Friday, March 2, 2007

Η σιγουριά της εξουσίας!


Με τέσσερις λεξούλες ο Ευαγγελάτος έδωσε το στίγμα της (νέας) διεύθυνσης του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ο κ. Λούκος φυσικά το δείχνει ότι η εξουσία έχει τη δύναμη να επιβάλει τη θέλησή της, χωρίς να λογαριάζει τίποτα. Και γι' αυτό αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες, τα σχετικά με την "αλληλογραφία" Λούκου - Ευαγγελάτου, θα συμπεράνει εύκολα ότι η δημοσιογραφική "λογική" παίρνει το μέρος της "εξουσίας". Αναγνωρισμένος μεν ο Ευαγγελάτος, σου λέει, αλλά η εξουσία τώρα είναι ο Λούκος!
Δεν κάνει ο υπεύθυνος του Φεστιβάλ καμιά αναφορά στα οικονομικά. Αναρωτιέται κι ερωτά ο Ευαγγελάτος [κι εγώ]: Δεν νομίζετε [κ. Λούκο] ότι είναι τουλάχιστον ιδιότυπο το να μην έχετε παρουσιάσει λεπτομερή ισολογισμό: έσοδα και έξοδα κάθε συγκροτήματος; Θυμάμαι ότι κάποτε όταν γινόταν συνέντευξη τύπου στον ΕΟΤ για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, το πρώτο που ρωτούσαμε οι δημοσιογράφοι ήταν για τον προϋπολογισμό των εκδηλώσεων - πόσο κόστισαν κ.λπ. Σήμερα δεν ξέρω τι ρωτούν οι δημοσιογράφοι του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν φτάνει να περιμένουν να σφίξουν το χέρι του διευθυντή και να πάρουν τις προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις! Ή ορισμένοι να συνεννοηθούν ώστε γίνουν και συνεργάτες του Φεστιβάλ, γράφοντας διάφορα κείμενα στο έντυπο πρόγραμμά του.
Για να επανέλθω στον κ. Λούκο: Όταν έγραφα ότι δεν είναι ενημερωμένος και γι' αυτήν ακόμη την ιστορία του Φεστιβάλ, φαίνεται ότι έχει δόσεις αλήθειας. Ο Ευαγγελάτος του τα "χώνει"με τον τρόπο του. Και όπερα έχει παρουσιαστεί και μεγάλοι ξένοι σκηνοθέτες έχουν περάσει. Ο κ. Λούκος μας περνάει για "ιθαγενείς". Είναι σαφές ότι [επανέρχομαι] δεν χρειάζεται το Ελληνικό Φεστιβάλ να γίνει Φεστιβάλ της Αβινιόν [όποιος θέλει Φεστιβάλ της Αβινιόν, πάει στην Αβινιόν]. Να γίνει ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ! Μπορεί; Ο ποδηλάτης της φωτογραφίας είναι επαγγελματίας και δεν υπάρχει περίπτωση να γκρεμοτσακιστεί. Ας αποδείξει και ο κ. Λούκος ότι ξέρει τι κάνει για να μην γκρεμοτσακιστεί!

No comments: