Wednesday, March 23, 2016

ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ…


Ο Ζαν Ζορές [Jean Jaurès, 1859-1914] έλεγε κάποτε ότι ο καπιταλισμός φέρνει μέσα του τον πόλεμο, όπως τα σύννεφα τις καταιγίδες!!!! Φυσικά τότε που ο Ζορές το έλεγε αυτό υπήρχαν μονάχα καπιταλιστικά κράτη και εννοείται ότι μονάχα τα κράτη έκαναν τους πολέμους.
Σήμερα όμως ζούμε μια διαφορετική πραγματικότητα, αφού τον πόλεμο τον κάνει όχι ένα κράτος αλλά συμμορίες ισλαμιστών που τους λέμε Τζιχαντιστές κι έχουν ανακηρύξει έξω από κάθε λογική, και διεθνή πρακτική, το δικό τους «Ισλαμικό κράτος»!!! Και το δικό τους κράτος είναι το στρατόπεδο του πολέμου, ενώ τα «καπιταλιστικά κράτη» ανήκουν στο στρατόπεδο της ειρήνης!!!
Είναι  μια συλλογιστική, ίσως καταχρηστική, αλλά είναι λογική. Όμως, αναρωτιέται κανείς τι νόημα έχουν τόσες αιματοχυσίες! Μια πρώτη σκέψη είναι πως έχουμε να κάνουμε με αντιθέσεις ιδεών, συμφερόντων και με παιχνίδια γεωστρατηγικά, που δεν μας ενδιαφέρει εδώ να αναλύσουμε. Αλλά συνεχώς μπερδευόμαστε με τη σκέψη ότι το Ισλάμ επιζητεί να κερδίσει ό,τι έχασε μιαν άλλη εποχή. Κι αν κρίνουμε από τις κατά καιρούς ανακοινώσεις του Ισλαμικού κράτους, στόχος είναι η κατάκτηση της Δύσης, την οποία θεωρούν… δική τους!!!

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις Βρυξέλλες, το στρατόπεδο της ειρήνης, εν προκειμένω η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μάλλον σε αμηχανία και αδυναμία να διαχειριστεί την κρίση και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται συντόμως ν’ αντιμετωπιστεί. Πριν μερικούς μήνες προηγήθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και αποδείχτηκε ότι η Ευρώπη πλέον είναι… τρύπια. Δεν είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της. 

Πάντως κι εγώ αδυνατώ να δώσω μια εξήγηση για τους ενόχους των τρομοκρατικών επιθέσεων. Φταίει το γεγονός ότι είναι άτομα [και πόσα είναι τέλος πάντων;;;] που κάπου «χάνουν» ή φταίει η πίστη τους σε μια θρησκεία, εν προκειμένω του Ισλάμ που τους επηρεάζει και τους καθοδηγεί σε πράξεις βίας, σε δολοφονίες, καταστροφές κ.λπ. Κάποιοι θα με βάλουν στη θέση μου λέγοντας ότι το Ισλάμ είναι θρησκεία αγάπης κι ότι όλες αυτές οι βιαιότητες είναι αποτέλεσμα γενικώς φανατικών.

Το θέμα είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα τρομοκρατικά χτυπήματα γίνονται από Ισλαμιστές που πριν από κάθε χτύπημα ανακράζουν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος»!!! Δεν θέλω έτσι να κατηγορήσω τα εκατομμύρια των πιστών ως τρομοκρατών, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι στο DNA των μουσουλμάνων ενυπάρχουν αξίες που δεν συμβαδίζουν με τις αξίες του δυτικού πολιτισμού. Και μόνο το γεγονός ότι οι γυναίκες καλύπτουν το κεφάλι και τα μούτρα τους με τις μαντίλες κι εξακολουθούν να υπηρετούν τους άντρες που τις θεωρούν κατώτερες, είναι μια έστω ένδειξη πως ο δυτικός πολιτισμός αδυνατεί να ενσωματώσει τον μουσουλμανικό κόσμο.

Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι οι δράστες τρομοκρατικών ενεργειών είναι άτομα  δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Αυτό σημαίνει ότι όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα φανατικό μουσουλμάνο υφίστανται εν υπνώσει και ενεργοποιούνται σε μια δεδομένη στιγμή.

Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να υπερασπίζεται τον πολυπολιτισμό που είναι μέσα στις «αξίες» των Ευρωπαίων. Δεν αρκούν οι αιτιάσεις κάποιων διανοουμένων. Ο πολυπολιτισμός συντρίβεται καθημερινά στις χώρες της Ευρώπης όπου τα τρομοκρατικά χτυπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο.  Εξάλλου, είναι αδύνατο για τους Ευρωπαίους πολίτες να ζουν μέσα στην ανασφάλεια, η οποία πλέον εμφιλοχωρεί και στη δική μας χώρα.
Δεν βγάζω συμπέρασμα… Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή.

No comments: