Saturday, November 24, 2012

Κάτι για το "βρόμικο '89" και το σκάνδαλο Κοσκωτά....


Φωτογραφία: ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΟΜΙΚΟ '89 ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΣΚΩΤΑ...

Ο δημοσιογράφος-καθηγητής και ό,τι άλλο είναι Νίκος Μπακουνάκης, γράφει στο ΒΗΜΑ:

Με το βιβλίο Το τελευταίο Τέταρτο: Ένα ελληνικό χρονικό (εκδ. Πόλις) ο Τάκης Θεοδωρόπουλος κάνει ένα είδος αυτοβιογραφικού δοκιμίου. Γράφοντας για τη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι την περίοδο 1984-85 στο περιοδικό «Τέταρτο» παρουσιάζει ταυτόχρονα την εποχή, κυρίως τις αισθητικές και πολιτικές ήττες της. 

Το άλλο πρόσωπο του βιβλίου είναι ο εκδότης του περιοδικού Γιώργος Κοσκωτάς, απατεών όπως αποδείχτηκε, ο άνθρωπος που χρησιμοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ για πλήθος από αθέατες μπίζνες. 

Μήπως μπορεί ο κύριος Μπακουνάκη να μας πει πότε και πώς αποδείχτηκε ότι ο απατεών, εκδότης του περιοδικού «Τέταρτο», Γιώργος Κοσκωτάς, υπήρξε ο άνθρωπος που χρησιμοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ για πλήθος από αθέατες μπίζνες;;; 

Η ευκολία με την οποία το γράφει, υπονομεύει το δικό του κύρος ως ανθρώπου της έντιμης δημοσιογραφίας και των γραμμάτων. 
Δεν θα του κάνω συστάσεις για να αποφεύγει την αξιοποίηση του οδοστρωτήρα και να τα ισοπεδώνει όλα. 

Η ιστορία είναι αμείλικτος κριτής κι ο Μπακουνάκης "ιστορικός" δεν είναι. 
Μόνον ως σχολιογράφο μπορεί κανείς να τον δεχτεί, μιας εφημερίδας η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κρίσιμη περίοδο του βρόμικου '89.

Κι όταν λέω έπαιξε ρόλο "καταλυτικό", εννοώ προς την κατεύθυνση της συσκότισης προσώπων και καταστάσεων της περιόδου εκείνης και υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εξόντωσης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν διάβασα το βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου, αλλά δεν χρειάζομαι πληροφορίες για να σχηματίσω την εικόνα εκείνης της εποχής. 
Ήμουν μάχιμος δημοσιογράφος και μάλιστα διευθυντής της κομματικής εφημερίδας του ΠΑΣΟΚ, της "ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ" και γνώριζα πρόσωπα και καταστάσεις και ήμουν γνώστης (στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού) όλων των περιστατικών που φόρτισαν εκείνο το σκάνδαλο στο οποίο συμμετείχαν πολιτικοί, κόμματα, επιχειρηματίες, μεγαλοεκδότες και δημοσιογράφοι.

Η ιστορία λοιπόν δεν πρόκειται να γράψει αυτά που υποστηρίζει ο Μπακουνάκης (ενδεχομένως και ο Θεοδωρόπουλος) και τούτο διότι η Δικαιοσύνη απεφάνθη τότε...
Ο Κοσκωτάς δεν χρησιμοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύθηκαν το σκάνδαλο Κοσκωτά για να το πλήξουν και να το εξοβελίσουν από την πολιτική ζωή του τόπου.

Ο πρώτος διευθυντής του περιοδικού "ΕΝΑ" που ήταν ο Παύλος Μπακογιάννης, αλλά και αργότερα οι άλλοι υπεύθυνοι του περιοδικού που αποτέλεσε το έντυπο αιχμής του Κοσκωτά, δεν είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ και είναι απορίας άξιον πώς ο τότε ιδιοκτήτης της "ΓΡΑΜΜΗΣ" είχε στη δούλεψή του ανθρώπους ξένους προς το ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρέου και ΟΛΟΙ μαζί δούλευαν υπέρ του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του!!!

Το σκεπτικό όσων ψήφισαν αθώωση στο Ειδικό Δικαστήριο

[...] Το δικαστήριο δεν πείσθηκε ότι ο κατηγορούμενος αυτός προκάλεσε με οποιονδήποτε τρόπο την απόφαση των διοικητών των ΔΕΚΟ να τελέσουν τις εν λόγω πράξεις οι οποίες τους αποδίδονται, αλλά και ούτε συνήργησε με οποιονδήποτε τρόπο στις πράξεις αυτές. [...] Εξάλλου οι εκδότες που κατέθεσαν αόριστα ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέχει και ποινικές ευθύνες, απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν ότι δεν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι ο παραπάνω κατηγορούμενος είχε δώσει εντολές σε διοικητές δημοσίων επιχειρήσεων να καταθέσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια αυτών στην Τράπεζα Κρήτης. Πέραν όμως αυτών, από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε γνώση των υπεξαιρέσεων που διέπραττε ο Γεώργιος Κοσκωτάς κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, από 19 Ιανουαρίου 1988 έως 19 Οκτωβρίου 1988, όταν υπεξαιρούσε τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κρήτης [..]

Ο δημοσιογράφος-καθηγητής και ό,τι άλλο είναι Νίκος Μπακουνάκης, γράφει στο ΒΗΜΑ: Με το βιβλίο Το τελευταίο Τέταρτο: Ένα ελληνικό χρονικό (εκδ. Πόλις) ο Τάκης Θεοδωρόπουλος κάνει ένα είδο
ς αυτοβιογραφικού δοκιμίου. Γράφοντας για τη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι την περίοδο 1984-85 στο περιοδικό «Τέταρτο» παρουσιάζει ταυτόχρονα την εποχή, κυρίως τις αισθητικές και πολιτικές ήττες της. 
Το άλλο πρόσωπο του βιβλίου είναι ο εκδότης του περιοδικού Γιώργος Κοσκωτάς, απατεών όπως αποδείχτηκε, ο άνθρωπος που χρησιμοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ για πλήθος από αθέατες μπίζνες
  • ...............................
Μήπως μπορεί ο κύριος Μπακουνάκης να μας πει πότε και πώς αποδείχτηκε ότι ο απατεών, εκδότης του περιοδικού «Τέταρτο», Γιώργος Κοσκωτάς, υπήρξε ο άνθρωπος που χρησιμοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ για πλήθος από αθέατες μπίζνες;;; Η ευκολία με την οποία το γράφει, υπονομεύει το δικό του κύρος ως ανθρώπου της έντιμης δημοσιογραφίας και των γραμμάτων. Δεν θα του κάνω συστάσεις για να αποφεύγει την αξιοποίηση του οδοστρωτήρα και να τα ισοπεδώνει όλα. Η ιστορία είναι αμείλικτος κριτής κι ο Μπακουνάκης "ιστορικός" δεν είναι.  Μόνον ως σχολιογράφο μπορεί κανείς να τον δεχτεί, μιας εφημερίδας η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κρίσιμη περίοδο του βρόμικου '89. Κι όταν λέω έπαιξε ρόλο "καταλυτικό", εννοώ προς την κατεύθυνση της συσκότισης προσώπων και καταστάσεων της περιόδου εκείνης και υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εξόντωσης του Ανδρέα Παπανδρέου.
  • ...............................
Δεν διάβασα το βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου, αλλά δεν χρειάζομαι πληροφορίες για να σχηματίσω την εικόνα εκείνης της εποχής. Ήμουν μάχιμος δημοσιογράφος και μάλιστα διευθυντής της κομματικής εφημερίδας του ΠΑΣΟΚ, της "ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ" και γνώριζα πρόσωπα και καταστάσεις και ήμουν γνώστης (στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού) όλων των περιστατικών που φόρτισαν εκείνο το σκάνδαλο στο οποίο συμμετείχαν πολιτικοί, κόμματα, επιχειρηματίες, μεγαλοεκδότες και δημοσιογράφοι.
  • ...............................
Η ιστορία λοιπόν δεν πρόκειται να γράψει αυτά που υποστηρίζει ο Μπακουνάκης (ενδεχομένως και ο Θεοδωρόπουλος) και τούτο διότι η Δικαιοσύνη απεφάνθη τότε... Ο Κοσκωτάς δεν χρησιμοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύθηκαν το σκάνδαλο Κοσκωτά για να το πλήξουν και να το εξοβελίσουν από την πολιτική ζωή του τόπου.
  • ...............................
Ο πρώτος διευθυντής του περιοδικού "ΕΝΑ" που ήταν ο Παύλος Μπακογιάννης, αλλά και αργότερα οι άλλοι υπεύθυνοι του περιοδικού που αποτέλεσε το έντυπο αιχμής του Κοσκωτά, δεν είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ και είναι απορίας άξιον πώς ο τότε ιδιοκτήτης της "ΓΡΑΜΜΗΣ" είχε στη δούλεψή του ανθρώπους ξένους προς το ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρέου και ΟΛΟΙ μαζί δούλευαν υπέρ του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του!!!
  • ...............................
Το σκεπτικό όσων ψήφισαν αθώωση στο Ειδικό Δικαστήριο: [...] Το δικαστήριο δεν πείσθηκε ότι ο κατηγορούμενος αυτός προκάλεσε με οποιονδήποτε τρόπο την απόφαση των διοικητών των ΔΕΚΟ να τελέσουν τις εν λόγω πράξεις οι οποίες τους αποδίδονται, αλλά και ούτε συνήργησε με οποιονδήποτε τρόπο στις πράξεις αυτές. [...] Εξάλλου οι εκδότες που κατέθεσαν αόριστα ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέχει και ποινικές ευθύνες, απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν ότι δεν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι ο παραπάνω κατηγορούμενος είχε δώσει εντολές σε διοικητές δημοσίων επιχειρήσεων να καταθέσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια αυτών στην Τράπεζα Κρήτης. Πέραν όμως αυτών, από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε γνώση των υπεξαιρέσεων που διέπραττε ο Γεώργιος Κοσκωτάς κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, από 19 Ιανουαρίου 1988 έως 19 Οκτωβρίου 1988, όταν υπεξαιρούσε τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κρήτης [..]

No comments: