Ο Ηράκλειτος έλεγε ότι όλα είναι ρευστά, τίποτα δεν είναι σταθερό (τὰ πάντα ῥεῖ καὶ οὐδὲν μένει). Με απλά λόγια, τίποτα δεν είναι σταθερό κι αμετακίνητο για πάντα, αλλά όλα υπόκεινται στη φθορά του χρόνου. Το δυστύχημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι είναι αιώνιοι, όπως αιώνια νομίζουν ότι θα είναι όλα γύρω μας. Δεν χρειάζεται και πολλή φιλοσοφία για να καταλάβουμε τη ρήση του Ηράκλειτου. Ούτε φυσικά χρειάζεται να προβάλουμε επιχειρήματα για την αλήθεια που περικλείει. Η ιστορία το έχει αποδείξει. Ας πούμε, κάποτε υπήρχε ο Ιλισός και τώρα είναι μια λεωφόρος. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή όπου κατοικώ. Κάποτε ήσαν αμπέλια και τώρα είναι δρόμοι και σπίτια.
Θέλω να πω ότι η βάση της διαλεκτικής είναι να έχουμε κάποιους κοινούς τόπους, γιατί αλλιώς δεν βγάζουμε άκρη. Αυτό που είπε ο Ηράκλειτος το δέχονται όλοι; Ιδού η απορία. Δυστυχώς δεν το δέχονται. Και νομίζουν ότι η ζωή παραμένει ανέγγιχτη από το χρόνο. Κι εμείς περαστικοί είμαστε. Και κατά πώς λένε και οι επιστήμονες, ακόμα και ο ήλιος μπορεί κάποια στιγμή να σβήσει!!!!! Άρα, δεν είναι απαραίτητο να έχει σπουδάσει κανείς για να κατανοεί απλά πράγματα και να κάνει απλές σκέψεις.
Λυπάμαι όμως διότι δεν μπορούν κάποιοι να κάνουν απλές σκέψεις. Η δημοκρατικότητά τους εξαντλείται σε ανόητους φανατισμούς και συνεπώς είναι αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια να κάνεις μαζί τους συζήτηση. Αλλά, για να επικαλεστώ και τον Μαρξ, η διαλεκτική από την ουσία της είναι κριτική και επαναστατική! Όποιοι εξακολουθούν να το δέχονται αυτό έχει καλώς. Στην αντίθετη περίπτωση, ας μένουν εγκλωβισμένοι στο φανατισμό τους.
[Δεν μπαίνω τώρα σε αναλύσεις για τον Μαρξ και τον Χέγκελ, τι δεχόταν ο ένας και τι ο άλλος, πού διαφωνούσαν κ.λπ. κι ούτε ποιος ανακάλυψε τη διαλεκτική: ο Ηράκλειτος ή ο Ζήνων ο Ελεάτης ή ο Αριστοτέλης ή ο Σωκράτης τη μέθοδο του οποίου ανέπτυξε ο Πλάτων. Ο καθένας πάντως είδε μια διαφορετική λειτουργία της διαλεκτικής. Τα λέω αυτά για να μην αρχίσετε να μου γράφετε φιλοσοφίες…]
Σήμερα οι άνθρωποι δεν ξέρουν να επικοινωνούν, να συζητούν και να ανταλλάσσουν απόψεις.. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τους ατελείωτους μονολόγους. Ο καθένας μονολογεί / πολυλογεί και δεν ακούει τον άλλον. Και χρησιμοποιώ τον όρο «διαλεκτική» για να αναφερθώ απλώς σε ζητήματα που έχουν άμεση συνάφεια με τη λογική. Αυτή τη λογική που η σημερινή πολιτική δεν την δέχεται και πολύ περισσότερο οι πολίτες δεν έχουν καθαρό μυαλό και αντικειμενικά κριτήρια για να την εγκολπωθούν.
Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω ότι πίστη σε κάτι δεν σημαίνει αυτομάτως τυφλή πεποίθηση. Σήμερα πολλοί έχουν παρεξηγήσει την πίστη σε κάποιους πολιτικούς και δεν έχουν καταλάβει ότι ουδείς αναντικατάστατος, διότι τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους!!!!! Η αδυναμία να συζητήσει κανείς με ηρεμία και πολιτισμένα δείχνει ακριβώς τη στάθμη της ανθρώπινης ανοησίας. Οι φανατικοί πολύ θα ήθελαν να έχουμε το τέλος του Σωκράτη για να ησυχάσουν.
No comments:
Post a Comment