Thursday, December 25, 2008

Πέθανε ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ


Είναι ένα γεγονός με τεράστια σημασία. Δεν ξέρω αν το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Αυτό που ξέρω είναι ότι τέτοιοι είδους πνευματικοί άνθρωποι δύσκολα γεννιούνται! Ήταν το παράδειγμα του μεγάλου συγγραφέα που βρίσκεται μέσα στη ζωή κι όχι μέσα στο γυάλινο πύργο του! Ενήμερος για ό,τι συνέβαινε όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά σε όλο τον πλανήτη. Δεν δίστασε να τα "βάλει" με όλους τους μεγάλους πολιτικούς και ηγέτες των χωρών που καταδυναστεύουν τον κόσμο. Ο "ακτιβισμός" του ήταν φωτεινό παράδειγμα για όλους εκείνους τους διανοούμενους που νόμιζαν ότι με μια εμφάνιση στην τηλεόραση ή με μια συνέντευξη σε κάποιο έντυπο συμμετείχαν στους κοινωνικούς αγώνες. Για τον Χάρολντ Πίντερ μιλάω...

Σε ηλικία 78 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, Αντόνια Φρέιζερ, ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2005, ο Πίντερ άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη. «'Ηταν προνόμιο να ζήσω μαζί του για πάνω από 33 χρόνια. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ», δήλωσε η σύζυγός του.

Ο Χάρολντ Πίντερ έχει χαρακτηριστεί ως ο συγγραφέας με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βρετανία. Ο Πίντερ έχει συγγράψει περισσότερα από 30 θεατρικά έργα, τα οποία κατατάσσονται από τους κριτικούς μεταξύ των καλύτερων έργων που γράφτηκαν στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.

Η συγγραφική του ιδιότητα δεν περιορίστηκε όμως μόνο στα θεατρικά έργα. Ήταν και ποιητής και είχε γράψει και σενάρια για ταινίες, πολλά εκ των οποίων ήταν προσαρμογή των έργων του για τον κινηματογράφο. Ο Βρετανός συγγραφέας είχε σκηνοθετήσει εξάλλου και πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Το 1957 έγραψε Το Δωμάτιο, του οποίου ακολούθησε αμέσως το Βουβό γκαρσόνι και την επόμενη χρονιά το Πάρτι Γενεθλίων. Η επιτυχία τον βρήκε με τον Επιστάτη το 1959, το οποίο έγινε και ταινία το 1963. Μεταξύ των σημαντικών του έργων που ακολούθησαν είναι ο Εραστής (1962), η Επιστροφή (1964), οι Παλιοί Καιροί (1971) και η Προδοσία (1979).

Η δράση του Πίντερ δεν περιοριζόταν όμως μόνο στη συγγραφή και τη θεατρική σκηνοθεσία. Ήταν επίσης ένας πολύ σημαντικός πολιτικός ακτιβιστής, ο οποίος παρενέβαινε συστηματικά και ριζοσπαστικά στα πολιτικά δρώμενα.

Τη δεκαετία του '80 ασκούσε κριτική στον αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν και στη σύγχρονή του Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ πιο πρόσφατα είχε στρέψει το θυμό του κατά της δέσμευσης του ΟΗΕ στο Κόσοβο (1999), την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν (2001) και τον πόλεμο στο Ιράκ (2003), συγκρίνοντας τον Τόνι Μπλερ με «έναν ανόητο γεμάτο ψευδαισθήσεις» και χαρακτηρίζοντας τον Τζορτζ Μπους «εγκληματία πολέμου».

5 comments:

Aeglie said...

Καλή χρονιά, Νίκο.

dyosmaraki said...

Εύχομαι Καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και επιτυχίες.
Για όλο τον κόσμο εύχομαι ΕΙΡΗΝΗ!

άφησέ με said...

Καλό του ταξίδι, Νίκο μου!
Αφού έχει αφήσει τόσα έργα πίσω του, σίγουρα εδώ θα μείνει!
Φιλιά πολλά, Καλή χρονιά και όλα τα όνειρά σου να γίνουν αλήθεια!
Υγεία και Ειρήνη, απαραίτητα!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ said...

Η φωνή του θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή μέσα από τα έργα του που θα ζωντανεύουν οι άνθρωποι της
Τέχνης.
Καλή χρονιά Νίκο. Ξαναχαθήκαμε...

Anonymous said...

成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片