Tuesday, July 14, 2015

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΟΥΛ




ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ

Ήλθε, επιτέλους, η ώρα του έντιμου συμβιβασμού!
Χρειάστηκαν πέντε μήνες ανούσιων συζητήσεων για να βρεθούμε σε χειρότερη θέση από εκείνη που ξεκινήσαμε. Οι τόσο δυσφημισθείσες προτάσεις του Γκίκα Χαρδούβελη, κατά γενική ομολογία αποτελούν παρωνυχίδα, μπροστά στα όσα δυσβάστακτα θα υποστούμε τα επόμενα χρόνια. Το μόνο αποτέλεσμα, που είχε τελικά η περήφανη διαπραγμάτευση. ήταν να αυξήσει δραματικά το κόστος διάσωσης της χώρας.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα συνέβησαν πολλά. Αποκαλύφθηκε, σε όλες τις διαστάσεις του, ο ρηχός σχεδιασμός του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτός, δεν παρέπεμπε σε κάποια οργανωμένη σκέψη αλλά αποτελούσε κράμα ευσεβών πόθων, μαγκιάς και παντελούς έλλειψης γνώσης της διεθνούς πραγματικότητας. Ας μην έχουμε όμως παράπονα. Δεν έπρεπε να περιμένουμε διαφορετικά πράγματα από άτομα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων βρίσκεται εδώ και χρόνια στο περιθώριο της καθημερινής ζωής, αντλώντας εμπειρίες μόνο από τη σταλινική περίοδο.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση, στην οποία οδηγήθηκαν τα πράγματα, φέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Την κρίσιμη στιγμή, πάντως, πρέπει να του αναγνωρίσουμε πως επέδειξε σύνεση. Προς μεγάλη ανακούφιση όλων, όταν πλέον η κατάσταση είχε ξεφύγει από το έλεγχο και διαγραφόταν ένα ζοφερό μέλλον για την πατρίδα μας, κινήθηκε με τον μόνο ενδεδειγμένο τρόπο.
Κατόπιν όλων αυτών, όσοι αντιδρούσαν από παλιά στις άναρθρες κραυγές του και αντιλαμβάνονταν πού οδηγούσαν τα σχέδιά του, μπορούν δικαιολογημένα να παρομοιάσουν τη μεταμόρφωσή του με εκείνη του Αποστόλου Παύλου.
Θυμίζω το σχετικό επεισόδιο, όπως περιγράφεται με πολύ ζωντανά χρώματα στις «Πράξεις των Αποστόλων».

Τις πρώτες δεκαετίες μετά τον θάνατο του Ιησού ζούσε στα Ιεροσόλυμα ο Σαούλ, ο οποίος πρωτοστατούσε στις διώξεις εναντίον των Χριστιανών. Το μίσος εναντίον τους δεν γνώριζε όρια. Πήγαζε από τον φανατισμό του για την ιουδαϊκή θρησκεία. Όταν πληροφορήθηκε ότι πολλοί Χριστιανοί είχαν καταφύγει στη Δαμασκό, όπου ανάπτυσσαν μεγάλη δράση, εξοργίστηκε και σκέφθηκε να τους καταδιώξει. Αφού έλαβε προηγουμένως άδεια από τον αρχιερέα, κατευθύνθηκε προς την πόλη, επικεφαλής μιας καλά εξοπλισμένης ομάδας. Λίγο έξω από τη Δαμασκό, τον περιέβαλε ένα δυνατό φως, έπεσε κάτω από το άλογό του και τυφλώθηκε. Μια φωνή ακούστηκε από τον ουρανό να τον ρωτά: «Σαούλ, Σαούλ για ποιο λόγο με καταδιώκεις;» Ο Σαούλ, φοβισμένος, έσκυψε και ρώτησε: «Ποιος είσαι Κύριε;» Τότε, ο Κύριος απάντησε: «Είμαι ο Ιησούς. Αυτός τον οποίο εσύ καταδιώκεις. Σήκω όμως πάνω, πήγαινε στην πόλη, κι εκεί θα σου αποκαλυφθεί τι πρέπει να κάνεις». Με τη βοήθεια των συνοδών του, καθώς ήταν τυφλός, ο Σαούλ πήγε στη Δαμασκό. Εκεί, έμεινε τρεις μέρες, χωρίς να φάει και να πιει κάτι. Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, προσευχόταν στον Κύριο, ζητώντας συγνώμη για την προγενέστερη διαγωγή του. Ο Κύριος, τελικά, τον συγχώρεσε. Παρουσιάστηκε μέσα σε όραμα στον Ανανία, έναν ευσεβή Χριστιανό της πόλης, και του ζήτησε να μεταβεί στο σπίτι όπου έμενε ο Σαούλ. Φοβισμένος ο Ανανίας απάντησε στον Κύριο: «Κύριε, γι’ αυτόν τον άνθρωπο, έχω ακούσει όσα φοβερά πράγματα έκανε εναντίον των οπαδών σου στα Ιεροσόλυμα.» Εκείνος, Καθησυχάζοντάς τον, του αποκρίθηκε: «Πήγαινε άφοβα, γιατί αυτός πλέον είναι ο εκλεκτός μου. Αυτός θα κηρύξει το όνομά μου σε όλον τον Κόσμο.» Πράγματι, ο Ανανίας, μετέβη στο σπίτι, όπου διέμενε προσευχόμενος ο Σαούλ. Βάζοντας τα χέρια του πάνω στο κεφάλι του του είπε: «Σαούλ, αδελφέ μου. Ο Κύριος, που σου παρουσιάστηκε στο δρόμο, με έστειλε για να αποκτήσεις το φως σου και να γεμίσεις με Άγιο Πνεύμα.» Τότε, με τρόπο θαυματουργό, έπεσαν κάτι σαν λέπια από τα μάτια του Σαούλ. Σηκώθηκε, δέχτηκε το βάπτισμα και έφαγε, ανακτώντας τις σωματικές δυνάμεις του. Απέκτησε το φωτισμό του Θεού και τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, αναδεικνυόμενος σε Απόστολο της Οικουμένης. Από διώκτης του Χριστιανισμού, έγινε τα χρόνια που ακολούθησαν ο θερμότερος κήρυκας του Ευαγγελίου, με το όνομα Παύλος.

Στα βήματα του Σαούλ, λοιπόν, βάδισε ο Αλέξης Τσίπρας. Τα τελευταία χρόνια, στο εσωτερικό της χώρας, είχε εξαπολύσει έναν ιδιότυπο διωγμό εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του. Η πρωτοφανής κινητοποίησή του έφερε θεαματικά αποτελέσματα, καθώς του προσπόρισε κύρος μεταξύ των συμπολιτών του, γεγονός που μεταφράστηκε σε άφθονες ψήφους. Έχοντας πλέον κυριαρχήσει, αποφάσισε να μεταφέρει τη δράση του στο εξωτερικό, το οποίο επέμενε να αντιδρά στα σχέδιά του. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας προς τις Βρυξέλες, όπου σκόπευε να συντρίψει τους αντιπάλους του, κάποια στιγμή τυφλώθηκε από το μίσος του. Κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα της αντίδρασης, ωστόσο, εμβαπτίστηκε στις ιδέες της νέας ιδεολογίας. Έτσι, ξαναβρήκε το φως του. Η μεταστροφή του, έκτοτε, υπήρξε πλήρης. Αμέσως ξεκίνησε τον αγώνα του για τη διάδοση της νέας πραγματικότητας.
Το σκηνικό, που θα επικρατήσει τις αμέσως επόμενες μέρες, είναι πλέον γνωστό. Ο πρωθυπουργός και οι πεφωτισμένοι μαθητές του, έμπλεοι αυτοπεποίθησης, ικανοποίησης και χαράς, θα ξεκινήσουν τα ταξίδια τους ανά την Ελλάδα. Σε κάθε μέρος που θα επισκέπτονται, θα εκθειάζουν με στεντόρεια φωνή τα πλεονεκτήματα του νέου Μνημονίου, συγνώμη Συμφωνίας.


No comments: