίψη πληροφορήθηκα μόλις το δυσάρεστο νέο του θανάτου της Παρασκευής Κατημερτζή. Υπήρξε πολιτιστική συντάκτρια με μεγάλη ευσυνειδησία και πάθος, μετρ του αρχαιολογικού ρεπορτάζ, ανήσυχο πνεύμα με ιδιαίτερη δημοσιογραφική ματιά και αγάπη για την πολιτιστική κληρονομιά. Πολυγραφότατη, άφησε πίσω της πλούσιο δημοσιογραφικό και συγγραφικό έργο που αποτύπωσε την Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός  μορφωμένου και ευαίσθητου ανθρώπου. Η δημοσιογραφική οικογένεια έχασε μια πολυαγαπημένη συνάδελφο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

No comments: