Sunday, May 13, 2007

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ!

Περί τα 23 εκατ. ευρώ απέχουν οι εκτιμήσεις της Credit Agricole και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της ΕΣΗΕΑ για το ομόλογο που κατέληξε στο ΤΣΠΕΑΘ, ονομαστικής αξίας 130 εκατ. Ο τραπεζικός όμιλος, ο οποίος σχεδίασε και εν συνεχεία ως ανάδοχος αγόρασε από το Δημόσιο και μεταπώλησε το ομόλογο με ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στις 26 Απριλίου στο υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα της Ελλάδος δίνει τρέχουσα τιμή 102,83% της ονομαστικής αξίας, συνυπολογίζοντας τους δεδουλευμένους τόκους. Το ομόλογο έχει ημερομηνία έκδοσης 10/7/2006 και η απόδοσή του για το πρώτο έτος, δηλαδή σε δύο μήνες είναι 6%. Αντιθέτως, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής που συγκρότησε η ΕΣΗΕΑ, η αγοραία τιμή του ομολόγου σήμερα υπολογίζεται τουλάχιστον 15 μονάδες χαμηλότερα της ονομαστικής. Η απώλειες του ομολόγου αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την επιτροπή είναι της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ, δηλαδή η τιμή του ομολόγου στην αγορά είναι μόλις 107 εκατ. ευρώ.
Ούτε η διοίκηση του ΤΣΠΕΑΘ ούτε η ανάδοχος τράπεζα σχολίασαν τις εκτιμήσεις της ΕΣΗΕΑ. Η διοίκηση του ΤΣΠΕΑΘ είχε κινηθεί αρχικά προς την κατεύθυνση αναστροφής του ομολόγου, ωστόσο η προσπάθεια εξαντλήθηκε στο στάδιο της διερεύνησης και όπως όλα δείχνουν έχει εγκαταλειφθεί. Η Credit Agricole μολονότι αξιολογεί το ομόλογο ως εξόχως αποδοτικό αποφεύγει κάθε αναφορά στο ενδεχόμενο αναστροφής, ενώ παρόμοια είναι και η στάση των άλλων εμπλεκόμενων εταιρειών.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε και νέα 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων την προσεχή Τρίτη 15 Μαΐου, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με βασικό αίτημα να επιστραφούν τα χρήματα στα ταμεία και να αναλάβει η κυβέρνηση τη διαδικασία αναστροφής των δομημένων ομολόγων. Είχε προηγηθεί επιστολή του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου με την παράκληση να συμμετάσχει η ΕΣΗΕΑ στο κοινό διεκδικητικό αίτημα των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών ενώσεων...

2 comments:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ said...

Υπάρχει,Νίκο,κάποιος που να έχει καταχραστεί χρήματα και να έχει αυτοκτονήσει από ευθιξία;Υπάρχει ένα παχύ στρώμα λίπους που καλύπτει όλους αυτούς που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα.Από την άλλη υπάρχει κόσμος που τρέφει αυτό το λίπος.Αυτός ο κόσμος με εξοργίζει αφάνταστα!

Νίκος Λαγκαδινός said...

Έχεις δίκιο! Περισσότερο, πράγματι, με εξοργίζει -όπως λες κι εσύ - ο κόσμος που τρέφει αυτό ο λίπος... Έρχονται στιγμές που η απελπισία με κυριεύει και δεν ξέρω με ποιους να τα βάλω!