Thursday, April 16, 2015

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ

Η απόδραση από τη μεγάλη πόλη και τα προβλήματά της, έστω και για λίγες μέρες, αποδεικνύεται εξαιρετικά επωφελής. Σου προσφέρει τη δυνατότητα, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, που το σκηνοθετεί με τον καλύτερο τρόπο η Άνοιξη, να κουβεντιάσεις με γνωστούς και φίλους τα προβλήματα που απασχολούν όλους σας. Οι συζητήσεις και τα αθώα πειράγματα δεν σταματούν. Ξεκινούν από το πρωί και συνεχίζονται όλη την ημέρα. Μέσα σε ένα τέτοιο ευφρόσυνο κλίμα απελευθερώνονται διαθέσεις και κανείς δεν νιώθει να καταπιέζεται από τη δύσκολη καθημερινότητα.
Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των συζητήσεων. Τα σχόλια ένθεν κακείθεν ποικίλλουν. Σε τέτοιες στιγμές, το μυαλό είναι πάντα σε εγρήγορση και προσπαθείς να καταγράψεις πρόσωπα, ιδέες και αντιλήψεις.


Υπάρχουν εκείνοι, οι πολλοί, που αγωνίστηκαν με πάθος για την πολιτική αλλαγή, και τώρα νοιώθουν εμφανώς απογοητευμένοι. Το διακρίνεις στο βλέμμα τους και το επιβεβαιώνεις από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν. Δεν θέλουν όμως να πιστέψουν πως όλα χάθηκαν απρόσμενα τόσο γρήγορα. Γι’ αυτό, και εξακολουθούν πεισματικά να υπερασπίζονται ευφάνταστες ιδέες, που αποδείχτηκαν όμως τραγικά ανεφάρμοστες. Με εμφανή δυσθυμία ολοκληρώνουν την κάθε παρέμβασή τους.
Υπάρχουν οι άλλοι, οι λιγότεροι, που κινήθηκαν εντελώς διαφορετικά. Στην αρχή αμφιταλαντευόμενοι, συγκρούστηκαν τελικά με τους απέναντί τους, αλλά γρήγορα διαπίστωσαν πως ο αγώνας τους ήταν μάταιος. Σταδιακά, υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν, περιμένοντας τον κατάλληλο χρόνο για να ξαναβρεθούν στο προσκήνιο. Οι τελευταίες εξελίξεις, τους γεμίζουν με ικανοποίηση, γι’ αυτό και καγχάζουν για το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο.
Δεν λείπουν και όσοι, ελάχιστοι είναι αλήθεια, αισθάνονται πλήρως δικαιωμένοι από τις σημερινές εξελίξεις. Δεν θέλουν, ωστόσο, να εμφανίζονται ως τέτοιοι. Από το ξεκίνημα ήδη της οικονομικής κρίσης και τις ανακατατάξεις που συντελούνταν στην κοινωνία είχαν εκφράσει τους φόβους τους για την τροπή που άρχισαν να παίρνουν τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Συνιστούσαν μετριοπάθεια στη διαχείρισή τους. Διαρκώς προέτρεπαν την αποφυγή λεκτικών ακροτήτων και την κατασκευή συνωμοσιών. Τέτοιου είδους ρηχές προσεγγίσεις, επέμεναν να ισχυρίζονται, συσκότιζαν αντί να επιλύουν το πρόβλημα. Αυτοί, που διοχέτευσαν τελικά την ψήφο τους σε μικρά κόμματα, αισθάνονται βαθύτατα πικραμένοι. Ο λόγος είναι πως δεν εισακούστηκαν οι τόσο κατανοητές και ουσιώδεις προτάσεις τους. Με στωικότητα, επιμένουν να τις υποστηρίζουν ακόμα και τώρα, εισπράττοντας τα ίδια πάντα, δηκτικά σχόλια, από τους υπόλοιπους συνομιλητές τους.

Όλοι όμως, κατά βάθος, γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη στάση αντιμετώπισης των πραγμάτων ήταν η πλέον ενδεδειγμένη. Καθημερινά πλέον, ομολογείται αυτό χαμηλόφωνα, από όλο και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών.
Αν δεν γίνουν αντιληπτοί από όλους και όλες οι πραγματικοί λόγοι, που μας οδήγησαν στις δύσκολες ώρες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, και να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην επαναληφθούν, καμία βελτίωση δεν μπορεί να υπάρξει στην Πατρίδα μας.
Σήμερα είναι αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, η συνεννόηση. Αποτελεί απαραίτητο όρο επιβίωσης του Έθνους μας.

16-4-2015

No comments: