Thursday, May 1, 2014

Ποια Ευρώπη θέλουμε;;;

Δεν κρύβω ότι πολύ με απασχολεί αυτή η "Ενωμένη Ευρώπη", στην οποία οι περισσότεροι από μας έχουμε κρεμαστεί από τον λαιμό. Ακόμα και τώρα, πέρα από το ΚΚΕ και κάποιους νεο-ευρωσκεπτικιστές με ελάχιστους οπαδούς, κανείς άλλος δεν τολμά να δηλώσει αντι-ευρωπαίος. Κι ακόμα δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε αντιρρήσεις. Κι όταν γίνεται αναφορά στον Κων/νο Καραμανλή, τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως του απονέμονται συνεχώς και αδιαλείπτως τιμές επειδή μας έμπασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση!! Και πάντα αναφερόμαστε στις επιδοτήσεις και γενικώς στο χρήμα που έρευσε άφθονο στη χώρα μας, που όμως δημιούργησε και μύρια όσα προβλήματα. Εδώ δεν με απασχολεί αυτό. 

Με απασχολούν άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με τους εθνικισμούς. Πιστεύω ότι ποτέ δεν συζητήθηκαν σε βάθος τα προβλήματα, που σήμερα λειτουργούν όπως οι θερμές μάζες του αέρα, που όσο γίνονται πιο αβαρείς, τόσο προκαλούν τη συρροή και τον εκτοπισμό τους από τα ψυχρά ρεύματα. Δεν μπορεί κανείς ν' αρνηθεί ότι η Ευρώπη από το ξεκίνημά της βρέθηκε παραδομένη  σε διαλυτικές διαμάχες. Και σήμερα πρέπει να είναι τυφλός όποιος δεν βλέπει αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία, στην Ισπανία, στη Μεγάλη Βρετανία, στα Βαλκάνια γενικότερα, στο Βέλγιο, στην Ιταλία... Οι σημερινές ηγεσίες των μεγάλων κρατών της ΕΕ κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και δήθεν δεν βλέπουν ότι η Ευρώπη κατασπαράσσεται από ασίγαστες διαμάχες, που εντείνονται μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Η σύμπνοια που πάντοτε προβάλλεται, έχω την βαθιά πεποίθηση ότι είναι ύπουλη και κρύβει κρυφές ανομολόγητες ή άνανδρες αντιδράσεις, που εκδηλώνονται με τον τρόπο μιας δολιοφθοράς συνειδητής ή ακόμη και ασύνειδης στο επίπεδο των ηγεσιών.

Είναι βέβαιο ότι ακόμα κι εκεί όπου υποτίθεται δεν υπάρχει ζήτημα, παραμονεύει ο εθνικισμός. Και φυσικά υπάρχει μεγάλη διαφορά περιεχομένου μερικών εθνικισμών. Μπορεί ν' αντιτείνει κανείς ότι μετά την ήττα που υπέστησαν οι Γερμανοί και οι Ιταλοί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν εύκολο να εγκαταλείψουν την ιδέα του εθνικισμού για να προσχωρήσουν στην ευρύτερη κοινότητα που σήμερα είναι η ΕΕ. Δεν πιστεύω όμως ότι ειδικότερα οι Γερμανοί εγκατέλειψαν ποτέ τον δικό τους εθνικισμό και τις ενδιάθετες τάσεις ηγεμόνευσης στην Ευρώπη. Διότι και μετά την ήττα, πάντα υπήρχε στους ευρωπαϊκούς λαούς ο φόβος μιας γερμανικής ηγεμονίας. Δηλαδή, δεν ήσαν αρκετοί δυο παγκόσμιοι πόλεμοι που προκλήθηκαν από τον γερμανικό εθνικισμό;; Ήσαν υπερ-αρκετοί!!! Και τώρα κανείς δεν μας εγγυάται τι θα πράξουν στο μέλλον. Μας φτάνει η ηγεμονική πολιτική που ακολουθούν οι ηγέτες της, που επηρεάζουν βαθύτατα τις όποιες αποφάσεις της ΕΕ και με τις οποίες ποτέ δεν υπάρχει αποδοχή από τους λαούς.

Μπορεί να καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από τα χτυπήματα που θα της καταφέρουν οι εσωτερικές αντιφάσεις της. Και φυσικά βλέπουμε τις κάθε λογής εξεγέρσεις εθνικών ομάδων μέσα στα τωρινά κράτη. Θεωρώ βέβαιο ότι θα υπάρξει στις νεότερες γενιές ένας σκεπτικισμός με στόχο τις κοντόθωρες ηγεσίες και μια δυσπιστία για την ειλικρίνεια αυτών των ηγεσιών. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μετρήσουμε πόσα καλά εισπράξαμε από την ενωμένη Ευρώπη και πόσα χάσαμε!!!! Γιατί όσο ισχυροποιείται η ΕΕ, τόσο νιώθουμε να χάνουμε δύναμη από την εθνική κυριαρχία μας, οι φόβοι γενικότερα μεγαλώνουν, ενώ ακόμα δεν ηρεμήσαμε από τον κίνδυνο της γειτονικής Τουρκίας κι όπως δείχνουν τα πράγματα δεν πρόκειται ποτέ να ηρεμήσουμε, το πρόβλημα της Θράκης θα γιγαντώνεται κι ας κρύβονται μερικοί πίσω από συνθήκες... Δηλαδή, πόσο μπορούμε να είμαστε ήσυχοι από τη συμμετοχή μας στην ενωμένη Ευρώπη;;; 

Αλλά, πέρα από τις θλιβερές πολιτικές ηγεσίες είναι και τα διάφορα "λόμπι των επαγγελματιών" που κάνουν προτάσεις στην ηγεσία της ΕΕ για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Νωπό παράδειγμα οι λομπίστες από τον χώρο των επαγγελμάτων της οικοδομής που προωθούν παράλογες προτάσεις και πιέζουν τις Βρυξέλλες να λάβουν μια σειρά από μέτρα για τη λεγόμενη «βαθιά ανακαίνιση» των παλαιών κατοικιών, τα οποία θα γίνουν σιγά-σιγά υποχρεωτικά και το οικονομικό κόστος θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες. Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανακαίνιση, αλλά με τι χρήματα όταν π.χ. οι Έλληνες κοντεύουν να τα τινάξουν με την πολιτική που εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση και με την υψηλή εποπτεία της Τρόικας;;;

No comments: