Monday, June 29, 2015

ΤΑ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ


 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τα κακομαθημένα παιδιά. Οι γονείς τους, από τότε που έκαναν τα πρώτα βήματά τους ώσπου να μεγαλώσουν, τους έκαναν πάντοτε όλα τα χατίρια τους. Ακόμα και τα πιο παράλογα. «Παιδιά είναι, τι να κάνουμε;», σκέφτονταν. Έτσι, αυτά, ποτέ δεν άκουσαν και δεν συναισθάνθηκαν τι θα πει «όχι». Αυτή η πρακτική, τους διαμόρφωσε μια ιδιότυπη ψυχοσύνθεση, που γίνεται αμέσως αντιληπτή από όσους τα συναναστρέφονται.

Friday, June 26, 2015

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ;



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ

Με τα πνευματώδη σκίτσα του, που ξεκίνησαν να δημοσιεύονται σε αντισυμβατικά περιοδικά της μεταπολιτευτικής περιόδου, μεγαλώσαμε. Από την πρώτη στιγμή εντυπωσιαστήκαμε ξεφυλλίζοντας τη «Βαβέλ» και τον «Σχολιαστή». Κι όταν κυκλοφορούσαν τα κόμικς του σε αυτοτελείς τόμους, σπεύδαμε να τους αγοράσουμε, για να τα ξαναθυμηθούμε. Πολλοί διάλογοι των κατά καιρούς ηρώων του έχουν πλέον εισαχθεί στην καθημερινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αρκάς αποτελεί τον αγαπημένο σκιτσογράφο της νέας γενιάς.

Thursday, June 25, 2015

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΠΟΡ... ΖΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ!*


[Αφιερωμένο στον Χάνο το Ψαράκι]

Είναι το πρωί κατάλληλο για σκέψεις περί του νοήματος της ζωής;; Είναι, πάντοτε είναι. Δεν έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να σκεφτόμαστε καθ’ υπαγόρευση. Οι καταστάσεις που βιώνουμε μας κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση. Οπότε γιατί να μην φιλοσοφήσουμε λιγάκι;; Ας κάνει ζέστη. Μια κάποια εκπαίδευση ίσως μας βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσουμε και τη ζέστη και όλες τις δυσκολίες, οι οποίες προκύπτουν στην καθημερινότητα από την διακυβέρνηση της χώρας από τους Συριζαίους που όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ χώνονται στην ανυποληψία.

Tuesday, June 23, 2015

Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ

Συμπληρώνονται σήμερα δεκαεννιά χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου. Το πρόσωπό του έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων τα τελευταία πενήντα πέντε χρόνια. Και, όπως συμβαίνει με κάθε χαρισματική φυσιογνωμία, οι γνώμες διίστανται. Σε εκείνο πάντως που συμφωνούν όλοι είναι ότι, με την πληθωρική δραστηριότητά του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας. 

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, που ίδρυσε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα ευφυής κίνηση, η οποία ξεπερνούσε την εποχή της. Αρκετά γρήγορα κατόρθωσε να επικρατήσει εκλογικά και να κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες στην ελληνική πολιτική ζωή. Κατά το διάστημα αυτό, δόθηκε η ευκαιρία σε κοινωνικές ομάδες, που ώς τότε βρίσκονταν στο περιθώριο, να εισέλθουν δυναμικά στην πολιτική σκηνή. Το εγχείρημα, δεν μπορεί να εκτιμηθεί στις σωστές διαστάσεις του, αν προηγουμένως δεν ολοκληρώσει τον κύκλο του.

Tuesday, June 16, 2015

ΚΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΜΑΤΑΛΑ ΤΟ 1970...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ

Διάβαζα τις προάλλες για την περιπέτεια υγείας της γνωστής Καναδής τραγουδίστριας της ροκ και της φολκ μουσικής Τζόνι Μίτσελ και στο μυαλό μου ήλθαν η μελωδία και οι στίχοι του περίφημου τραγουδιού της «Carey», που γράφτηκε το 1970. Συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ της «Blue», που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά.
Σε όσους δεν το γνωρίζουν, το τραγούδι αναφέρεται στα Μάταλα, όπου έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα η τραγουδίστρια. Ήταν η περίοδος που οι περίφημες σπηλιές της περιοχής, οι οποίες είχαν λαξευτεί κατά τη νεολιθική εποχή και χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, γνώριζαν μεγάλες στιγμές.

ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΒΙΚΤΟΡΑ ΟΥΓΚΟ;;;;


Θ’ αναρωτηθείτε τι μ’ έπιασε μες στο κατακαλόκαιρο κι ασχολούμαι με τον συγγραφέα των ΑΘΛΙΩΝ [Les Misérables]!!! Δεν είναι, ωστόσο, και ξεκάρφωτη η αναφορά, αφού όλοι στις μέρες μας βιώνουμε την… αθλιότητα!!! Μπορεί σήμερα να διαβάζεται λιγότερο απ’ ό,τι παλιά ο Βίκτωρ Ουγκό [Victor Hugo, 1802-1885], όμως το έργο του δεν ξεχνιέται. Και μιλάω εδώ για τον Ουγκό και ως ζωγράφο. Τα περισσότερα από τα ζωγραφικά έργα του τα φιλοτέχνησε γύρω στα 1851 όταν ζούσε στην εξορία. Φαίνεται πως επί είκοσι χρόνια  σχεδίαζε κυρίως πύργους και τοπία μέσα στην καταιγίδα, ερειπωμένα κάστρα, όπως αυτά που περιγράφει στα μυθιστορήματά του.

Friday, June 12, 2015

ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ





ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εξακριβώσεις την πορεία, την οποία ακολουθεί κάποιος πολιτικός χώρος, από το να παρακολουθήσεις τον τρόπο δράσης και σκέψης των περιφερειακών στελεχών της. Η τόσο απλή αυτή διαπίστωση επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλούν με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία κατά τους τελευταίους μήνες γνώριζαν το κλίμα που τους μετέφεραν τα κεντρικά στελέχη του κόμματος. Η σχεδιαζόμενη πορεία, όπως προέκυπτε, ήταν απλή στη σύλληψή της. Απηχούσε, ομολογουμένως παραστατικά, τις αντιλήψεις των εμπνευστών της.

Tuesday, June 9, 2015

ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ή ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΑΣ.


Το κοινό του συγγραφέα: «Γελάω», «κλαίω», «χαχαχαχα…», «είσαι Θεός», «είσαι αστέρι», «απίστευτος», «μα πόσες φορές να σε προσκυνήσω πια….».


Αυτές τις μέρες δόθηκαν πολλά λογοτεχνικά βραβεία σε διαφόρους συγγραφείς, τα περισσότερα από τα οποία βασίστηκαν στις ψήφους αναγνωστών. Πάντα λέγαμε ότι το κοινό κανονίζει... Κανονίζει τα πάντα - δυστυχώς και το επίπεδο της πολιτιστικής μας ζωής. Το κοινό του θεάτρου, της λογοτεχνίας, της μουσικής, του κινηματογράφου κ.λπ.
Αυτό όμως που με απασχολεί είναι ότι ουδέποτε πλέον στο μέλλον θα μπορέσει ο γραμματολόγος να γράψει την αληθινή ιστορία της λογοτεχνίας μας, διότι δεν είναι δυνατόν να έχει πλήρη εικόνα. Επιπλέον οι περισσότεροι από τους προβεβλημένους συγγραφείς καταφέρνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να είναι στο προσκήνιο - είτε το αξίζουν είτε δεν το αξίζουν.

Monday, June 8, 2015

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ




ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ

Καθημερινά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ολοένα και πολλαπλασιάζονται τα στελέχη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τα οποία βγαίνουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και προσπαθούν να δικαιολογηθούν για όσα εξωφρενικά διακήρυσσαν την προεκλογική περίοδο. Μοιάζουν με τα σαλιγκάρια, που ξετρυπώνουν από τις φωλιές τους, ύστερα από τη βροχή, αναδιπλώνονται και έρπουν.

Sunday, June 7, 2015

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΟΥΝ;;;;;

Είναι μια από τις φράσεις που συνήθως χρησιμοποιούν στις δηλώσεις και συνεντεύξεις τους οι Λαφαζάνηδες του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά και ο αρχηγός τους και πρωθυπουργός Τσίπρας. "Θέλουν να τσακίσουν τη χώρα και να μας εξευτελίσουν"!!!! Σύμφωνα με αυτή την ακραία κομμουνιστοειδή λογική οι Ευρωπαίοι: Μέρκελ, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Γιούνκερ, Σουλτς, Λαγκάρντ και μερικοί ακόμη, κοιμούνται και ξυπνούν με μια μονάχα έγνοια: πώς να τσακίσουν την Ελλάδα και να εξευτελίσουν τους Έλληνες!!!!

Saturday, June 6, 2015

Η ΤΑΦΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ 1943



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ

Μία από τις συγκλονιστικότερες σκηνές της ομηρικής «Ιλιάδας» είναι οι στίχοι 59-92 της Ψ Ραψωδίας. Σε αυτούς, περιγράφεται το όνειρο που είδε ο Αχιλλέας, μετά τον θάνατο του Πατρόκλου. Ο Αχιλλέας, καθόταν μαζί με τους συντρόφους του θλιμμένος σε ένα ακρογιάλι και, αποκαμωμένος καθώς ήταν από την κούραση της μάχης, αποκοιμιέται. Στον ύπνο του, εμφανίζεται η ψυχή του νεκρού φίλου του Πατρόκλου, που διαμαρτύρεται πως τον είχε λησμονήσει. Το σώμα του, αρκετές μέρες ύστερα από τον θάνατό του, παρέμενε ακόμα άταφο και χωρίς καμιά φροντίδα. Για τον λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση στον Αχιλλέα να φροντίσει σχετικά.