Saturday, September 22, 2007

Η αυτονομία της πολιτικής!

Δυστυχώς απέχω από το "μπλογκάρισμα" για λόγους τεχνικούς! Ο υπολογιστής μου είναι ακόμη στον τεχνικό - σκέφτηκα να αγοράσω καινούργιο αλλά είναι λίγος ο καιρός που τον είχα κι αυτόν κι έτσι θα περιμένω. Όμως βρήκα ευκαιρία που λείπει ο γιος μου και στέλνω χαιρετίσματα σε φίλους και εχθρούς...
Αυτές τις μέρες παρακολούθησα από κοντά κατά κάποιο τρόπο τις πολιτικές εξελίξεις (και ιδιαίτερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ), σε σχέση πάντα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Είμαι ευτυχής, λοιπόν, που γράφω ό,τι θέλω κι ευχαριστώ όλους εκείνους (απανταχού της γης) που βοήθησαν στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Και το λέω αυτό διότι πλέον όσοι σήμερα εξουσιάζουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα (κάπως έτσι είναι και αλλού), οι επιχειρηματίες που έχουν στην κατοχή τους εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, ξυπνούν και κοιμούνται με τη σκέψη της ποδηγέτησης και της πολιτικής ζωής της χώρας.
Αλλά δεν είναι μονάχα οι ιδιοκτήτες. Είναι και οι δημοσιογράφοι που ασκούν διατεταγμένη υπηρεσία. Όσο κι αν κραυγάζουν δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν πιστευτοί. Πληρώνονται για να λένε μαλακίες. Εξάλλου έχει χαθεί δια παντός η έννοια της είδησης. Αυτό που πλέον διακινείται είναι η ερμηνεία της είδησης, η ερμηνεία των γεγονότων. Οι μεγαλοκαρχαρίες δημοσιογράφοι πρώτα σχολιάζουν και μετά άντε να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει. Και βέβαια είναι φανερό ότι όλοι τους έχουν το αλάθητο του πάπα, αυτοί γνωρίζουν πώς πρέπει να πολιτεύονται τα κόμματα, τι πρέπει να λένε οι πολιτικοί, πότε, πού και πόσο πρέπει να μιλάνε, να βάζουν τον κόσμο μπροστά στο δίλημμα του άσπρου-μαύρου...
Η διαστρέβλωση των γεγονότων είναι καθημερινή πρακτική στα κανάλια. Αλλά και οι πολιτικοί δυστυχώς μόλις βλέπουν κάμερα ή βρίσκονται στο στούντιο, εγκλωβίζονται και θεωρούν ότι πρέπει να υποταχθούν στα κελεύσματα και τις επιταγές των δημοσιογράφων που ανοίγουν και κλείνουν μικρόφωνα - είδα με λύπη μου τον Χατζηνικολάου να επιτιμά (η λέξη αδυνατεί να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά του) τον Παπουτσή και επειδή δεν του άρεσε η στάση του Παπουτσή, απότομα δίνει την εντολή να κοπεί στον αέρα και "πάμε για διαφημίσεις"! Νόμισα ότι ο κύριος Χατζηνικολάου θα μας πέταγε καμιά καρέκλα και ημών των τηλεθεατών. Για να μην αναφέρω τον ξερόλα Πρετεντέρη που κοντεύει να πνίξει το ΠΑΣΟΚ από το πολύ σφιχταγκάλιασμα και την πολλή αγάπη! Θα επανέλθω...

5 comments:

ioannisxen said...

Η ισχύς της γνώμης τους πολλαπλασιάζεται από το μέσο που χρησιμοποιούν!Εσύ το ξέρεις καλύτερα από τον καθένα μας.Ευτυχώς που αναπτύσσονται και άλλα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης και έτσι θα αποδυναμωθεί η δικιά τους γνώμη.Όλη αυτή η παρέα των περιώνυμων τηλεδημοσιογράφων θέλει να καθορίζει τις εξελίξεις.Απορώ πως δεν σιχάθηκαν τους εαυτούς τους!

Γρήγορη αποκατάσταση των τεχνικών προβλημάτων, Νίκο!

monahikoslikos said...

Ευτυχώς που η απουσία σου οφείλεται σε τεχνικούς λόγους γιατί πραγματικά με είχε ανησυχήσει η απουσία σου τέτοιες ώρες.
Αντί σχολίου σε όσα γράφεις θα σου επισημάνω μια ατάκα που φέρεται να έχει πει ο Τσώρτσιλ και νομίζω ότι τα λέει όλα.
Λέει λοιπόν ο μύθος ότι κάποιο πρωϊ που ο Τσώρτισλ κουρευόταν έπεσαν κάποιες γερμανικές βόμβες κοντά στο κουρείο.
Πανικόβλητος ο κουρέας τον ρώτησε μήπως και έπρεπε να πάνε στο καταφύγιο αλλά ο Τσώρτσιλ με ολύμπια γαλήνη του απάντησε: "Αυτοί τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας".

Για το επισόδιο Χατζηνικολάου Παπουτσή σου αφήνω το σχόλιο που άφησα και σε σχετικό πόστ του media blog: "Όταν ο δημοσιογράφος με το ιταμό ύφος των Χατζηνικολάου και Τριανταφυλλόπουλου λέει στον πρόσφατα επανεκλεγμένο βουλευτή και πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Παπαουτσή: “Ποιος είστε κύριε εσεις…”, τότε σίγουρα η δημοκρατία νοσεί βαρύτατα."

Xouakina's team said...

Προτιμώ να μην εκφράζω τη γνώμη μου σχετικά με πολιτικά θέματα (ακόμη). Κυρίως για λόγους ηλικίας.

Τι να πω; Εσύ αντιμετωπίζεις τεχνικά προβλήματα και εγώ μαθηματικά προβλήματα. Έγω τρελό διάβασμα και δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ καθόλου με το μπλογκ.

Έτσι είναι η ζωή! Au revoir!

Dimitris said...

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμα στο νηπιακό στάδιο. Δεν είναι καθόλου ΜΜΕ. Είναι "μπέστε σκύλοι, αλλέστε". Τις δυο τελευταίες φορές που επισκέφτηκα την Ελλάδα έφριξα με τον τρόπο που φέρονται αυτοί οι "παρουσιαστές" προγραμμάτων στην τηλεόραση. Νομίζουν ότι τους ανήκουν οι πάντες και τα πάντα και μπορούν να πουν και να κάνουν ότι τους γουστάρει.
Ϊσως αυτό να εξηγεί κατά κάποιο τρόπο τη σημερινή κατάσταση στην Ψωροκώστενα.

Sting said...

Νίκο, είχα αρχίσει κι εγώ να ανησυχώ με τη σιωπή σου, χαίρομαι όμως που είσαι καλά κι έχεις μόνο τεχνικά προβλήματα.
Όσο για τους σημερινούς τηλεοπτικούς εισαγγελείς, νομίζω ότι ο χρόνος τελικά κυλάει σε βάρος τους.
Θα έρθει η στιγμή που θα τους σιχαθούν οι πάντες τόσο πολύ , που θα το πάρουν πρέφα και τα καρτάλια τα αφεντικά τους και θα τους πετάξουν στα σκουπίδια.
Το θέμα βέβαια γι' αυτούς είναι ποιους θα βάλουν στη θέση τους.
Εδώ νομίζω ότι θα δούμε τέρατα και σημεία, με γενίκευση δηλαδή του δελτίου ειδήσεων τύπου τρα λα λά τρα λα λό (όρα Star) ως αντίβαρου στην αβάσταχτη βαρύτητα της καθημερινότητας με τα χιλιάδες προβλήματα...