Monday, February 23, 2009

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη - Κούβελου - Μητσοτάκη για ποιο λόγο είναι υπουργός Εξωτερικών;

Dora Bakoyannis - Ντόρα Μπακογιάννη

Διάβαζα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ τα ρεπορτάζ, τα σχετικά με την Ντόρα Μπακογιάννη-Κούβελου-Μητσοτάκη. Τέτοια μανία με την εξουσία είναι πρωτοφανής. Ζει και αναπνέει για την ώρα που θα αρπάξει στα χέρια της το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η καθημερινότητά της δυστυχώς δεν έχει σχέση με το αντικείμενο του υπουργείου της, αλλά με το πώς θα οργανώσει καλύτερα την επόμενη μέρα.
Εάν ο Καραμανλής φύγει από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά εφόσον δεν προκύψουν κι άλλοι υποψήφιοι διάδοχοί του! Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Αντωνάκης Σαμαράς καιροφυλακτεί να πάρει στα χέρια του την καραμανλική παρακαταθήκη. Από την άλλη μεριά είναι ο κύριος "Τίποτα" που δεν βγάζει από το μυαλό του ότι είναι ο "καλύτερος" και συνεπώς αυτός πρέπει να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας στη νέα [μετακαραμανλική] εποχή. Όλοι βέβαια λογαριάζουν χωρίς τον "ξενοδόχο". Υπάρχει ο "αστάθμητος παράγων" και δεν πιστεύω ότι τον έχουν λάβει υπόψη τους.
Το σκίτσο στο αεροπλάνο το αλίευσα από το site της Ντόρας και δείχνει αυτοσαρκαστική διάθεση. Τίποτε περισσότερο...

Για να επανέλθω στη Ντόρα, θέλω να πω ότι ως υπουργός Εξωτερικών είναι χειρότερη από τους χειρότερους. Ας μην παραθέσω τα ονόματα των "χειρότερων". Μόνο ταξίδια ξέρει να κάνει, τα οποία κοστίζουν και πανάκριβα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος", η Ντόρα είναι πρωταθλήτρια στις πτήσεις το 2007 με 51 αποστολές στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Διατηρεί, ωστόσο, τα σκήπτρα και το 2008, οπότε χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες των κυβερνητικών αεροσκαφών συνολικά 30 φορές. Με μια απλή πολλαπλασιαστική πράξη προκύπτει ότι για τις μετακινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, το ελληνικό Δημόσιο ξόδεψε τους πρώτους εννέα μήνες του 2008, 810.000 ευρώ!
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η συγκεκριμένη θέση απαιτεί συνεχείς μετακινήσεις και επισκέψεις στο εξωτερικό. Το ζήτημα για μας είναι όμως ότι θα έπρεπε να υπάρχει και κάποιο ορατό, απτό αποτέλεσμα αυτών των μετακινήσεων. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Η Ντόρα έχει αποδειχθεί ότι έχει σχέση με τα εξωτερικά ζητήματα όσο ο Φάντης με το ρετσινόλαδο. Οι δηλώσεις της εξάλλου είναι κοινότοπες ότι, δηλαδή, συνάντησε τον ένα ή τον άλλον υπουργό και συζήτησαν για τις σχέσεις μας ή για την ειρήνη!
Η δραστηριότητά της τον τελευταίο καιρό αναλώνεται σε συνάξεις κολλητών της. Μια από τις "μικρές νίκες" του μητσοτακέικου θεωρείται και η εκλογή του Σπύρου Καπράλου στην προεδρία της ΕΟΚ, με ταυτόχρονη εξουδετέρωση του Μίνωα Κυριακού. Έχει συσπειρώσει γύρω της ορισμένα μέλη του επιχειρηματικού κόσμου και προετοιμάζει "μεθοδικά" [αυτό μένει να αποδειχθεί στην πορεία] την επικράτησή της. Οι κινήσεις της είναι διακριτικές για να μην προκαλέσει τον Καραμανλή, με τον οποίο λέγεται και γράφεται κατά κόρον ότι έχει συμφωνήσει τα της διαδοχής! Και η ομιλία της στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" καταρχήν θεωρείται ως εκπόρθηση ενός καραμανλικού φρουρίου, αλλά και οι αναφορές της στα περί "σύγχρονης πατριωτικής πολιτικής" οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επιζητεί να σκιτσάρει ένα νέο προφίλ, φυσικά ηγετικό, αλλά και "φιλικό" στους σκληροπυρηνικούς καραμανλικούς. Τους χρειάζεται όλους...
Η Ντόρα, όμως, θα αποτύχει! Τίποτε δεν είναι ίδιο σήμερα, πολύ δε περισσότερο αύριο με όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν. Δυστυχώς γι' αυτήν "παίζει" με όρους που έχει διαμορφώσει ο πατέρας της και όσο κι αν μερικοί πιστεύουν ότι έχει αυτονομηθεί, κάνουν λάθος. Η Ντόρα μόνη της δεν μπορεί να σταθεί. Και φυσικά δεν είναι ο αδερφός της Κυριάκος που θα στηρίξει το εγχείρημά της για την κατάληψη της ηγεσίας.
Η Ντόρα δεν έχει ΤΙΠΟΤΕ να προσφέρει στη Δεξιά ούτε βέβαια στη χώρα. Είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Η ενασχόλησή της με την πολιτική θα ξυπνάει διάφορα "σύνδρομα" στους πολίτες. Δεν έχει καταφέρει να ξεκολλήσει από τη μητσοτακική λογική και τακτική, από το ύφος του πατέρα της που είναι απεχθές στους περισσότερους Έλληνες, με το εντελώς ψεύτικο χαμόγελό της [μερικές φορές κάνει προσπάθεια για να φαίνεται ότι χαμογελάει], και την προσπάθειά της να μας πείσει ότι μπορεί να είναι αρχηγός και πρέπει να γίνει και πρωθυπουργός!
Διαπιστώσαμε τις δυνατότητές της από τη θητεία της στο Δήμο Αθηναίων. Έγινε Δήμαρχος και κανείς δεν κατάλαβε τι προσέφερε στην Αθήνα! Η Ντόρα απλώς περιφέρει τις φιλοδοξίες της.

No comments: