Friday, May 15, 2015

«ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΧΡΕΩΦΕΙΛΕΤΗΣ»




ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ

Αγαπημένο βιβλίο, από τότε που μου το αγόρασε ο παππούς μου, όταν ήμουν μαθητής στην τελευταία τάξη του Δημοτικού Σχολείου, είναι το «Αισώπου Μύθοι». Βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη και, σε αυτό καταφεύγω συχνά, όταν νιώθω εξαντλημένος από την ένταση και την κούραση της ημέρας. Τα αναγνώσματα της παιδικής ηλικίας, το έχετε προσέξει φαντάζομαι όλοι, δημιουργούν ευφρόσυνα συναισθήματα. Πάντα σε γαληνεύουν καθώς σε γυρίζουν αργά και νοσταλγικά στο παρελθόν. Φαντάζεσαι τον εαυτό σου παιδί, χωρίς να σου πολιορκούν το μυαλό σκοτούρες και διάφορα προβλήματα, απέναντι στα οποία συχνά σηκώνεις με απελπισία τα χέρια.
Σε μια τέτοια στιγμή, προ ημερών, έκανα τη συνηθισμένη κίνηση. Κατευθύνθηκα στο γνωστό σημείο και τράβηξα από το ράφι το αγαπημένο βιβλίο. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του τόμου με τη φθαρμένη ράχη, αποτέλεσμα την πολύχρονης χρήσης του, στάθηκα στην ιστορία του «Αθηναίου χρεωφειλέτη».

Παλαιότερα, δεν της έδινα και μεγάλη σημασία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο, αποτελεί από τις πιο αγαπημένες μου. Τη βρίσκω ιδιαίτερα επίκαιρη.
Σας τη μεταφέρω εδώ με δικά μου λόγια.

«Στην Αθήνα, υπήρχε ένας άνδρας, ο οποίος χρωστούσε. Όταν ο δανειστής απαίτησε να του δώσει το χρέος, εκείνος τον παρακάλεσε να του δώσει αναβολή, ισχυριζόμενος πως είναι άπορος. Καθώς όμως δεν τον έπειθε, έφερε μία γουρούνα, τη μόνη που είχε, για να την πωλήσει, παρόντος του δανειστή. Ήλθε ένας αγοραστής και τον ρώτησε αν μπορεί να γεννήσει η γουρούνα. Εκείνος απάντησε πως όχι μόνο γεννά αλλά συνέβαιναν παράδοξα πράγματα με αυτήν. Στα μεν Ελευσίνια Μυστήρια (οπότε θυσιάζουν θηλυκά γουρούνια) γεννούσε θηλυκά στα δε Παναθήναια (οπότε θυσιάζουν αρσενικά γουρούνια) γεννά αρσενικά. Στον έκπληκτο από την απάντηση αγοραστή ο δανειστής είπε: “Αυτό δεν είναι τίποτε. Γιατί και στα Διονύσια (οπότε θυσιάζουν κατσίκια) αυτή γεννά κατσίκια”.
Η ιστορία δηλώνει ότι πολλοί, για το δικό τους κέρδος, δεν διστάζουν να λένε ψεύδη ακόμα και για τα αδύνατα».

Κλείνοντας τη διήγηση του Αισώπου, ας επιχειρήσουμε κάποιο έλεγχο, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν έγινε κατανοητός.
Η προτροπή προς τους αναγνώστες είναι η ακόλουθη.
Στις θέσεις των πρωταγωνιστών της ιστορίας (χρεοφειλέτη, δανειστή και αγοραστή), κάνετε προσπάθεια να τοποθετήσετε σημερινά ονόματα. Αυτά, για παράδειγμα, που πρωταγωνιστούν με θορυβώδη τρόπο στις τελευταίες εξελίξεις.

Αν επιχειρήσετε μια τέτοια κίνηση, τότε θα διαπιστώσετε έκπληκτοι, πως τίποτα δεν έχει αλλάξει από την αρχαία εποχή. Οι αντιδράσεις και οι συμπεριφορές παραμένουν ακριβώς οι ίδιες.
Στην καθημερινή ζωή, το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυριαρχούν τα χωρίς όρια ψεύτικα λόγια. Την αρχή έκανε ο χρεοφειλέτης, που ζήτησε παράταση στην καταβολή του χρέους του και άρχισε να μοιράζει ψεύτικες υποσχέσεις. Με τα βήματά του συντονίστηκε αμέσως, κατά τρόπο κυνικό, ο δανειστής. Απώτερος στόχος και των δύο να δελεάσουν με εντυπωσιακά λόγια τον αγοραστή και να του πουλήσουν την πραμάτεια τους. Ο τελευταίος, παρακολουθεί αμήχανα τα διαδραματιζόμενα, ανήμπορος να αντιδράσει.
Είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθένα ποια συγκεκριμένα πρόσωπα θα επιλέξει για την πλαισίωση της ιστορίας.
Η φαντασία πρέπει να δουλέψει.
Όλοι σας, είσαστε πλέον, μεγάλα παιδιά!

No comments: