Wednesday, August 29, 2012

Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, η ελληνική κρίση, και η δυστυχία των Ελλήνων!

ΔΙΑΒΑΖΩ για πολλοστή φορά σχετικά με τη δραστηριότητα του κ. Πέτρου Μάρκαρη, ο οποίος με δηλώσεις, συνεντεύξεις και άρθρα του κεραυνοβολεί την ελληνική κοινωνία, το ελληνικό κράτος, τους πολιτικούς και όποιον βλέπει μπροστά του! Στα "Νέα" χθες (28 Αυγ) υπήρχε ένα αρθρίδιο, όπου αναφέρεται ότι στις 15 Αυγούστου είχε μια σελίδα στη γαλλική «Μοντ» και στις 27 Αυγούστου, ένα δισέλιδο στην ισπανική «Ελ Παΐς». 
Ο Πέτρος Μάρκαρης εξακολουθεί να αλωνίζει στον ευρωπαϊκό Τύπο ως ο κατεξοχήν σχολιαστής της ελληνικής κρίσης. «Το ελληνικό κράτος είναι ένα τερατούργημα που δεν λειτουργεί», δήλωσε στη «Μοντ». «Ο μόνος τρόπος να αλλάξει είναι να κατεδαφιστεί.» 
Εξίσου αιχμηρός είναι ο λόγος του στην «Ελ Παΐς». Εδώ σχολιάζει το γεγονός ότι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση αλλά και ο καθημερινός αγώνας της επιβίωσης δεν έχουν φέρει την απαραίτητη σύμπνοια στο Κοινοβούλιο όπου από τη μια, λέει, βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και από την άλλη προωθούνται παράδοξες συμμαχίες. Ο Μάρκαρης προχωρά στη συνέχεια σε μια χαρτογράφηση της ελληνικής κοινωνίας, την οποία βλέπει διαιρεμένη σε τέσσερα κοινωνικά (μη κοινοβουλευτικά) «κόμματα»: το κόμμα των κερδοσκόπων (όπου οι φοροφυγάδες), το κόμμα των τιμίων (όπου οι μάρτυρες), εκείνο του Μολώχ (όπου ο κρατικός μηχανισμός) και το κόμμα των απελπισμένων (όπου οι νέοι). Έτσι, μιλά για μια πραγματικότητα με εκατοντάδες πολίτες να στρέφονται προς τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, τα ταξί να κάνουν ουρές στις πιάτσες, τα καταστήματα τροφίμων να έχουν άδεια ράφια κ.ο.κ. «Ετοιμαζόμαστε» λέει, «να θυσιάσουμε τρεις γενιές στο όνομα της κρίσης».
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι ο κύριος Μάρκαρης "κερδοσκοπεί", λέγοντας εκείνα που σήμερα αρέσουν στους ξένους και σε όσους έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη και σημαδεύουν τη χώρα και το λαό της. Πού είδε ο κύριος Μάρκαρης τα "άδεια ράφια" στα καταστήματα τροφίμων;;; Πού είδε τους εκατοντάδες πολίτες που στρέφονται στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα;;; Εάν δεν μπορεί να το αποδείξει, μάλλον είναι προβοκάτορας. Γιατί δεν είναι δυνατό έτσι, χωρίς αιδώ να λέει αυτές τις ανοησίες στο διεθνή Τύπο, μόνον και μόνον για να τον "χαϊδολογούν", ενώ πλασάρει τα βιβλία του. 

ΓΡΑΦΕΙ αστυνομικά μυθιστορήματα και χάρη στην εν πολλοίς αφελή υμνολογία των καθ' ημάς δημοσιογραφούντων κριτικών, διεκδικεί τώρα τα πρωτεία της αυθεντίας. ότι υπάρχει κρίση οικονομική, ότι τα προβλήματα ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, είναι ηλίου φαεινότερο. Η αυθαιρεσία με την οποία "χαρτογραφεί" την ελληνική κοινωνία συναγωνίζεται την ανευθυνότητα των πολιτικών τους οποίους κατακρίνει. Μήπως μπορεί να μας πει σε τι βοηθάνε την ελληνική υπόθεση οι περισπούδαστες αναλύσεις του στον διεθνή Τύπο; Έχω την αίσθηση ότι η αξιοπρέπεια του πνευματικού ανθρώπου επιβάλλει μερικές φορές τη σιωπή! 

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΛΑΛΑΓΜΟ που μας περιβάλλει είναι εύκολο να αναπτυχθεί ο πνευματικός μεσσιανισμός που ανταποκρίνεται σε νοσηρές κοινωνικές ή πολιτικές καταστάασεις. Αυτά που λέει ο κύριος Μάρκαρης δίνουν την εικόνα ενός κράτους που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και από στιγμή σε στιγμή πέφτουμε στις δαγκάνες κάποιων συνταγματαρχών! 

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ να καταλάβουν κάποιοι ότι έχουμε αφήσει πίσω την αθώα μας ηλικία και πλέον η ζεστή ύλη  της βιωμένης πραγματικότητας περνάει μέσα από τα δάχτυλά μας. Πιστεύει ο κύριος Μάρκαρης ότι έχει η δύναμη να την μετουσιώσει σε λογοτεχνία; Ας το κάνει! Κι ας αφήσει τις "αποκαλυπτικές" δηλώσεις που κάνει περιοδεύοντας στην Εσπερία, στην επιχείρηση διαφήμισης της συγγραφικής του παραγωγής.


No comments: