Sunday, November 15, 2015

ΕΤΣΙ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;;;;;



Είμαι βέβαιος ότι πολλοί Πασόκοι ή παπανδρεϊκοί θ’ αγοράσουν σήμερα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ λόγω της προσφοράς της, που είναι το πόνημα του καθηγητή Θάνου Βερέμη για τον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ με το προσδιοριστικό "Μια ιστορία"!!!
Κανείς δεν μπορεί ν’ απαγορεύσει στον οποιονδήποτε και μάλιστα όταν εκείνος είναι πανεπιστημιακός, ν’ ασχοληθεί μ’ έναν πολιτικό που δέσποσε για πολλά χρόνια στην ελληνική πολιτική ζωή. Μπορεί να εκτιμηθεί η πρωτοβουλία της εφημερίδας γι’ αυτό εγχείρημά της [ήδη την προηγούμενη Κυριακή είχε κυκλοφορήσει ένα άλλο βιβλίο για τον Κων/νο Καραμανλή], αλλά εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει κάποιες σκοπιμότητες έστω και… ασχεδίαστες.

Ωστόσο, ο κ. Βερέμης έχει σαφή τοποθέτηση και ουδέποτε υπήρξε υπέρμαχος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ή υποστηρικτής του Ανδρέα. Εκτός από εφημεριδογραφικές αναφορές του, τώρα του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει ένα βιβλίο μίσους για τον Ανδρέα. Αποδεικνύεται σχετικώς αφελής ο πανεπιστημιακός κ. Βερέμης όταν χρησιμοποιεί βλακώδη δημοσιεύματα του Τύπου και αναφέρεται σε μισόλογα κάποιων γνωστών ανθρώπων που γνώρισαν τον Παπανδρέου στα νεανικά του χρόνια. 

Οι βιβλιογραφικές «πηγές» του είναι για γέλια, όπως αυτή της Ντένης Βαχλιώτη ότι στα φοιτητικά του χρόνια ο Ανδρέας «το ’παιζε Μεσσίας» ή ότι «την εκοπάνησε στην Αμερική πριν από τις 28 Οκτ. 1940». Κι ακόμη, το ξεφύλλισμα [ξανά] του βιβλίου της Χριστίνας Ρασσιά που υπήρξε η πρώτη σύζυγος του Ανδρέα, αλλά και του βιβλίου της Δήμητρας Λιάνη, της τελευταίας συζύγου του. 

 Αξιοποιεί και κάποιες συναισθηματικού τύπου μαρτυρίες, όπως αυτή του Αδαμάντιου Πεπελάση, που δεν είχε τολμήσει ενόσω ζούσε ο Ανδρέας να μιλήσει. Μερικά χρόνια μετά το θάνατο του Ανδρέα, έγραψε κάποια πράγματα και όποιος θέλει τα πιστεύει. Εξάλλου, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει όταν δεν υπάρχει αντίλογος. Ο Πεπελάσης επιδίωξε να μειώσει την ακαδημαϊκή απήχηση του Ανδρέα, σημειώνοντας ότι…. «ούτε μνεία ούτε αναφορά γίνεται στο όνομα του Α. Παπανδρέου ούτε σε εργασία του» στην Επισκόπηση της Σύγχρονης Οικονομικής του A.Bergson, για την Αμερικανική Οικονομική Εταιρεία!!!!!!
Και του Παρασκευά Αυγερινού, ο οποίος είχε διηγηθεί το 2013 ότι τον Ανδρέα τον είχε συνοδέψει σ’ έναν ψυχίατρο κι εκείνος είχε διαπιστώσει «βαριάς μορφής κατάθλιψη»!!! Όμως ο Αυγερινός συμπλήρωνε: «Δεν θυμάμαι αν  μου το είπε ακριβώς έτσι, αλλά εγώ έτσι το εξέλαβα…». Μια βλακώδη αμφιβολία του Αυγερινού ο κ. Βερέμης την εκθέτει εν εκτάσει στο σημερινό βιβλίο του.
Αλλά οι πηγές του εξαντλούνται σε αποσπάσματα κειμένων του Άγγελου Ελεφάντη, του Βασίλη Παναγιωτόπουλου, του Θεόδωρου Κουλουμπή και άλλων οι οποίοι ουδέποτε είδαν με καλό μάτι τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ.

Ή ακόμη και του Κύρκου, ο οποίος διηγείται ότι κάποια μέρα ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, χωρίς λόγο, επετέθη κατά του ΚΚΕ Εσωτερικού και είπε τα εξής: «Εσείς δεν ξέρετε από λαϊκά προβλήματα. Είστε άνθρωποι των σαλονιών»!!! Και ο Κύρκος είπε ότι πετάχτηκε από το θυμό του κ.λπ.Αλλά, μήπως είχε άδικο ο Ανδρέας;;;; Η ζωή το απέδειξε...

Μπορεί να μας πει ο κ. Βερέμης πότε ο Γεώργιος Παπανδρέου επέμενε «να τον κάνει διάδοχό του»;;; Κι ακόμη, με ποιο τρόπο οι «αυτοσχεδιασμοί» του Ανδρέα «διέκοψαν την πρωθυπουργία του πατέρα του»;; Τι αυθαίρετα συμπεράσματα Θεέ μου!!!!

Είναι αισχρές οι αναφορές του κ. Βερέμη στην κυβερνητική θητεία του Ανδρέα και δεν φείδεται χαρακτηρισμών για τον άνθρωπο και πολιτικό Ανδρέα.
Γράφει:
  • «Ολόκληρη η φιλοσοφία του πρώιμου ΠΑΣΟΚ ήταν βασισμένη στον φθόνο, στον φόβο για τους ξένους και στη λατρεία του περιούσιου λαού…»
  • «Στην εσωτερική πολιτική  ενισχύθηκε ένας λαϊκισμός της ‘αυριανικής’ ποικιλίας, ώστε τα χρηματικά ‘δωράκια’  εις εαυτούς να θεωρούνται νόμιμες πράξεις…»
  • ‘Ένα κακό υποκατάστατο με μεγάλη κυκλοφορία υπήρξε η Αυριανή, η οποία έγινε φερέφωνο του κόμματος, αλλά και διέδωσε ένα ήθος που δεν είχε γνωρίσει στο παρελθόν ο ελληνικός Τύπος…»
Πάντως είναι ένα ύπουλο βιβλίο!!!!!

No comments: