Monday, June 8, 2015

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ




ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ

Καθημερινά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ολοένα και πολλαπλασιάζονται τα στελέχη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τα οποία βγαίνουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και προσπαθούν να δικαιολογηθούν για όσα εξωφρενικά διακήρυσσαν την προεκλογική περίοδο. Μοιάζουν με τα σαλιγκάρια, που ξετρυπώνουν από τις φωλιές τους, ύστερα από τη βροχή, αναδιπλώνονται και έρπουν.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Προεδρίνα της Βουλής, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, δήλωσε ανερυθρίαστα στις 17 Μαΐου σε εκπομπή του Τηλεοπτικού Σταθμού Σκάι, πως το σχίσιμο του μνημονίου και η κατάργησή του με ένα νόμο αποτελούσε «σχήμα λόγου».
Ένας άλλος βουλευτής, το όνομά του αποσιωπάται για ευνόητους λόγους, ήταν περισσότερο κυνικός. Στην ενημέρωση, που πραγματοποίησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σύριζα ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στις 2 Ιουνίου, έλαβε τον λόγο και κραύγασε το εξής καταπληκτικό: «Με αυτά που ακούμε, διαπιστώνουμε πως υπάρχει συνολική οπισθοχώρηση. Αναιρείται η πορεία μιας ζωής. Δηλαδή τι; Λέγαμε .... προεκλογικά»;
Ο Θωμάς Κότσιας, βουλευτής Ευρυτανίας, σε συνέντευξή του στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 στις 3 Ιουνίου, αποκρούοντας την κατηγορία πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τον ελληνικό λαό με τις προεκλογικές υποσχέσεις του, δικαιολογήθηκε ως εξής: «βεβαίως σαν κριτική το δέχομαι και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω. Όχι για να εξαπατήσουμε, όχι σαφώς από πρόθεση, αλλά από άγνοια».

Οι τρεις περιπτώσεις, που προαναφέρθηκαν, είναι ενδεικτικές. Δεκάδες άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές συνομιλίες τους παραδέχονται τις λάθος εκτιμήσεις που είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια και εφευρίσκουν κάθε είδους δικαιολογίες για να τις καλύψουν.
Είναι για να θαυμάζει κανείς πόσο επιδέξια ξεμπερδεύουν όλοι και όλες με κρίσιμα ζητήματα, που έκριναν την τύχη των τελευταίων βουλευτικών εκλογών αλλά και το μέλλον της χώρας!
Σαν να μην τρέχει και τίποτε!
Όλα, απλά, οφείλονταν σε επιπολαιότητα!

Τα λόγια αυτοκριτικής, έστω και καθυστερημένα, είναι ευπρόσδεκτα. Δεν σημαίνει ωστόσο πως, τα συγκεκριμένα πρόσωπα, βγαίνουν έτσι από κάδρο των υπευθύνων για την ακολουθούμενη πορεία. Η σύμπραξή τους, σε όσες δύσκολες στιγμές ζούμε τους τελευταίους μήνες, είναι πανθομολογούμενη.
Αποκαλύπτουν, συμπληρωματικά, με τον πιο έκδηλο τρόπο, πως η εκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε πάνω στην απάτη. Προκειμένου να προσεταιριστεί το εκλογικό σώμα, του υποσχέθηκε, κυριολεκτικά τα πάντα. Η τακτική παραπλάνησης των δύστυχων πολιτών, στην οποία ασύστολα επιδόθηκε, δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Εγείρεται, όμως, και ένα άλλο ερώτημα. Και αυτό αφορά τη συμπεριφορά των παραπάνω στελεχών εκείνο το κρίσιμο χρονικό διάστημα. Σε όσους και όσες τους επισήμαιναν τον κίνδυνο οι προεκλογικές υποσχέσεις τους να παραμείνουν σύντομα γράμματα κενού περιεχομένου, τους αντιμετώπιζαν συνήθως με απαξίωση. Στη συνέχεια, τους στόλιζαν με ακατονόμαστους χαρακτηρισμούς, παραδίδοντάς τους στη χλεύη του αφιονισμένου πλήθους. Ήλθε η ώρα, όμως, για να εισπράξουν τα επίχειρα του θράσους τους.
Για να μη συνεχίζουν να γελοιοποιούνται, λοιπόν, θα ήταν προτιμότερο με γενναιότητα να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να ζητήσουν συγνώμη από όσους και όσες αντιμετώπισαν με ύφος ιταμό, και οι οποίοι τους συνιστούσαν εγκράτεια.

No comments: