Monday, February 15, 2010

Πού πάμε; Υπάρχει κάποια χαραμάδα φωτός; Λίγη αισιοδοξία!

  • Δραματικές ανατροπές

    • Μας συγχωρείτε, λάθος, για την ύφεση
      Εισοδηματικά και θεσμικά κεκτημένα ετών χάνει η Ελλάδα για να καταφέρει να βγει από την τεράστια δημοσιονομική δίνη στην οποία έχει εισέλθει.
    • Πέντε πακέτα μέτρων ζητούν οι Βρυξέλλες
      Πέντε πακέτα μέτρων πέραν όσων αναφέρονται στο ΠΣΑ υποχρεούται να «βρει» η Ελλάδα και να καταθέσει εγγράφως στις Βρυξέλλες έως τις 16 Μαρτίου.
    • Ερχονται οι πρώτοι ελεγκτές
      Εσπευσμένα φτάνει στη χώρα μας μεικτό κλιμάκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Κομισιόν.
    • Η επιτήρηση με απλά λόγια
      Αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες εκδηλώνεται πίσω από το «ελληνικό πρόβλημα» και την προσπάθεια της Ευρώπης να δώσει λύση, απαιτώντας όμως δημοσιονομική πειθαρχία από τα κράτη-μέλη.
    • Οι δέκα εντολές του νεοφιλελευθερισμού
      Η «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» συνοψίζει τη γραμμή του ΔΝΤ και είναι οι «δέκα εντολές» του νεοφιλελεύθερου δόγματος που έγινε η κυρίαρχη οικονομική πολιτική τη δεκαετία του '90.
    • Τρελά κέρδη στην πλάτη της Ελλάδας
      Μεσοσταθμική απόδοση 46,75% σε ένα μήνα -από τις 15 Ιανουαρίου ώς την περασμένη Παρασκευή- θα είχε αποκομίσει ο σπεκουλαδόρος που θα είχε πάρει θέση εναντίον του ευρώ, της μετοχής της Εθνικής και των 10ετών ομολόγων, σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν από επενδυτικούς οίκους.
    • Ζητείται ασπίδα στην κερδοσκοπία
      Με μέτρα που θα βοηθήσουν την Ευρώπη να προφυλαχτεί από τα «κοράκια» που κερδοσκοπούν με τις εκδόσεις ομολόγων των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου θα συνοδεύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρωζώνη την παροχή εγγυήσεων σε χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες χρηματοδότησης.
    • ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΜΙΑ ΨΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ Κρεμόμαστε από μία φήμη
      Η πολιτική στήριξη που προσέφερε η Ε.Ε. στην Ελλάδα με την εμπλοκή και παρακολούθηση του ΔΝΤ εκτόνωσε εν μέρει τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων και οδήγησε σε μερική αποκατάσταση των στρεβλώσεων.
    • ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ Γκρίνιες από το βαθύ ΠΑΣΟΚ
      Εκτός από τις αγορές, υπάρχει και το εσωτερικό της χώρας. Ο Γ. Παπανδρέου κατηγορώντας τη Ν.Δ. για λεηλασία και εγκληματική πολιτική και τα όργανα της Ε.Ε. για πλημμελή παρακολούθηση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων της Ν.Δ., ελπίζει ότι οι πολίτες θα εκτονώσουν τη δυσφορία τους σ' αυτούς τους δύο «σάκους πυγμαχίας» και όχι στην κυβέρνησή του για τα μέτρα που αποφασίστηκαν και γι' αυτά που ενδεχομένως θα έρθουν στο μέλλον.
    • Αγκάθια στο έλλειμμα
      Η προειδοποίηση του Ολι Ρεν για επικείμενη αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους για την περίοδο 2005-2009 έχει κινητοποιήσει το οικονομικό επιτελείο, που γνωρίζει ότι οποιαδήποτε αύξηση στο 2009 θα συνεπάγεται και νέα μέτρα.
    • Πάγωμα μισθών επ' αόριστον
      Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομίας αύριο στις Βρυξέλλες. Με πρόφαση την ύφεση, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και την υψηλή ανεργία, η Ελλάδα θα κληθεί να επισπεύσει τη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων αλλά και να δεσμευθεί σε μια σειρά από άλλα έκτακτα μέτρα. Ως αντάλλαγμα θα πάρει την πολυπόθητη παράταση για τρία έτη στη μείωση του ελλείμματος.
    • Στο ΔΝΤ με ευρωπαϊκές... συστάσεις
      Στην πολιτική στήριξη εξάντλησαν τη βοήθειά τους οι «16» στον Γ. Παπανδρέου. Μια εβδομάδα εντονότατων διμερών και πολυμερών διαβουλεύσεων, συναντήσεων και βιντεοσυσκέψεων ανάμεσα σε ευρωπαίους ηγέτες, υψηλούς αξιωματούχους και υπουργούς Οικονομικών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κατέληξε σε συμπεράσματα κατώτερα των προσδοκιών για ευρωπαϊκή «σωτηρία» της Ελλάδας, η οποία όμως και με τη βούλα της Ε.Ε. και δική της πρωτοβουλία ή συναίνεση, φορτώθηκε στην πλάτη της και τον έλεγχο του ΔΝΤ.
    • «Καμένη γη» αφήνει το ΔΝΤ
      Κατακόρυφη μείωση μισθών και συντάξεων και ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση έχει φέρει το ΔΝΤ στις χώρες της Ε.Ε. όπου πάτησε το πόδι του από τις αρχές του 2008.
    • Ευρωστήριξη με το αζημίωτο
      Η συμπαράσταση του Σαρκοζί είχε «άρωμα» μαχητικών Rafale. Νέες υποχρεώσεις στην ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί η γαλλογερμανική στήριξη προς τη χώρα μας. Κι ένας από τους τομείς στους οποίους η νέα πραγματικότητα θα αποτυπωθεί με μεγάλη σαφήνεια είναι αυτός των εξοπλισμών.
    • Οι ευρωπαίοι συγκάτοικοί μας στην κρίση
      Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Σόκρατες και ο Ισπανός Θαπατέρο επαναλαμβάνουν ότι δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, αλλά οι οικονομικοί δείκτες τούς διαψεύδουν. «Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα». Ο Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει, φανερά ενοχλημένος, αυτό το μότο τις τελευταίες μέρες.
    • Στην πρώτη σελίδα η Ελλάδα
      Περιζήτητες διεθνώς έχουν γίνει οι συνεντεύξεις Παπακωνσταντίνου ενώ υπουργείο Οικονομίας και Χρηματιστήριο είναι από τα αξιοθέατα των τουριστών του δημόσιου χρέους. Μπορεί η τουριστική κίνηση το χειμώνα να είναι πεσμένη, αλλά εδώ κι ένα μήνα στη χώρα μας ανθεί ένας άλλος τουρισμός.
    • Και μέσα δεν πάει καλύτερα
      Στο Νταβός ο Γ. Παπανδρέου συνειδητοποίησε το μέγεθος της απειλής για τη χώρα. Η ωμή γλώσσα των συνομιλητών του τον έκανε να καταλάβει ότι, αν δεν έπαιρνε αμέσως μέτρα, η Ελλάδα θα βάδιζε ολοταχώς για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

1 comment:

Dimitris said...

Τοσα χρονια Δεξια η Ελλαδα πηγε στο διαολο.
Τωρα που σφιξανε τα πραγματα τι θα γινει...
Τι αλλο μπορει να κανει ο Γιωργος Π. εκτος απο αυτα που του υπαγορευουν οι Βρυξελλες κλπ.
Στερνη μου γνωση να σ' ειχα πρωτα.
Ο κοσμακης θα υποφερει, αλλα αυτο ειναι αναποφευκτο, αν θελουν ολοι να παει μπροστα ο τοπος μια μερα.
Χρειαζεται υπομονη και (πολυ) θαρρος.