Νυν μεν δη πάσαν Ηλείαν / ονομάζουσι την μεταξύ Αχαιών τε / και Μεσσηνίων παραλίαν, / ανέχουσαν εις την μεσόγαιαν / την προς Αρκαδία την κατά Φολόην / και Αζάνας και Παρασσίους…[Στράβων Γεωγραφικά Η, ΙΙΙ, 1. Μτφρ. Πάνος Θεοδωρίδης, εκδ. Κάκτος.]
«Σήμερα ονομάζουν Ηλεία όλη την παραλία από τους Αχαιούς έως τους Μεσσηνίους, που απλώνεται στην ενδοχώρα έως τη Φολόη της Αρκαδίας, στους Αζάνες και στους Παρασσίους».
Η ιερότητα της περιοχής της Ηλείας υποδηλώνεται σε αρκετούς ευφάνταστους μύθους και ο χώρος συνδέεται άμεσα με τους Ολύμπιους θεούς και ιδιαίτερα τον Δία. Ο Όμηρος ονομάζει την Ηλεία «θεία Ήλιδα» [Ήλιδα δίαν] [Ομήρου Οδύσσεια Ραψωδία Ο, 298 και Ιλιάδα, Ραψωδία Λ, 698.] κι ο Ευριπίδης “η Διός γείτων” [Είναι ένας στίχος του Ευριπίδη «πρόσω δε βάντι ποταμόν Ήλις η Διός γείτων κάθηται», που τον παραθέτει ο Στράβων (Γεωγραφικά Η΄) για να τον αντικρούσει, ότι δηλαδή δεν είναι σωστός ο γεωγραφικός ορισμός της Ήλιδας.].
Θα επαναλάμβανα τα τυπικά λόγια μιας ανακοίνωσης, ενός δελτίου τύπου, που ίσως ακολουθώντας την πεπατημένη να μιλά για τη μεγάλη επιτυχία του τριήμερου Β΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ το οποίο είχε θέμα “Ιστορία και Μνημεία της Ηλείας” που έγινε στη Δίβρη (Λαμπεία) από 10 μέχρι 12 Σεπτέμβρη, με οργανωτή και εμπνευστή το Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αθανάσιο Φωτόπουλο και συντονιστή τον πρόεδρο του “Πνευματικού Κέντρου Δίβρης” Σωτήρη Σωτηρόπουλο.
Θέλω να σημειώσω ότι πράγματι ήταν μια ευτυχισμένη συνάντηση κάποιων ανθρώπων που αγάπησαν και αγαπούν την Ηλεία, τον τόπο και τους ανθρώπους. Είκοσι εννέα (29) Σύνεδροι, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους (Μητροπολίτης, Καθηγητές Πανεπιστημίου, διαπρεπείς ιστορικοί, ερευνητές κ.α.) από όλη την Ελλάδα ανέπτυξαν τις επιστημονικές τους ανακοινώσεις μπροστά σε ένα εκλεκτό ακροατήριο ανθρώπων της διανόησης και του πνεύματος αλλά και απλών ανθρώπων του λαού μας που κατέκλυσαν ασφυκτικά την φιλόξενη στέγη του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης που αποδείχτηκε πολύ μικρή μπροστά στο πλήθος που προσέτρεξε να γευτεί τους πλούσιους πνευματικούς καρπούς.
Η θεματολογία των ανακοινώσεων (κυρίως με ιστορικά θέματα που αφορούν τα χωριά της ορεινής Ηλείας που για πρώτη φορά καταγράφονται) και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εργασιών αυτών που θα αποτυπωθούν στα ΠΡΑΚΤΙΚΑ του Συνεδρίου και θα εκδοθούν, είναι το μέγα όφελος.
Πρέπει να σημειώσω την άψογη οργάνωση, την εν γένει φιλοξενία, το ακροατήριο, την αισθαντική τρίτη ημέρα (με λειτουργία, ξενάγηση, γεύμα στην Άνω Μονή Δίβρης) και την εκδρομή στο μαγευτικό ελατοδάσος του «Πόντου» των ιερών Λαμπείων ορέων, αλλά και το θαυμασμό στην πανέμορφη κωμόπολη της Δίβρης.
Η δική μου ανακοίνωση είχε τίτλο «Νικόλαος Σκανδάμης, ένας θεατράνθρωπος στην Αμαλιάδα των αρχών του 20ού αιώνα».