Friday, June 26, 2015

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ;



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ

Με τα πνευματώδη σκίτσα του, που ξεκίνησαν να δημοσιεύονται σε αντισυμβατικά περιοδικά της μεταπολιτευτικής περιόδου, μεγαλώσαμε. Από την πρώτη στιγμή εντυπωσιαστήκαμε ξεφυλλίζοντας τη «Βαβέλ» και τον «Σχολιαστή». Κι όταν κυκλοφορούσαν τα κόμικς του σε αυτοτελείς τόμους, σπεύδαμε να τους αγοράσουμε, για να τα ξαναθυμηθούμε. Πολλοί διάλογοι των κατά καιρούς ηρώων του έχουν πλέον εισαχθεί στην καθημερινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αρκάς αποτελεί τον αγαπημένο σκιτσογράφο της νέας γενιάς.

Η κριτική του προς την εκάστοτε εξουσία ήταν αμείλικτη. Αυτό, άλλωστε, προτρέπει να κάνουμε η Δημοκρατία.

Πιστός στο καθήκον του, από τις αρχές του χρόνου, εξακολούθησε να σατιρίζει με τον δικό του ανεπανάληπτο τρόπο αντιλήψεις και πρακτικές της νέας κυβέρνησης.
Αυτό, όμως, δεν άρεσε στους οπαδούς της. Έχοντας συνηθίσει για δεκαετίες να ασκούν κριτική προς τους άλλους, συχνά κακόβουλη, δεν ήταν διατεθειμένοι να την υποστούν. Θεωρούσαν πως, όσα παράλογα υποσχέθηκαν και δεν μπορούσαν να τηρήσουν, έπρεπε να μην σχολιάζονται. Η κυβέρνηση, άσχετα με τις παραλείψεις της, να μένει συνεχώς στο απυρόβλητο.
Για να αντιμετωπίσουν την κριτική του, στην αρχή, αντέδρασαν χλιαρά. Στη συνέχεια, άρχισαν τα σχόλια και οι απειλές. Ύστερα, ξεκίνησαν να εκτοξεύουν λάσπη εναντίον του. Με αφορμή δύο σκίτσα του, προ ημερών, ο κατήφορός τους έφθασε στο έσχατο σημείο: υπαινίχθηκαν ότι ο σκιτσογράφος χρηματίζεται από συγκεκριμένα κέντρα!
Ποια είναι αυτά τα κέντρα, αποτελεί ζητούμενο, για τους αριστερόστροφους εγκεφάλους. Σημασία έχει να προσάψεις τη ρετσινιά σε όποιον επιθυμείς να πλήξεις. Η γνωστή ρήση του Πάουλ Γιόζεφ Γκαίμπελς, «πες ψέματα όλο και κάτι θα μείνει», φαίνεται πως έχει βρει θερμούς υποστηρικτές μεταξύ τους.

Ενοχλημένος από όλες τις παραπάνω αντιδράσεις ο σκιτσογράφος υποχρεώθηκε να διακόψει κάθε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.
Το κλίμα πολιτικής βαρβαρότητας, που ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε όλο του το μεγαλείο!
Η υπόθεση είναι πολύ ανησυχητική. Κι ας καμώνονται κάποιοι, αδιάφορα, ότι δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε.
Όταν φτάνουμε στο σημείο να ελέγχεται η διαφωνία, αυτό δείχνει πως η Δημοκρατία μας κινδυνεύει. Όλοι πρέπει να αντιδράσουμε στην επιχειρούμενη προσπάθεια φίμωσης κάθε διαφορετικής άποψης.

No comments: