Friday, October 5, 2007

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ που δεν γνώριζε!


«Αν γνώριζα πως δεν έχει εκδοθεί η τυπική έγκριση...». Η φράση ανήκει στον κ. Σουφλιά και αποκαλύπτει πως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, απόφοιτος της σχολής πολιτικών μηχανικών Θεσσαλονίκης, δεν ήταν ενήμερος ότι ο μηχανικός του δεν είχε ολοκληρώσει την αναθεώρηση της οικοδομικής του άδειας και η Πολεοδομία δεν είχε εγκρίνει το φάκελο. Θα τον πιστέψουμε, αλλά εύλογα γεννώνται ερωτήματα:

**Βρίσκεται ή όχι η οικοδομή στην Α' ζώνη προστασίας των ορεινών όγκων Λαυρεωτικής;

**Επιτρέπεται να χτίζει με μια άδεια που ξεκίνησε σχεδόν πριν από μια 20ετία;

**Νομιμοποιείται η άγνοια ιδιοκτήτη για σημαντικά θέματα του υπό κατασκευή σπιτιού του;

**Επιτρέπεται η εν λευκώ εξουσιοδότηση στο μελετητή μηχανικό;

**Κατοχυρώνεται ο πολίτης απέναντι στον κυκεώνα της έκδοσης μιας άδειας για την απόκτηση ιδιόκτητου «κεραμιδιού»;

Είναι σαφές ότι κάθε οικοδομική άδεια εκδίδεται στο όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Αυτός ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του, με βάση το νόμο, πληρώνει τις εισφορές στο ΙΚΑ, κοινοποιεί την άδεια στην Αστυνομία, είναι συνυπεύθυνος με τον μηχανικό κατά τη φάση της κατασκευής, τιμωρούνται και οι δύο με πρόστιμα και κυρώσεις για τις αυθαιρεσίες που διαπιστώνονται ώς την ολοκλήρωση του κτιρίου. (Χ.ΤΖ.,
Ελευθεροτυπία, 5/10/2007).
Κύριε Σουφλιά, μήπως κάτι δεν πάει καλά; Είδα στην τηλεόραση τη σπιταρώνα που χτίζετε κι εσείς εξακολουθείτε να κάνετε τον σεμνό; Δε νομίζετε ότι όλα κάποτε έχουν και τα όριά τους; Τι είπατε - είστε του μεσαίου χώρου; Ο Δημόκριτος έλεγε ότι αν κάποιος ξεπερνάει το μέτρο, τότε ακόμα και τα πιο ευχάριστε μπορούν να γίνονται πάρα πολύ δυσάρεστα... "Άνθρωπος που στις κρίσιμες περιστάσεις θα είναι δειλός, δεν αξίζει τίποτε" (Πλαύτος).
Ο κ. Σουφλιάς, που είναι υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και πολιτικός μηχανικός, τα ρίχνει στον μηχανικό, ο οποίος δήθεν τον διαβεβαίωνε προσωπικά - όπως είπε - ότι έχει την εγκεκριμένη άδεια στα χέρια του! Καταλογίζει ευθύνες, δηλαδή, και στον μηχανικό στον οποίο ανέθεσε την οικοδόμηση της σπιταρώνας του και στην Πολεοδομία Μαρκοπούλου, ότι καθυστέρησε και δεν εξέδωσε την άδεια εγκαίρως!!! Κύριε Σοφλιά, να σας θυμίσω και κάποια λόγια του Αισχύλου: Η πιο αισχρή αρρώστεια είναι τα πλαστά λόγια... Όλα τ' άλλα είναι για τους χαζούς.

1 comment:

Sting said...

Σεμνά και ταπεινά έφτιαχνα
ένα καλυβάκι,
μα στη πορεία προέκυψε μικρό
ανακτοράκι.
Ποιος φταίει για το μέγαρο
πού θες εγώ να ξέρω,
του εργολάβου είναι η λαμογιά
και τώρα ο δόλιος παραδέρω.