Monday, February 4, 2013

Παιχνίδια εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ο κόσμος ξύπνησε!!!


Διαβάζω το ρεπορτάζ του "Βήματος" για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, και δεν μπορώ παρά να γελάσω για όσα συμβαίνουν στο άλλοτε κραταιό Κίνημα, ενόψει του επικείμενου "συνεδρίου". Από τη μια μεριά το εκσυγχρονιστικό/μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ και από την άλλη το αριστερό/λαϊκό ΠΑΣΟΚ απειλούν να οδηγήσουν το συνέδριο σε μια τυφλή σύγκρουση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που ανάγονται στη …δεκαετία του ‘90!!! 
  • ....................
Καταρχήν δεν έχω καταλάβει ποιοι εκφράζουν τις δυο τάσεις και αμφιβάλλω αν αυτός ο φορμαλιστικός διαχωρισμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το συνέδριο είναι απλώς ένα ακόμη βήμα του Βενιζέλου να οργανώσει έναν πολιτικό φορέα που θα ταιριάζει στα μέτρα του. Οι εσωκομματικοί "αντίπαλοί" του ποιοι είναι;;; Ο Παναγιωτακόπουλος, ο Ρέππας ή ο Παπουτσής; Ή ο Σκανδαλίδης;; Όλα αυτά μου φαίνονται αστεία. Γιατί η διαπίστωση που έχω κάνει, αποτυπώνει την αναπότρεπτη πορεία του σημερινού ΠΑΣΟΚ προς τον εκφυλισμό και την... ανυπαρξία!
  • Και θα γελάσω ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια των εργασιών του "συνεδρίου" όπου οι διάφοροι ηγεμονίσκοι, άνθρωποι σκόρπιοι, κυριευμένοι από μια νοσταλγία του μεταφυσικού, θα επιχειρήσουν να δώσουν ο καθένας από τη σκοπιά του λύσεις απελπισίας. 
Αλλά όλοι τους είναι κατώτεροι από το ανάστημα του καιρού μας, του φορτωμένου με τη διάσταση του μέλλοντος όσο κανένας προηγούμενος. Μια ματιά στη δράση του καθενός φτάνει για να διαπιστωθεί πως πολιτεύτηκαν τον τελευταίο καιρό, με τρόπο βραχυπρόθεσμο, κοντόθωρο και προσωπικά κερδοσκοπικό.
  • ....................
Ο κόσμος ξύπνησε. Βέβαια το δραματικό είναι ότι ξύπνησε σε μια πραγματικότητα ελεεινότερη από εφιάλτη. Ποιοι θα τον εκφράσουν στο "συνέδριο";;; Οι "εξαφανισμένοι" Ρέππας και Παπουτσής;;; Ο Σκανδαλίδης που έχασε τον προσανατολισμό του και προσπαθεί να τον επανεύρει, ανακαλώντας μνήμες... πολιτικής λογικής;;; Δυστυχώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει το πιθανό αδιέξοδο της ιστορίας αυτού του κόμματος που κάποτε είχε αξίες εγγυημένες από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
  • ....................
Στο μεταξύ μαθαίνουμε ότι η επωνυμία και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται ανάμεσα στα βασικά ερωτήματα του προσυνεδριακού διαλόγου και η εγκύκλιος που απέστειλε η Οργανωτική Γραμματεία σε όλες τις οργανώσεις του κόμματος, παραθέτει τα «βασικά ερωτήματα» της προσυνεδριακής  διαδικασίας, στα οποία τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος καλούνται να απαντήσουν με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών. Τα ερωτήματα αφορούν την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία της παράταξης, την οργανωτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, τις στρατηγικές επιλογές της χώρας, αλλά και το εάν πρέπει να αλλάξουν ή να διατηρηθούν η επωνυμία και τα σύμβολα του κόμματος.
  • ΟΜΩΣ, παραβλέπουν ένα "βασικό ερώτημα" που θα έπρεπε να υποβληθεί όχι στο ελεγχόμενο συνέδριο αλλά στη μάζα των ψηφοφόρων, φίλων και κάποτε οπαδών του Κινήματος: Μπορεί ο Βενιζέλος να οδηγήσει τη δημοκρατική παράταξη στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας;;;

No comments: