Thursday, May 8, 2008

ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ, ΤΗ ΛΕΝΕ ΒΑΓΓΕΛΗ, ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ!

ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ μετά από πολύ καιρό στην περίπτωση Ευάγγελου Βενιζέλου. Πήγε και μίλησε στο "επιστημονικό συμπόσιο" του ιδρύματος του ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Και μας έκανε την καρδιά... περιβόλι! Ο ακατονόμαστος φροντίζει την υστεροφημία του. Δικαίωμά του. Το γεγονός ότι έχει βάλει λυτούς και δεμένους να ξαναγράψουν την ιστορία για χάρη του, δεν είναι κάτι που του περιποιεί τιμή.
Η ιστορία δεν ξαναγράφεται σύμφωνα με τις επιθυμίες του καθένα. Το διατεταγμένο γράψιμο μπορεί να παρασύρει σε πλάνες θλιβερές. Οι δημοκρατικοί πολίτες που έζησαν την ταραγμένη περίοδο των Ιουλιανών του 1965 και της τρισάθλιας επιχείρησης της Αποστασίας, στην οποία ιερούργησε ο αρχι-αποστάτης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, δεν ξεχνούν. Ούτε κι εγώ ξεχνώ, που ως μαθητής τότε έτρεχα με τον πατέρα μου στις διαδηλώσεις.

Το "ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΘΑΡΜΑ" είναι ένα σύνθημα και συνάμα χαρακτηρισμός της στάσης και της όλης πολιτικής συμπεριφοράς του ανθρώπου που δεν διστάζει ακόμη και τώρα να χλευάζει τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου, να λέει ψέματα χωρίς δισταγμό. Μίλησε στο "συμπόσιό" του για πολλούς και απόντες και είπε ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι. Δεν υπάρχουν για να τον αντικρούσουν - κι αυτό είναι το αίσχος!
Για να επανέλθω στον Ευάγγελο Βενιζέλο: μίλησε και αναφέρθηκε στην "κρίση του 1965"! Βαγγέλη, έχει μείνει στην ιστορία ως ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ. Κι εφόσον είσαι κυρίως πολιτικός, καλό είναι να εκφράζεσαι πολιτικά. Η επιστήμη μπορεί να μην έχει χρώματα, όμως η πολιτική έχει χρώματα. Λοιπόν, ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ δεν χρειάζεται νομιμοποίηση.
Ο μητσοτακισμός είναι το δηλητήριο που μπήκε στην πολιτική της εποχής μας και μεταχειρίζεται χίλια τεχνάσματα και αμέτρητες μεταμφιέσεις για να εξαπατά. Ντύθηκε προστάτης και σωτήρας, πατριώτης και αντιστασιακός, προφήτης και Κιγκινάτος. Ποτέ όμως δεν έπαψε να είναι ο άνθρωπος που πρόδωσε την παράταξή του, που εκμαύλισε συνειδήσεις, που βυσσοδομούσε επί χρόνια (κι ακόμα βυσσοδομεί), που η πολιτική ιστορία τον έχει τοποθετήσει στο περιθώριό της. Δεν μπορούμε πλέον να παίρνουμε τοις μετρητοίς αυτά που λέει σήμερα. Η πολιτική του δράση στο μάκρος τόσων χρόνων μας έσπρωξε στην οργισμένη καχυποψία και τη δυσπιστία. Δεν θεωρήσαμε ότι η πολιτική του Μητσοτάκη είχε ποτέ ιδεολογικό περιεχόμενο. Η δράση του μάλλον τον έκανε έναν δικολάβο που μια ζωή διεκπεραίωνε προσωπικές μικροϋποθέσεις. Κι αυτό το λέω διότι ο Μητσοτάκης πάντοτε εργάστηκε για τον εαυτό του - όχι για το συμφέρον του τόπου. Θα έπρεπε κάποτε να καταλάβει ότι οι αρτηρίες μας δεν έχουν αδειάσει από αίμα. Είμαστε ζωντανοί κι έχουμε μνήμη και πάθος για μια καλύτερη και δημοκρατική ζωή.

8 comments:

Στέλιος said...

Νίκο, με πρόλαβες, σήμερα λέω κι εγώ τα ίδια για τον κ. Βενιζέλο (http://aratepylas.blogspot.com/
2008/05/blog-post_08.html). Δυστυχώς, φαίνεται ότι η εξ αγχιστείας συγγένεια του καθηγητή με τους Μπακατσέλους του δημιουργεί δεσμεύσεις απέναντι στον Μητσοτάκη.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Χαίρω που συμπίπτουν οι σκέψεις μας. Αυτό σημαίνει πως μάλλον έχουμε δίκιο. Πάω να σε διαβάσω...

monahikoslikos said...

Καλά ο ο Βαγγέλας ο γαμπρός του Μπακατσέλου - που είναι κώλος και βρακί με το ακατανόμαστο - τι περίμενες να πει για την αποστασία; Πάλι καλά να λες που δεν κατηγόρησε κι αυτός τον Ανδρέα για τη δικτατορία!

Stefan said...

Περίμενα με πολύ αγωνία και προσμονή ειλικρινά την ομιλία του Βαγγέλη
είχα αναφερθεί στο θέμα με συντρόφους που τον υποστήριξαν στις εσ.εκλογές
Τίποτε κατέβασε τα μούτρα και άφησε
αποστάτες και φαντάσματα του παρελθόντος να σπηλώνουν την μνήμη του Ανδρέα που και ο ίδιος είχε σημαία του πριν τις 11/ΣΕΠΤ.

Στέλιος said...

Βρε παιδιά αυτά είναι αναμενόμενα! Δε λέω, ο Βενιζέλος βοήθησε με την ευφράδειά του τον Ανδρέα μετά το 1989, αλλά ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ? Εγινε αμέσως Υπουργός ΜΜΕ (μία θέση που θεσπίστηκε για τα μέτρα του!) χωρίς ποτέ του πριν να έχει κολλήσει μία (1) αφίσα του Κινήματος!

Dimitris said...

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που μίλησε για την 'κρίση το 1965' είναι ο ίδιος Ευάγγελος Βενιζέλος που ζήτησε να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρόσφατα; Ρε πού καταντήσαμε.... Ήταν στην Ελλάδα το 1965; Έχει διαβάσει καθόλου την ιστορία αυτής της εποχής; Έχει ιδέα; Πώς και ακόμα έχει μούτρα να εμφανίζεται σαν αντιπρόσωπος δημοκρατικός, του ΠΑΣΟΚ...
Του ζήτησε ακόμα κανένας να εξηγήσει τα λεγόμενά του;
Εγώ βρίσκομαι δέκα πέντε - είκοσι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, αλλά το αίμα μου βράζει με αυτά που διαβάζω.

Στέλιος said...

Νίκο, εις επίρρωσιν των όσω λέμε, διάβασε σήμερα το έγγραφο που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ. Τί θα πεί τώρα ο Μητσοτάκης? Αλλά και ο κος συνταγματολόγος? Μάταια προσπάθησε ο περιφερόμενος κλόουν και "νομάρχης" Θεσσαλονίκης σήμερα στο "Μέγκα Σαββατοκύριακο" να ανασκευάσει την Ιστορία.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Σ.Μ. Καλά, μες στο μυαλό μου είσαι! Μόλις κάθισα για να γράψω γι' αυτές τις μαλακίες που έβλεπα πριν λίγο στο Mega, όπου ο καραγκιόζης ο Ψωμιάδης ο γελοίος έλεγε τόσες μπούρδες που μου ήρθε να σπάσω την τηλεόραση. Όσο για τον συνταγματολόγο, τι να πω; Διάβασα ότι στη συζήτηση που έγινε προς το φινάλε του "συμποσίου" έκανε μια προσπάθεια να "ανασκευάσει", αλλά την παπάρα του την έχει κάνει. Διάβασε τι γράφει παραπάνω ο Dimitris, από την μακρινή Αυστραλία. Του τη "δίνει" και μόνη η αναφορά στον Μητσοτάκη. Γράφει: "το αίμα μου βράζει με αυτά που διαβάζω"!