Saturday, April 12, 2008

ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ


Από χθες έλεγα να γράψω για τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά που μας το "παίζει" ηθικολόγος! Δείτε το πρωτοσέλιδο της "Ελευθεροτυπίας": Υπουργός περιορισμένης αυθαιρεσίας. Και απεριόριστης οικογενειακής ευαισθησίας... ΠΑΣΟΚ: Θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για Σουφλιά.



Το ΠΑΣΟΚ έφερε στη Βουλή το θέμα του αυθαιρέτου Σουφλιά, μαζί με την αποκάλυψη ότι ο μηχανικός της οικοδομής, που ο ίδιος τον είχε κατηγορήσει ότι τον παραπλάνησε, πήρε με απευθείας ανάθεση δύο υποθέσεις του υπουργείου. Ο υπουργός, που συστηματικά αποφεύγει να απαντά σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, δηλώνει πως θα πάει στη Βουλή και υπόσχεται αποκαλύψεις, ενώ ζητεί συγγνώμη από τη... σύζυγό του.
Διαφωτιστικό το σχετικό ρεπορτάζ της Χαράς Τζαναβάρα στην Ελευθεροτυπία: Θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ θέτουν 11 κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αφορά την εξοχική κατοικία του κ. Σουφλιά αλλά και την αποκάλυψη ότι ο μηχανικός της οικοδομής, που είχε κατηγορηθεί επισήμως από τον ίδιο τον υπουργό ότι τον είχε παραπλανήσει και είχε αναλάβει να πληρώσει τα πρόστιμα της Πολεοδομίας, πήρε με απευθείας ανάθεση δύο υποθέσεις του υπουργείου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε τρισέλιδη ανακοίνωση δηλώνει «πολύ αδικημένος και θυμωμένος», επαναλαμβάνει τις παλιότερες εξηγήσεις που είχε δώσει και καταλήγει: «Επειδή αισθάνομαι πολύ βαρύ το φορτίο της αδικίας και της συκοφαντίας θέλω δημόσια να ζητήσω συγγνώμη από τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου που για άλλη μία φορά ταλαιπωρούνται εξαιτίας της ενασχόλησής μου με την πολιτική».

O Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και την Χωροταξία, Σπύρος Κουβέλης και ο εισηγητής ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Γ. Σουφλιά, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Η απάντηση του κ. Σουφλιά αποπνέει απεριόριστη αλαζονεία. Συμπεριφέρεται σαν ο ίδιος να είναι υπεράνω νόμων και ελέγχων της Βουλής. Πρέπει να καταλάβει o κ. Σουφλιάς, ότι είναι βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Το ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβάνεται τους λεονταρισμούς του κ. Σουφλιά, σύμφωνα με τους οποίους θα πάρει αποστομωτικές απαντήσεις στη Βουλή. Οι απαντήσεις στη Βουλή είναι υποχρέωσή του υπουργού και όχι δικαίωμά του, αν και είναι γνωστό ότι, ο ίδιος σπάνια απαντά σε ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και, πάντοτε, μέσω των υφυπουργών του. Δεν αντιλαμβανόμαστε, όμως, τι εννοεί ο υπουργός, όταν λέει ότι «είναι θυμωμένος»; Εάν αυτό είναι έμμεση απειλή, του την επιστρέφουμε.

Για έξι ολόκληρους μήνες, από την δημοσιοποίηση του προβλήματος, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης και πολιτικής δεοντολογίας, περιορίστηκαν να ζητήσουν από τον άμεσα εμπλεκόμενο και καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, να δώσει επαρκείς εξηγήσεις και να τακτοποιήσει το θέμα με απόλυτα νόμιμο τρόπο. Η στάση αυτή, δεν χαρακτήριζε την αντίστοιχη συμπεριφορά της ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αντί αυτού, και μετά από μια μακρά περίοδο, που προσπάθησε ο υπουργός να φορτώσει το θέμα στον μηχανικό του, ενώ ο ίδιος επικαλείτο άγνοια, βλέπουμε ότι η υπόθεση πάει να κλείσει, με τρόπο που σχολιάζεται ως χαριστικός, καθώς φαίνεται να έχει παρακαμφθεί και η γνωμοδότηση του κεντρικού ΣΧΟΠ.

Ο υπουργός ισχυρίζεται, ότι όλα ήταν νόμιμα και μόνον εξ αίτιας της καθυστέρησης, επί 32 μήνες από την Πολεοδομία, έληξε η σχετική άδεια. Αναρωτιόμαστε: Όση δουλειά και να είχε ο υπουργός, η καθυστέρηση του σπιτιού του επί 32 μήνες (σχεδόν 3 χρόνια) δεν τον έκανε να έρθει σε επαφή με τον μηχανικό του, για να ενημερωθεί αν υπήρχε πρόβλημα; Υπήρχε άραγε περίπτωση να μην επισπεύσει τις εργασίες της η Πολεοδομία, για την υπόθεση του υπουργού, αν δεν υπήρχαν ανυπέρβλητα προβλήματα, ή προσπαθεί να μας πείσει ότι περίμενε στην ουρά, πίσω και από τον τελευταίο Έλληνα πολίτη;

Εάν αυτό συνέβη στον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τότε οφείλει ο ίδιος άμεσα να παραιτηθεί ως ακατάλληλος. Εάν αυτά συμβαίνουν στον αρμόδιο υπουργό, αντιλαμβάνεται ο καθένας τι συμβαίνει με τους απλούς πολίτες. Πώς γίνεται να μην είχε ενημέρωση από τον μηχανικό του ο κ. Σουφλιάς, εφ' όσον κατά την ίδια περίοδο του ανέθετε έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ, με σοβαρότατα ποσά και με διαδικασίες άμεσης ανάθεσης; Είχε τόση εμπιστοσύνη σε κάποιον που καθυστερεί το σπίτι του κατά 32 μήνες, ώστε να του αναθέτει απ' ευθείας έργα του Υπουργείου;

Αν ισχύουν οι αιτιάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε σημερινή εκπομπή ραδιοφωνικού σταθμού, ότι οι αναθέσεις έγιναν από τον ίδιο, καθώς ο εν λόγω μηχανικός ήταν και δικός του γνωστός, χωρίς να λάβει γνώση ο υπουργός, θα περίμενε κανείς να έχει ζητηθεί η άμεση παραίτησή του από τον υπουργό. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι, ανάμεσα στα πολλά άλλα καθήκοντά του, ο κ. Σουφλιάς αναθέτει μεν τις διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων του Υπουργείου του στον Γενικό Γραμματέα, αλλά αντίθετα, ο ίδιος ασχολείται προσωπικά με το να μειώνει τις αμοιβές που έχει ήδη συμφωνήσει ο Γενικός Γραμματέας με τον εργολάβο. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αλλά πρωτοφανής λειτουργία υπουργού.

Όλα τα παραπάνω για τον μηχανικό θα είχαν συμβεί εάν, κατά σύμπτωση, δεν ήταν και μηχανικός του εξοχικού του υπουργού; Ο κ. Σουφλιάς πρέπει να καταλάβει, ότι και τα ψέματα και η κοροϊδία έχουν όρια, πέραν των οποίων προσβάλλεται η νοημοσύνη των πολιτών και γελοιοποιείται ο ίδιος. Η αντιπολίτευση δεν είναι αρμόδια να ερευνήσει την υπόθεσή του και, θα έπρεπε ο ίδιος, με συναίσθηση της ευθύνης του και για να προστατεύσει το πολιτικό του έργο και την υστεροφημία του, να έχει δώσει άμεσα επαρκείς και πειστικές απαντήσεις.

Δυστυχώς, μήνες τώρα δεν το έχει κάνει, προσθέτοντας το δικό του κομμάτι στο παζλ της νοσηρής πολιτικής πραγματικότητας της κυβέρνησης. Μαζί με τους κουμπάρους, τα ομόλογα, τα dvd, τώρα μπορούμε πλέον να μιλάμε και για εργολάβους. Το ΠΑΣΟΚ, με ευθύνη απέναντι στους πολίτες, είναι υποχρεωμένο να ζητά εξηγήσεις και να διαφυλάσσει τη νομιμότητα και τη λειτουργία των θεσμών, που η κυβέρνηση βάναυσα καταπατάει καθημερινά. Αυτό έπραξε και με την χθεσινή του ερώτηση. Ας αφήσει, λοιπόν, ο κ. Σουφλιάς τα σπαραξικάρδια δελτία Τύπου και τις αναφορές στην οικογένεια του και ας απαντήσει, για μια φορά, ειλικρινά και επί της ουσίας.


No comments: