Tuesday, November 24, 2015

ΟΙ ΗΣΥΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ…


Τιμής ένεκεν...

...και ο  Groucho Marx

Τι είμαι άραγε: αριστερός, δεξιός, κεντρώος, κεντροαριστερός, κεντροδεξιός, σοσιαλδημοκράτης, σοσιαλιστής, φιλελεύθερος, νεοφιλελεύθερος, ακροαριστερός, μαρξιστής;;; [Προσθέστε κι ό,τι άλλο σας έρθει στο νου]. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα έχουν αναρωτηθεί και θ’ αναρωτιούνται και στις μέρες διότι πια τα πάντα είναι διπλονόητα και η σύγχυση έχει πλαγιάσει πάνω μας.
Το βέβαιο είναι ότι σ’ αυτή την εποχή χρειάζονται ξεκάθαρες τοποθετήσεις μέσα στη δίκη των συνειδήσεων, γιατί πιθανότατα έτσι θα έχουμε την ηθική εικόνα της. Και τι θ’ αφήσει τούτη εποχή πίσω της; Τραγωδίες, πολύ πόνο, δυστυχισμένους και σμπαραλιασμένους ανθρώπους, δημαγωγία, ψέμα, υποκρισία, απάτη, βαρβαρότητα και αίμα, ποτάμια αθλιότητας και ευτέλειας σκέψης και λόγου…
Αυτό που ξέρω εγώ είναι πως η εποχή μας στον ιστορικό του μέλλοντος θα έχει πάρει έκφραση από τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά της, δηλαδή από την ηθική φυσιογνωμία της. Κι έτσι θ’ αποφανθεί για το τι ήταν η εποχή μας… Επειδή δεν βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και η ελπίδα είναι κάτι το αδιανόητο, έχω την εντύπωση πως μας έχει καταλάβει η αίσθηση μιας απέραντης ματαιοπονίας.

Είναι στιγμές που κι εγώ νιώθω ότι ζούμε μια ζωή δίχως πίστη, δίχως μυθολογία, δίχως κοσμοθεωρία, δίχως κάποιο όραμα. Έχω ξαναγράψει ότι όλη αυτή η κατάσταση παραπέμπει ευθέως στον ερημότοπο που περιγράφει εναργέστατα το θαυμαστό έργο ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ του Σάμουελ Μπέκετ.
Να σας πω ότι νιώθω πως ο άνθρωπος σα να έχει γεννηθεί για να διαφθείρεται. Κι αυτό φαίνεται από την ευκολία με την οποία όλοι αποφαίνονται όταν τους καλεί κάποιος να κρίνουν τους άλλους, τους πολιτικούς, την πολιτική, τους εχθρούς και φίλους, τέλος πάντων να δώσουν μια εικόνα. Και η απάντηση κινείται στον κανόνα της ισοπέδωσης των πάντων. Κανείς δεν αξίζει, όλοι ίδιοι είναι, κι αυτοί τα ίδια με τους προηγούμενους, όλοι ψεύτες, κανένας σωστός κ.λπ. Αυτό δείχνει την τρικυμία στο μυαλό του κόσμου. Όλοι έχουν λόγο για όλα!!! Όλοι ξέρουν τα πάντα, είναι ενημερωμένοι για το τι κρύβεται πίσω από τα λόγια και τις πράξεις των άλλων… Είναι και η επίδραση του διαδικτύου που τους κάνει όλους δοκησίσοφους.
Ο μάγος του suspense...

Δεν είμαι σε θέση να διακρίνω αν θα βγάλουμε κάποια άκρη άμεσα, αλλά αυτό που είναι βέβαιο, το βιώνουμε όλοι: ταλαιπωρία για πολλά χρόνια. Οι ήσυχες μέρες τέλειωσαν ανεπιστρεπτί. Συνήθως λέγαμε πάντα ότι με αγώνες, με βάσανα , με υπεράνθρωπες προσπάθειες, στο τέλος θα θριαμβεύσει η αρετή και θα κατατροπωθεί η κακία!!!!! Όπως στα έργα που το suspense εξασφαλιζόταν μέχρι το τέλος κι έτσι ο θεατής έφευγε ικανοποιημένος επειδή του κράτησαν την αναπνοή και πήρε βαθιές ανάσες λυτρωμένος στο φινάλε.



*suspense / σασπένς: Η αγωνία και το ενδιαφέρον που προκαλεί η αναμονή για να δούμε πώς θα εξελιχθεί μια υπόθεση ή μια δραματική πλοκή.
 

No comments: