Thursday, September 8, 2011

Θέλουμε ν' αλλάξει αυτό το κράτος; Να αρχίσουμε την κριτική από τον εαυτό μας!


Παρακολουθώ με προσοχή τις εξελίξεις και πρέπει να πω ότι τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά νιώθω ότι δεν πάμε καλά ως κράτος και ως κοινωνία. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη(;;;) να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματός της με τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι ρόδινη και κανείς δεν το θεωρεί δεδομένο ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν, εξαιτίας της αντίδρασης κάποιων (πολλών) κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που θεωρούν ότι θίγονται τα δικαιώματά τους. Φοβάμαι ότι σε λίγες μέρες, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα γίνουν επεισόδια, αφού ήδη αυτά σχεδόν έχουν προαναγγελθεί από τις οργανώσεις (συνδικαλιστικές και άλλες). Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να ναυλώσει ολόκληρη αμαξοστοιχία για να μεταφέρει κόσμο που θα διαδηλώσει κατά της κυβέρνησης!
Προφανώς όμως κανείς απ' όλους αυτούς, τους οποίους συμμερίζομαι, ΔΕΝ έχουν καταλάβει ότι αν δεν προχωρήσει η υλοποίηση των υπεσχημένων, δηλ. του προγράμματος εξυγίανσης, οι Ευρωπαίοι θα μας γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και δεν θα δοθεί η επόμενη δόση, οπότε... έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου! Δεν είναι αστείο. Διαβάζω τελευταία τις δηλώσεις όλων των Ευρωπαίων δανειστών μας και με πιάνει τρομάρα. Μάλλον τώρα δεν αστειεύονται, αφού όλοι έχουν καταλάβει πως πάμε να τους την φέρουμε, να μην συμμορφωθούμε με όσα έχουμε συμφωνήσει.
Από την άλλη, δεν είναι δυνατό να ακούμε αυτόν τον άθλιο Λυμπερόπουλο των ταξιτζήδων να προαναγγέλλει ταραχές επειδή -λέει- θίγονται τα συμφέροντα του κλάδου του. Οι θλιβερές μειοψηφίες των πανεπιστημιακών σχολών να εκβιάζουν το κράτος και να κρατούν ομήρους εκατοντάδες φοιτητές που θέλουν να τελειώσουν με τις σπουδές τους. 
Το ερώτημα είναι απλό: Θέλουμε ν' αλλάξει αυτό το κράτος;;; Είναι αλήθεια ότι όλοι έχουμε στριμωχτεί. Κι εγώ, κι εσύ και όλοι μας. Πώς θα το αλλάξουμε εάν δεν στριμωχτούμε; Δεν αλλάζει με μια υπουργική ή άλλη απόφαση.  Διάβαζα τη συνέντευξη του Στέλιου Ράμφου, που είναι ένας σοβαρός διανοητής, και που μεταξύ άλλων λέει τα εξής:
"Να πάμε σε συμπεριφορά ευθύνης και να αρχίσουμε την κριτική από τον εαυτό μας. Να αρχίσουμε από εμάς, αυτή θα είναι η αφετηρία της αλλαγής"!!!

2 comments:

Dimitris said...

Νικο, γεια σου,
Οπως φαινεται το ελληνικο μυαλο δεν....βαζει μυαλο.
Πως νομιζουν οι Ελληνες πως θα λυθει η οικονομικη κριση; Με διαμαρτυριες ασκοπες που δεν προσφερουν καμια απολυτως λυση;
Αν δεν σφιξει το λουρι τιποτα δεν γινεται. Αν νομιζει ο κοσμος πως ολα θα ξαναρχισουν απο την αρχη χωρις καμια στενοχωρια, αν δεν πληρωσουν τα χρεη τους, τοτε...πανε στο διαολο.
Δεν πιστευω οτι πολλοιΕλληνες γνωριζουν τι σημαινει αυτοκριτικη (self-criticism).
Διαβαζω τις εφημεριδες, παρακολουθω τα νεα στην τηλεοραση (οποτε εχει νεα απο την Ελλαδα), διαβαζω τα νεα στο Ιντερνετ...πως νομιζουν ολοι αυτοι που φωναζουν εναντια στην κυβερνηση, θα λυθουν ολα αυτα τα προβληματα...τρομαρα τους.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Δημήτρη, δυστυχώς σ' αυτόν τον τομέα είμαστε πολύ... πίσω! Κανείς δεν κάνει αυτοκριτική. Ολοι δείχνουν τους... άλλους! Φταίνε οι άλλοι... Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει λάθη, αλλά πιστεύω ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις. Αυτά που προσπαθεί να κάνει τώρα, θα έπρεπε να έχουν γίνει πριν είκοσι χρόνια. Τέλος πάντων...