Wednesday, December 5, 2007

Ο ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΙ Ο ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

[Κάντε κι ένα κλικ πάνω στον ανθρωπάκο!]
Ποιος φοβάται τον Λαζόπουλο... γράφει ο (φίλος από τον καιρό που συνεργαζόταν με την Εξόρμηση ως υλατζής) Βασίλης Μουλόπουλος στο Βήμα, κάνοντας μια περισπούδαστη ανάλυση και εξηγώντας ότι "αν το 70% των τηλεθεατών βλέπει Λαζόπουλο, κάποια αιτία θα υπάρχει". Εξ όνυχος τον λέοντα! Εμ, Βασίλη μου, δεν είναι τόσο απλοϊκά τα πράγματα όσο φαίνονται.
Καταρχήν, αμφισβητώ εάν το 70% των τηλεθεατών βλέπουν Λαζόπουλο. Κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει διότι κανείς δεν κόβει εισιτήριο. Απλώς υπάρχουν κάποια μηχανάκια της AGB και μετά κάνουν μια μηχανιστική αναγωγή και λένε, ας πούμε, ένα, δυο εκατομμύρια οι τηλεθεατές. ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ! Κατά δεύτερον, την ώρα που προβάλλεται ο Λαζόπουλος, τι προγράμματα έχουν τα άλλα κανάλια;
Κατά τρίτον, ο κόσμος έχει μπαφιάσει από τον κάματο της μέρας και την ώρα εκείνη ό,τι και να του δώσεις θα το φάει. Αφού έχει γίνει κουρκούτι το κεφάλι του πολίτη όλη τη μέρα και δεν ξέρει πού να δώσει λογαριασμό, ούτε να κουβεντιάσει καν με τα παιδιά του, την (τον) σύντροφό του δεν μπορεί, πατάει το κουμπί της τηλεόρασης και βλέπει την αρλουμπολογία του Λαζόπουλου. Είναι σαν μια ψυχοθεραπεία. Διότι ο Λαζόπουλος ανακατώνει ένα τεράστιο καζάνι που δεν ξέρει τι περιέχει. Το σύστημα έχει αποδιοργανώσει τον κοσμάκη και για να τον φέρνει στα ίσα του, του πλασάρει κι έναν Λαζόπουλο για να κοιμηθεί ευχαριστημένος.
Πού είδατε ότι ο Λαζόπουλος "αποδομεί" το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα κ.λπ.; Ο άνθρωπος που κατά καιρούς παίζει στις "αυλές" διαφόρων κρατούντων, διασήμων και επιφανών, έρχεται τώρα να κριτικάρει το σύστημα - το σύστημα μέσα στο οποίο ζει, το εκμεταλλεύεται και βασιλεύει κι ο ίδιος. Είναι παιδί του συστήματος που υποτίθεται ότι κριτικάρει.
Εν παρόδω: δεν τον ακούσαμε να μιλάει ποτέ για τον κολλητό του τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, που ευθύνεται για τα σκουπίδια που βρωμίζουν την Αθήνα, για τους μπράβους του - εννοώ της Δημοτική Αστυνομία που κυνηγάνε τους δυστυχείς μετανάστες. Μπορείτε να πάτε στην ιστοσελίδα της Κατερίνας για να διαβάσετε ένα αποκαλυπτικό "ρεπορτάζ", που αφορά άμεσα τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη που δεν τον αγγίζει κανένας!
Για να μην πάρουμε και τα πράγματα αλλιώς: ασχολείται ο Λαζόπουλος με άτομα που είναι αδύναμα, ανόητα, που γεμίζουν τις σελίδες των διαφόρων περιοδικών ποικίλης (και ηλιθίας) ύλης και γνωρίζει ότι οι δήθεν "σατιρικές" αναφορές του θα αποτελέσουν υλικό για τις κουτσομπολίστικες εκπομπές, πράγμα που σημαίνει ότι τον βοηθάνε επικοινωνιακά (είναι άριστος γνώστης των δημοσίων σχέσεων).
Αξιοποιεί, στο έπακρον το υλικό του ίντερνετ (YouTube), που βλέποντάς το θα γελάσει ο κάθε πικραμένος, είτε μας το δείξει ο Λαζόπουλος είτε ο φίλος μου ο Αλέσιο. Θέλω να πω ότι έχει μια καλοστημένη μηχανή δημοσίων σχέσεων που αναπαράγει τη "φήμη" του. Λέει ο Μουλόπουλος: "Ο Λαζόπουλος, όπως το παιδί στο παραμύθι, φωνάζει ότι η πολιτική, η δημοκρατία είναι γυμνές"! Μα, βρε Βασίλη Μουλόπουλε, τα θέματα του Λαζόπουλου είναι οι Βροχοπούλου, Μαλλιωτάκη, Σαρρή, Θώδη, Ψινάκης, Γαλάτης, Καρβέλας, Πάνια, κι όλα εκείνα τα άλλα άτομα που αποτελούν τις λεγόμενες τηλεοπτικές "περσόνες", που "πουλάνε". Με τα άτομα εκείνα που έχουν μανία με το "γυαλί", που θέλουν να βλέπουν οι άλλοι τη φάτσα τους στην τηλεόραση, αδιαφορώντας αν γίνονται γελοία. Αυτά, λοιπόν, είναι το "σύστημα" που αποδομείο Λάκης; Ας σοβαρευτούμε...
Η εικόνα “http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/ena/lowres/enan148l.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.
[Το κοπάδι του Λάκη και ο Λάκης...]
Λέει ακόμη ότι καταγγέλλεται ο Λαζόπουλος "για μηδενιστική, ισοπεδωτική σάτιρα ανθρώπων και θεσμών". Πότε τα έκανε όλα αυτά ο Λαζόπουλος και δεν το καταλάβαμε; Πού τα είδε και τα άκουσε αυτά; Μου φαίνεται πως έχουμε μπερδέψει τις λέξεις.
Ο Λαζόπουλος είναι ένας άνθρωπος του συστήματος, βουτηγμένος μέσα στη μάζα του, τρέφεται από αυτό τη στιγμή που το κατακρίνει, όπως το κατακρίνει, με τον τρόπο που το κατακρίνει. Η "σάτιρα" του Λαζόπουλου δεν είναι σάτιρα, αλλά οι παλαβομάρες κάποιου μέλους της παρέας. Το σύστημα το καταγγέλλουν και τα παιδιά των Εξαρχείων, αλλά μιλάνε γι' αυτά με απαξιωτικό τρόπο οι αστικές φυλλάδες. Κι όταν θέματα που έχουν σχέση με τα παιδιά των Εξαρχείων παρουσιάζονται στην τηλεόραση, η τηλεθέαση είναι σε βάρος τους. Ο Λαζόπουλος είναι και μέσα, είναι και έξω, είναι και κοντά, είναι και μακριά. Αλλά, ας πάμε λίγο πιο πίσω στο χρόνο.

Κάποια περίοδο, λοιπόν, που η εκπομπή του Λαζόπουλου δεν πήγαινε καλά, και η AGB του έδινε χαμηλά ποσοστά, έβγαινε κι έλεγε διάφορες δικαιολογίες. Σήμερα, τσιμουδιά για την AGB – όλα καλά κι όλα ωραία! Τότε ποιος ήταν ο υπαίτιος; Διαβάζω σ’ ένα ρεπορτάζ της εποχής (Ελευθεροτυπία, 2 Νοεμβρίου 2004):

Σύμφωνα με τον σύμβουλο προγράμματος του Alpha, Λάκη Λαζόπουλο, [υπαίτιος ήταν] η AGB. Η οποία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Paper», «είναι μια απολύτως κατευθυνόμενη εταιρεία». Αν και φέτος το πρόγραμμα του Alpha είναι «ολοκληρωμένο, η εταιρεία το αδικεί», διαπιστώνει. Επικαλείται, μάλιστα, και τη μαρτυρία συγγενούς του που διαθέτει μηχανάκι μέτρησης τηλεθέασης και δέχτηκε τηλεφώνημα για να της προσφέρουν ένα μπλέντερ έτσι και συντονιζόταν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Δέκα ελεγχόμενοι δημοσιογράφοι δημιουργούν στον κόσμο την πεποίθηση, βάσει της θεαματικότητας, ότι ένα πρόγραμμα είναι ανάξιο. Επίσης με βάση τη θεαματικότητα μιας εκπομπής, μπορεί κάποια εταιρεία να προπωλήσει τον χρόνο της, να ανεβάσει τη θεαματικότητα η AGB και να πάρει υπερκέρδη». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Alpha όταν «δεν του βγαίνουν τα κουκιά», το πρόγραμμά του δεν πάει τόσο καλά όσο ήλπιζε, θεωρεί ότι αδικείται από την AGB και στρέφεται εναντίον της.

Εν κατακλείδι, πώς θα σας φανεί αν πω κι εγώ τα ίδια που έλεγε η πλευρά Λαζόπουλου; Ότι δηλαδή, η AGB «είναι μια απολύτως κατευθυνόμενη εταιρεία»; Κι ακόμη: «Δέκα ελεγχόμενοι δημοσιογράφοι δημιουργούν στον κόσμο την πεποίθηση... κ.λπ.», ότι η εκπομπή του Λαζόπουλου σήμερα λέει αυτό ή εκείνο. Εκτός και αν ο Μουλόπουλος κρίνει επειδή παρακολουθεί την εκπομπή, οπότε έχουμε διαφορετική άποψη. Τελειώνοντας, ισχυρίζομαι ότι ο Λαζόπουλος γνωρίζει καλά τη λογική της εξαπάτησης του κοινού. Βάλτε τον μόνο του επάνω στη σκηνή, χωρίς YouTube και αποσπάσματα από βίντεο εκπομπών, χωρίς τους καλεσμένους καλλιτέχνες κ.λπ. Για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος του σημερινού "Αριστοφάνη"! (Αφού πρώτα κάνει ορθοφωνία για να μπορούμε να καταλαβαίνουμε αυτά που λέει...)

3 comments:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ said...

Nίκο, δυστυχώς δεν μπορώ να διαβάσω το ήλεκτρονικό μήνυμα.

Στέλιος said...

Κύριε Λαγκαδινέ, ορθότατα όσα λέτε. Πρέπει όμως κάποιος να τα "τρίψει" στη μούρη του κ.Λαζόπουλου, κάποιος να τον στριμώξει σε μία δημόσια εκδήλωση ή συνέντευξη και να τον αναγκάσει να απολογηθεί για όλα αυτά. Οταν στις δημοτικές εκλογές ορισμένοι φωνάζαμε ότι ο Κακλαμάνης είναι μία φούσκα του σταρ σύστεμ, φαντάζαμε ως "γραφικοί". Να που δικαιωθήκαμε. Πιθανότατα το ίδιο θα αποδειχθούν και λύσεις "Τσίπρα"...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος said...

Αγαπητέ bloger Λαγκαδινέ,

Η κριτική σου για τον Λαζόπουλο είναι τουλάχιστον υπερβολική.

Όσον αφορά την φιλία του με τον Κακλαμάνη, όλοι έχουμε γνωστούς, φίλους και συνεργάτες που δεν είναι απαραίτητα του γούστου μας...

Το πλεονέκτημα του Λαζόπουλου είναι οτι είναι ακριβώς μέσα στο σύστημα... απο το σύστημα...

Το σύστημα δεν ακούει τα παιδιά των Εξαρχείων διότι αποφάσισαν να ξεκόψουν και είδαν ως μέσο αντίδρασης το να καίνε και να καταστρέφουν.

Ως άτομο που πληρώνω φόρους οταν δω κάποιον να καταστρέφει ιδιωτική η δημόσια περιουσία τον κάνω εχθρό μου μέχρι εξοντώσεως.

Αντίθετα κάθομαι και ακούω με προσοχή όποιον θα μου μιλήσει και θα μου εκφράσει το πρόβλημά του με λογική και επιχειρήματα. Ζούμε σε δημοκρατία και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει το νόμο στα χέρια του όπως τα παιδιά των Εξαρχείων που δεν είναι καθόλου παιδιά και αν δεις πως καταλήγουν ως μεγάλοι θα φρίξεις απο αγανάκτηση και αηδία...

Ο Λαζόπουλος είναι αγαπητός διότι σατιρίζει χωρίς να καταστρέφει εκτός απο την ματαιοδοξία των αεριτζήδων, των δήθεν, των απατεώνων και των ηλιθίων που κάθονται στον σβέρκο μας... λόγω της γνωστής «συνομωσίας» των ηλιθίων... Οι πολλοί και οι ηλίθιοι πάντα κυβερνούν...

Ο Λαζόπουλος αποδομεί το σύστημα διοτι το σύστημα τον έχει μέσα του και δεν έχει περιθώρια να αμυνθεί ενώ αν τον είχε απέναντι, όπως τα παιδιά των Εξαρχείων, θα τον είχε στείλει σε κάποιο κελί του Κορυδαλλού.

Η σάτιρά του είναι η ευφυέστερη και η καλύτερη που έχουμε

Σύγκρινέ την με τις αηδίες που παρουσιάζει ο ΣΚΑΙ στην Ελληνοφρένεια και θα δεις.

Σύγκρινέ την με κάθε άλλη αντίστοιχη εκπομπή του εξωτερικού και θα δεις.

Θα μπορούσε να είναι και καλλίτερη αλλά πίστεψέ με η σάτιρα είναι φοβερά δύσκολη υπόθεση.

Άλλωστε δεν διαφέρει απο τις επιθεωρήσεις του παρελθόντος, της δεκαετίας του 50, του 60 ή και του 70 που βλέπαμε στα καλοκαιρινά κηποθέατρα των επιθεωρήσεων.

Αυτή την δοκιμασμένη παράδοση συνεχίζει ο Λαζόπουλος πυκνά συχνά.

Έχει ελαττώματα αλλά πολύ λιγότερα, άφαντα λιγότερα απο εκείνους που κατακεραυνώνει.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος
http://www.bazioto.blogspot.com