Tuesday, July 16, 2013

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Κέρδισε ο σαλτιμπάγκος;;;

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ, αλλά ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ!!!!!
Σχεδόν πάντα νιώθουμε, τα τελευταία χρόνια, ότι είμαστε ορφανοί από οδηγούς. Κι αυτό διαπιστώνεται καθημερινά. Υπάρχει βέβαια και η πνευματική αμβλύνοια σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι απροετοίμαστοςν' αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τα όσα παραπλανητικά του επιβάλλονται.

Έγραψα για το χρέος των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, με αφορμή [χωρίς να το δηλώσω] την παραίτηση του μουσικοσυνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου. Έρχομαι τώρα ξανά για να επισημάνω το γεγονός ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα σ' αυτή την κοινωνία. Η στάση του Ξαρχάκου αυτό υποδηλώνει και να σκεφτεί κανείς ότι ο συμπαθέστατος και φυσικά σπουδαίος καλλιτέχνης, πολιτικά μάλλον συντηρητικές απόψεις διακονεί. Όμως το γεγονός ότι αρνήθηκε την μπαχαλοποίηση του Εθνικού Θεάτρου, αυτό σημαίνει ότι ήρθη στο ύψος των περιστάσεων και λειτούργησε υπεύθυνα.

Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι η καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, δηλαδή ο Σωτήρης Χατζάκης και το αρμόδιο υπουργείο, δηλαδή ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΛΑΚΗ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟ και όχι τον Ξαρχάκο!!! Ο Χατζάκης ο οποίος έκανε ένα τραγικό λάθος, να εντάξει τον Λαζόπουλο στον προγραμματισμό του Εθνικού χωρίς να ξέρει τι έργο θα παίξει, κρύφτηκε κυριολεκτικά πίσω από τον κανονισμό που λέει ότι ο σχεδιασμός και η ευθύνη του ρεπερτορίου είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση. Και είναι βέβαιο ότι θα πανηγυρίζει κάποια στιγμή διότι ο Λαζόπουλος θα του γεμίσει το θέατρο!!!
  • Μα, και το Δελφινάριο γεμίζει με τις μπούρδες του Σεφερλή!! Και λοιπόν;;; 
Θέλει να φέρει στο πρώτο θέατρο της χώρας που το υπηρέτησαν ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, έναν σαχλαμάρα καλαμπουρτζή και συνάμα έναν χυδαίο άνθρωπο, τον Λαζόπουλο, του οποίου το ήθος είναι κάτω του μηδενός.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι άνθρωποι που τώρα έχουν αναλάβει τις τύχες μας είναι επιεικώς... άσχετοι για να μην πω ανεπαρκείς.
  • Κι ο Λαζόπουλος, ένας σαλτιμπάγκος της κακιάς ώρας
Αυτός θέλει να κάνει τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου... "τσαντίρι", για να κουτσομπολεύει κυριολεκτικά, να λέει ανέκδοτα, να δείχνει τα ελεεινά βιντεάκια του και να σαχλαμαρίζει...  Απ' όλα αυτά που κάνει ο Λαζόπουλος στις τηλεοπτικές εκπμοπές του λείπει η επινόηση, δηλαδή η φαντασία, λείπει το συστατικό στοιχείο της τέχνης. Και το λέω αυτό διότι ο Λαζόπουλος αυτό που δείχνει στην τηλεόραση, αυτό μόνο μπορεί να κάνει και τίποτε περισσότερο. Έχει καταδικάσει το κοινό του σε μια τελματώδη απομόνωση και το μόνο που του επιτρέπει είναι το ανόητο χειροκρότημα. Δεν πρόκειται να δείξει κάτι άλλοο από αυτό που έβλεπε και άκουγε ο κόσμος στις εκπομπές του.

Κι αν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου έχει την αυταπάτη να νομίζει ότι θ' αλλάξει την εικόνα του πρώτου θεάτρου της χώρας με τον Λαζόπουλο είναι γελασμένος. Είναι μια επικίνδυνη αυταπάτη. Είναι ένα λάθος βαρύ μ' εκφυλιστικές συνέπειες για τον χαρακτήρα του Εθνικού Θεάτρου. Και βέβαια είναι σκάνδαλο και μόνο το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί το όνομα του Λαζόπουλου στον προγραμματισμό του Εθνικού χωρίς να ξέρουμε ποιο είναι το έργο!!!
  • Η θέση του Λαζόπουλου είναι στον πυθμένα του περιθωρίου και όχι στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου...
Και μόνο που το σκέφτομαι... ανατριχιάζω.

No comments: