Monday, July 29, 2013

Η φλεγόμενη πολιτική συγκυρία και η αδιέξοδη πορεία της δικομματικής κυβέρνησης

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Την παράταση για ένα επιπλέον έτος, έως και τα εισοδήματα του 2016, προβλέπει το νέο Μνημόνιο για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων με συντελεστή 1% έως 4%. Ανοικτό ενδεχόμενο να συνεχισθεί το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και το 2014.
Ακρίβεια, ανεργία, καθήλωση μισθών, κοινωνική αναλγησία, κόψιμο συντάξεων, περιθωριοποίηση, μαζικές, παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, ακύρωση των κεκτημένων του κράτους πρόνοιας… Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί και έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζεται από την παντελή έλλειψη εθνικής και οικονομικής στρατηγικής. Είναι ξεκάθαρο ότι πορεύονται χωρίς να γνωρίζουν τον στόχο τους, επιλέγουν μέσα τα οποία είναι αρνητικά, έχουν κατορθώσει πραγματικά να δημιουργήσουν ένα κλίμα πλήρους χρεοκοπίας της χώρας μας.
Υπάρχουν ιστορικές ευθύνες τόσο για τον Σαμαρά όσο και για τον Βενιζέλο. Στο εσωτερικό μέτωπο αντιμετωπίζουμε κυριολεκτικά μια οικονομική κατάρρευση και, βέβαια, μια απίθανη πολιτική πόλωση. Αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Σαμαράς ο μονόδρομος της σκληρής λιτότητας δήθεν για να βγούμε στο φως, έγινε ο κατήφορος για την χώρα και τους πολίτες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση κατόρθωσε να σαρώσει το επίπεδο της κοινωνικής προστασίας, να πολλαπλασιάσει το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, να αυξήσει τον πληθωρισμό, να μηδενίσει τις επενδύσεις, να αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα, όχι να το μειώσει, να γονατίζει τους πολίτες...
Νιώθουμε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι ο συνεταιρισμός που κυβερνά σήμερα, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ανοχύρωτη χώρα, σε παθητικό εντολοδόχο της Τρόικας και γενικώς των δανειστών και ιδιαιτέρως της Μέρκελ και του Σόιμπλε και έχει προχωρήσει ακόμα και σε πράξεις άμεσα βλαπτικές των εθνικών μας συμφερόντων. Έχει γίνει η πιο στυγνή αντιλαϊκή κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Ανέτρεψε και ανατρέπει κάθε μέρα τις κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις του λαού μας – έχοντας πάντα στο στόχαστρο το εισόδημα του εργαζόμενου, του αγρότη, του μικρού και του μεσαίου επιχειρηματία. Έχει οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες, με τα σπασμωδικά μέτρα, σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.
Αναγκαστικά θα χτίζει, μέρα με την μέρα, ένα κράτος συγκεντρωτικό, ένα κράτος καταστολής, για να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση του λαού. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι, έτοιμοι να δώσουμε την δικιά μας ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση – μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, για μια προοδευτική, αποτελεσματική διέξοδο από την κρίση που μαστίζει την χώρα. Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να έχει σαν θεμέλιο λίθο ένα κοινωνικό συμβόλαιο που θα στηρίζεται στον διάλογο και την συναίνεση.
Οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και θα ήταν ματαιοπονία να περιμένει κανείς αλλαγή πολιτικής από τον συνέταιρο αυτού του κυβερνητικού σχήματος. Ωστόσο, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει η δημοκρατική εκείνη πλειοψηφία που θα συσπειρώσει όλο εκείνο το εκλογικό δυναμικό που κάποτε οδηγούσε το ΠΑΣΟΚ από νίκη σε νίκη και εκλογική επικράτηση. Τώρα πια με τον Βενιζέλο, αυτή η προοπτική έχει τελειώσει, κι όσοι επιμένουν, κάνουν τραγικό λάθος, εγκλωβίζοντας ψηφοφόρους σε μια αδιέξοδη λογική. Μπορεί να υπάρξει αλλαγή μέσα από ένα ανανεωμένο, ενωμένο και μάχιμο κίνημα, συμμαχητή των λαϊκών αγώνων και εκφραστή των κοινωνικών αναγκών και αιτημάτων, ένα κίνημα δημοκρατικής πράξης και σοσιαλιστικής επαγγελίας, όχι πάντως το ΠΑΣΟΚ που έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του κόσμου και είναι συνδεδεμένο με τα σημερινά του βάσανα. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε τους αγώνες, πέτυχε, υπηρέτησε τον ελληνικό λαό, όμως έχασε την αυθεντική σχέση με την αλήθεια και οι σημερινοί οδηγοί του το έχουν ρίξει σε ξέρα.

No comments: