Wednesday, November 21, 2007

ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; ΝΑ ΦΥΓΕΙ!

Προσέξτε τους υπουργούς του Καραμανλή. Χαρούμενοι φαίνονται οι Προκόπης Παυλόπουλος, Γεώργιος Σουφλιάς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Ευριπίδης Στυλιανίδης (αυτός γιατί να είναι χαρούμενος - έχει καταλάβει τι τον περιμένει;), καθώς αποχωρούν από το Μαξίμου, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, κατά την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με όσα αναγγέλλονται για τον εκλογικόνόμο, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους 50 αντί για 40 έδρες. Κι αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία με εκλογικό ποσοστό ακόμη και κάτω του 39%! Η αύξηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα επηρεάζει κυρίως το δεύτερο, αλλά αφαιρεί και από τα μικρά κόμματα (ΚΚΕ και ΣΥΝ θα έπαιρναν λιγότερες έδρες αν οι αλλαγές ίσχυαν στις τελευταίες εκλογές).
Ιδού οι αντιδράσεις των κομμάτων: «Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι ο κ. Καραμανλής λειτουργεί ως αυθεντικός εκπρόσωπος ενός παρωχημένου, πελατειακού και εξαρτημένου πολιτικού συστήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης. Και πρόβαλε ως μόνη ελπίδα αλλαγής αυτού του συστήματος την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου «να υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο προσαρμοσμένο στις ελληνικές ιδιαιτερότητες». Να αποδυναμώσουν μαζικά τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά κάλεσε τους εργαζόμενους το ΚΚΕ, «όποιο κι αν είναι το εκλογικό σύστημα που θα αποφασίσει ο δικομματισμός». «Προσβολή στον κοινοβουλευτισμό και στη δημοκρατία» χαρακτηρίζει ο Αλέκος Αλαβάνος το πριμ των 50 εδρών που δίνεται στο πρώτο κόμμα. «Αν ίσχυε το σύστημα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, εγώ προσωπικά δεν θα ήμουν βουλευτής», τονίζει. Και σα να μην έφτανε η υπόθεζη του εκλογικού νόμου που μαγειρεύουν, γίνεται και η κατάθεση του Προϋπολογισμού και παθαίνουμε όλοι τραμπάκουλο.
[Πρωτοσέλιδο Ελευθεροτυπίας, 21 Νοε. 2007:]

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: θα πληρώσουμε 6,2 δισ. επιπλέον.
ΕΠΙΔΡΟΜΗ φόρων στα ακίνητα

900 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν από την ακίνητη περιουσία
Διπλάσια κονδύλια για την ετοιμότητα της ΕΛ.ΑΣ.
...αλλά 2,8% μόνο για την Παιδεία (στόχος 5% έλεγε ο Καραμανλής)
1,5 δισ. ευρώ οι φόροι για βενζίνη και πετρέλαιο

Ψίχουλα 3% και 4% σε μισθούς και συντάξεις

Αύξηση ΑΕΠ: Η μισή στους εργαζόμενους, η άλλη στους καρχαρίες
ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ τον απορρίπτουν
ΛΑΟΣ: Οχι, αλλά...

Χτύπημα 900 εκατ. ευρώ στα ακίνητα των φτωχών (γιατί ο φόρος στους μεγαλοϊδιοκτήτες καταργείται) και αφαίμαξη άλλου 1,5 δισ. ευρώ με φόρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο φέρνει ο Προϋπολογισμός του 2008, που επιφυλάσσει συνολικά φορολογικά βάρη 6,2 δισ. ευρώ. Το εμπροσθοβαρές σενάριο της σκληρής λιτότητας προβλέπει ακόμη αύξηση 3-4% σε μισθούς και συντάξεις. Και χρηματοδότηση της Παιδείας με μόλις 2,8% του ΑΕΠ... [η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία].
Κι εγώ που νόμιζα ότι θα βρούμε την ησυχία μας, με βλέπω να ξαναβγαίνω στους δρόμους, μαζί με τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου, όπως κάναμε πάντα όταν φαλκιδεύονταν οι δημοκρατικές ελευθερίες. Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση αχαρακτήριστη, μια κυβέρνηση μαθητευόμενων μάγων, μια κυβέρνηση ανικάνων, μια κυβέρνηση που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον λαό, που μισεί τον λαό και κάνει ό,τι της περνάει από το χέρι για να τον εξοντώσει!

Γράφει το Έθνος: Μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι τα μεγάλα «θύματα» και του φετινού προϋπολογισμού, καθώς πέρα από την «καταιγίδα» πρόσθετων έμμεσων φόρων η κυβέρνηση τους δίνει πενιχρές αυξήσεις που οδηγούν για τέταρτη χρονιά στη σειρά σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων τους.
Δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι θα τρώμε (;) μια φορά την ημέρα και δεν θα κουνιόμαστε από το σπίτι μας. Θα μένουμε κλεισμένοι να μην μπαίνει καν αέρας κι έρχεται χειμώνας, σκεφτόμαστε το πετρέλαιο, να μην ανάβουμε το καλοριφέρ, θα καθόμαστε κοντά ο ένας στον άλλο για να ζεσταινόμαστε...

Μόλις 3% για τους δημ. υπαλλήλους και 3,5% στις συντάξεις, που στην πραγματικότητα μεταφράζονται λόγω πληθωρισμού σε απώλειες 1,3% και 0,2% αντίστοιχα! Μας δουλεύουν;

No comments: