Friday, April 4, 2014

Αγοράζεται ο άνθρωπος στην εποχή μας;;;;

Ζούμε σε μια από τις πιο διεφθαρμένες περιόδους της νεότερης ιστορίας μας. Και τούτο διότι πολλοί σ' αυτή τη χώρα ανακάλυψαν το αποτελεσματικότερο όπλο να διαφθείρονται οι άνθρωποι. Αγοράζεται ο άνθρωπος στην εποχή μας. Αλλά αυτό οι παλιότεροι το έχουν υπόψη τους από τότε που κάποιος πολιτικός εξαγόρασε συνειδήσεις κι έγινε η λεγόμενη Αποστασία που οδήγησε την χώρα μας σε περιπέτειες. Είναι γνωστό τοις πάσι, λοιπόν, ότι ο άνθρωπος αγοράζεται και ιδιαίτερα εκείνος που ασχολείται με την πολιτική. Έχουμε, δηλαδή, καθαρό δουλεμπόριο. Ο άνθρωπος πουλάει καθαρά τον εαυτό του και εισπράττει την αμοιβή του. Κάποτε γινόταν δουλεμπόριο "νεκρών" υπάρξεων. Θυμηθείτε όσοι έχετε διαβάσει τις ΝΕΚΡΕΣ ΨΥΧΕΣ του Νικολάι Γκόγκολ. Ιστορικά ξέρουμε πως όταν υπήρχε καταπίεση, ακολουθούσε κάποια στιγμή και η εξέγερση. Και τέτοια είναι η περίπτωση, λόγου χάρη, του Σπάρτακου. Αλλά σήμερα έχουμε την αγοραπωλησία της συνείδησης. Κι αυτός που προχωράει σ' αυτή την αγοραπωλησία, εισπράττει την αμοιβή όχι φυσικά για το κορμί που στο εξής περισσεύει και γίνεται σαρκίο.

Δυστυχώς είμαστε διεφθαρμένη χώρα. Αφού βρίσκονται στο προσκήνιο αγύρτες και τυχοδιώκτες, έμποροι συνειδήσεων, που μας δίνουν ένα ξεροκόμματο απλώς για να χορταίνουμε, να φουσκώνουμε, χωρίς να παύουμε να είμαστε υποχείριά τους, δεμένοι στον τροχό μιας ανάγκης που αενάως ανανεώνεται. Τι νομίζετε ότι είναι η διατυμπανιζόμενη κρίση αξιών στις μέρες μας;;; Ουσιαστικά δεν είναι παρά... τύψη συνειδήσεων, αλλά που έχουν φροντίσει πριν ν' αυτοκτονήσουν, να αυτοεξουδετερωθούν!!! Στην αγορά της εποχής μας οι αξίες δεν έχουν θέση. Η αγορά είναι γεμάτη προθήκες κι όπως καλά ξέρουμε οι προθήκες χρειάζονται εμπορεύσιμα είδη. Ζούμε λοιπόν σ' ένα είδος ανατολίτικου παζαριού και δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε, ποιον θέλουμε, τι πρεσβεύουμε, πού πάμε!!!

Η σημερινή πολιτική κατάσταση είναι απόρροια αυτής ακριβώς της διαφθοράς.

Φτάσαμε κάποτε που ο κυνηγημένος Παπανδρέου είπε κάτι για διαφθορά κι έπεσαν όλοι πάνω του να τον φάνε. Γιατί;; Απλώς γιατί είπε την αλήθεια που κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί. Και είναι βέβαιο ότι ποτέ δεν ξέρουμε τις αλήθειες και συχνά βγάζουμε συμπεράσματα λαθεμένα. Η αλήθεια δεν είναι παράσταση και γι' αυτό χρειάζεται κάποιο σύστημα οργάνων για να την προσπελάσεις. πριν λοιπόν αρχίσουμε να κρίνουμε τους άλλους ή γενικώς την τρέχουσα κατάσταση -οικονομική, πολιτική, κοινωνική- καλό θα είναι ν' αναγνωρίσουμε τα δικά μας όρια, να κρίνουμε τους εαυτούς μας και ν' αποκτήσουμε μια στοιχειώδη αυτεπίγνωση.

No comments: