Monday, October 15, 2012

Τουρκία, ο χωροφύλακας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού!

Οι ειδήσεις τελευταία που σχετίζονται με τις πολεμικές εξελίξεις στη Συρία περισσότερο έχουν να κάνουν με τη δράση της Τουρκίας, παρά με το μέλλον της χώρας που βρίσκεται βουτηγμένη στον εμφύλιο πόλεμο. Διαβάζω τις ειδήσεις: "Ελέγχθηκε και αναχώρησε για τη Συρία. Η Τουρκία υποχρέωσε σε προσγείωση αρμενικό αεροπλάνο...". Πριν λίγες μέρες είχε συμβεί ένα παρόμοιο περιστατικό με ρωσικό αεροπλάνο, το οποίο οι Τούρκοι υποχρέωσαν επίσης να προσγειωθεί, με τη δικαιολογία ότι μετέφερε οπλισμό. Ήταν ένα συριακό επιβατικό αεροπλάνο που πετούσε από τη Μόσχα αφού το κατηγόρησε ότι μεταφέρει ρωσικά πυρομαχικά για το στρατό του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
  • ..............................
Οι τουρκικές Αρχές υποχρέωσαν σε προσγείωση το αρμενικό αεροπλάνο στο Ερζερούμ, προκειμένου να ελεγχθεί, όπως έγινε γνωστό από πηγές της υπηρεσίας που ελέγχει τα κρατικά αεροδρόμια της Τουρκίας. Το αρμενικό φορτηγό αεροπλάνο πετούσε προς το Χαλέπι της Συρίας και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και η προσγείωσή του στην Τουρκία είχε προγραμματιστεί, όπως γνωστοποίησε προς το Γαλλικό Πρακτορείο το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Τουρκία επέτρεψε στο αρμενικό αεροπλάνο να συνεχίσει την πτήση του προς το Χαλέπι της Συρίας αφού προηγουμένως του είχε δώσει εντολή να προσγειωθεί στο Ερζερούμ (ανατολική Τουρκία) ώστε να ερευνηθεί το φορτίο του που αποτελούνταν από ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Η Άγκυρα έχει εντείνει τις προσπάθειές της να εμποδίσει τη χρησιμοποίηση του εναερίου χώρου της για τον ανεφοδιασμό των συριακών ενόπλων δυνάμεων. 
  • ..............................
Αυτή είναι προφανώς μια φτηνή δικαιολογία για το τουρκικό καθεστώς που επιζητεί να κερδίσει το έδαφος εκείνο που τελικά ΔΕΝ κέρδισε μετά τις δραματικές εξελίξεις στα αραβικά κράτη και το ξέσπασμα της λεγόμενης "αραβικής άνοιξης", η οποία κάθε άλλο παρά πραγματική άνοιξη ήταν! Έτσι, λοιπόν, η Τουρκία επιχειρεί αυτή τη φορά να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην περιοχή, εκμεταλλευόμενη τη γειτνίασή της με την πολύπαθη Συρία. Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι η Τουρκία θέλει να παίξει το ρόλο του ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ, ένα ρόλο που σχεδόν πάντα είχε, μετά από "ανάθεση"! Η αμερικανική πολιτική βασίζεται στην τουρκική στάση και φυσικά προσδοκά μια πιο δυναμική παρέμβαση για να υπάρξει η κατ' αυτούς ποθούμενη ανατροπή του Άσαντ.

No comments: