Thursday, June 5, 2008

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ"


Επειδή σήμερα "γιορτάζεται" (σε όλο τον κόσμο) η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κι εμείς ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες πια, συμμετέχουμε! Εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, τέλος πάντων όλα τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και την προστασία του. Μέχρι και ο Καραμανλής έβγαλε ανακοίνωση!
Επειδή ζούμε στο λεκανοπέδιο,πρέπει να σας πω -αν ήδη δεν το ξέρετε- ότι υπάρχει μια τεράστια έκταση που λέγεται ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" και δυστυχώς το κράτος που διαχειρίζεται αυτή την έκταση, την καταστρέφει. Πώς την καταστρέφει; Με την αδιαφορία του! Σήμερα εκεί γίνεται μια μεγάλη εκδήλωση στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), καθώς και οι Δήμοι Ιλίου, Καματερού και Αγίων Αναργύρων. Αγωνίζονται και διεκδικούν τις αναγκαίες πιστώσεις για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Πάρκου, τη μετατροπή του σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής, καθώς επίσης και την ανάληψη ευθύνης λειτουργίας του Πάρκου από τον ΑΣΔΑ.

Το Πάρκο είναι μια τεράστια έκταση 1140 στρεμμάτων, ένας χώρος μοναδικού φυσικού κάλλους, στην καρδιά μιας υποβαθμισμένης αστικής περιοχής ενός εκατομμυρίου (1.000.000) κατοίκων, που ενώ θα μπορούσε ν’ αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους ολόκληρου του λεκανοπεδίου, μαραζώνει εγκαταλειμμένος στην τύχη του, εξαιτίας της δραστικής περικοπής των κρατικών πιστώσεων για τη λειτουργία και τη συντήρησή του. Η σημερινή εικόνα του Πάρκου είναι μια εικόνα εγκατάλειψης. Μεγάλα τμήματα παραμένουν αναξιοποίητα. Η συντήρηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η φύλαξη ελλιπέστατη και πολλές από τις εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα έντονης φθοράς. Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές υποσχέσεις, οι ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι τεράστιες, αφού η υποχρηματοδότηση είναι μόνιμη και σταθερή κυβερνητική επιλογή. Οι σχετικές πιστώσεις προς τον ΑΣΔΑ και τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου έχουν εκμηδενιστεί, με αποτέλεσμα οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλοι οι επισκέπτες του Πάρκου να μετατρέπονται καθημερινά σε αυτόπτες μάρτυρες στον τόπο ενός μεγάλου οικολογικού εγκλήματος!

Για την ιστορία, πρέπει να σημειώσω ότι ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει μια Ερώτηση (21/2/2008) στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και ρωτούσε:
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την προστασία και την αξιοποίηση του Πάρκου;
2. Ποιοι πόροι προβλέπεται να απορροφηθούν για την υλοποίηση του σχεδιασμού και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του;
 • Η απάντηση:
 • Προς
  Την Βουλή των Ελλήνων
  Δ/νση Κοινοβ/κού Ελέγχου
  Τμήμα Ερωτήσεων
 • Κοιν. 1) Βουλευτή - κ. Κ. Μητσοτάκη
 • Θέμα: « Προστασία και αξιοποίηση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
  "Αντώνης Τρίτσης" ».
 • Σxετ.: Η με αρ. πρωτ 6786/21-2-08 Ερώτηση του βουλευτή Κ.Μητσοτάκη
 • Για το παραπάνω θέμα, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα: Ως έργο το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», ήταν ενταγμένο και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΠΕΡ (Β' ΚΠΣ 1994-1999), με προϋπολογισμό 8275853,91 ευρώ, ενώ έκλεισε λογιστικά με δαπάνες στα 6867241,67 ευρώ. Το έργο μετά από έλεγχο του ΕΠΠΕΡ, παρουσίασε ελλείψεις ως προς το φυσικό αντικείμενο και για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε με τις Υπηρεσίες της Ε.Ε, να παραμείνει για συγχρηματοδότηση, αλλά με την προϋπόθεση να αποκατασταθούν οι ελλείψεις με εθνικούς πλέον πόρους. Κατά την 4Π Προγραμματική Περίοδο, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», δεν είναι επιλέξιμες παρόμοιες δράσεις ανάπλασης και αποκατάστασης περιοχών, καθ' όσον έργα αστικής ανάπτυξης χρηματοδοτούνται από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογών Ρυθμιστικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) χρηματοδοτεί επικουρικά και μόνο για συγκεκριμένες δραστηριότητες το πάρκο. Από το έτος 2004 μέχρι το 2007 το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΤΕΡΠΣ, σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου, με το συνολικό ποσό των 814.685,31 € και για το έτος 2007 με το ποσό των 189.685,31€. Ο Υφυπουργός Σταύρος Ελ. Καλογιάννης
Όπως καταλαβαίνει κανείς, το κράτος καθεύδει μακαρίως. Δεν καταλαβαίνει τίποτε. Εδώ, το Πάρκο μαραζώνει και καταστρέφεται καθημερινά, και το υπουργείο λέει άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε... Ανέφερα την Ερώτηση του Μητσοτάκη, για να παρατηρήσω ότι αφότου την έκανε και πήρε και την απάντηση, δεν ενδιαφέρθηκε παραπέρα. Προφανώς έκρινε ικανοποιητική την απάντηση του υπουργείου. Προσφάτως, ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον ΑΣΔΑ και υποσχέθηκε στον Πρόεδρο και στους δημάρχους της περιοχής ότι θα τους βοηθήσει, μιας και είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε...

Πάντως, απ' ό,τι φαίνεται ο ΑΣΔΑ, οι Δήμοι και οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας είναι αποφασισμένοι να ανατρέψουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Οργανώνουν ένα ισχυρό κίνημα Ενεργών Πολιτών με τρεις διακριτούς και ξεκάθαρους στόχους:

 • Να ακυρώσουν στην πράξη σχεδιαζόμενες χρήσεις «κράχτες» που στο όνομα της «εξεύρεσης πόρων για τη συντήρηση του Πάρκου» απειλούν με αλλοίωση και καταστροφή τον οικολογικό χαρακτήρα του, στέλνοντας παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ούτε τεμαχίζεται, ούτε θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων.
 • Να κάνουν πράξη το δικό τους όραμα για το μέλλον του Πάρκου που συνοψίζεται στην ανάδειξή του σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής, με:
 1. Χρήση ήπιων μορφών ενέργειας, μεθόδων ανακύκλωσης και βιοκλιματικών υλικών.
 2. Ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών, δημιουργία αγοράς βιολογικών προϊόντων, και θεσμοθέτηση ετήσιου Περιβαλλοντικού Φεστιβάλ.
 3. Χώρους δημιουργικού περιβαλλοντικού παιχνιδιού, μικρό τρενάκι και «Μυθούπολη».
 4. Ίδρυση Περιβαλλοντικού Κέντρου Έρευνας και Επιμόρφωσης της Αυτοδιοίκησης.

 • Να διεκδικήσουν το αυτονόητο: να έχει δηλαδή ο ΑΣΔΑ τη συνολική ευθύνη λειτουργίας, χάραξης στρατηγικής και καθορισμού πολιτικής για το μέλλον του Πάρκου με σταθερή και νομοθετημένη κρατική χρηματοδότηση με παράλληλη σύσταση Διαδημοτικού Φορέα, υπαγομένου στον ΑΣΔΑ και αρμοδιότητα την καθημερινή διαχείριση.

No comments: