Saturday, November 22, 2014

ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΙΚΕΝΣ!!!!



Rabbits Reading by Gerald Heffernon.  Visit this sculpture at Shasta Park in Sacramento, California.
 

Πολλές φορές έχω την εντύπωση ότι, εδώ στο διαδίκτυο, απευθύνομαι σε μια πελατεία κυριολεκτικά αδιάφορη. Έχω βέβαια σταθερούς φίλους τους οποίους και εκτιμώ απεριόριστα, αλλά οι περισσότεροι από τους «άλλους» ΜΕ διαβάζουν [αν με διαβάζουν] όπως διάβαζαν στις αρχές του ΙΘ΄ αιώνα τα μυθιστορήματα του Καρόλου Ντίκενς οι κάτοικοι της αγγλικής επαρχίας: για να σκοτώνουν την ώρα τους. Και τώρα έχω την εντύπωση πως όταν κάποιος θέλει να διαβάσει ένα μυθιστόρημα, κάθεται και γράφει ο ίδιος ένα και ξεμπερδεύει.


Νιώθω, λοιπόν, ότι… απλώς πέφτω στο κενό!!! Αλλά εγώ όμως συνεχίζω ακάθεκτος σα να συμμετέχω σε μια όμορφη περιπέτεια. Και τα χαμόγελα, και οι χαιρετούρες και τα ωραία τσιτάτα και οι εκνευρισμοί…. Όλα αυτά για να μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε την δραματικά αχαλίνωτη πραγματικότητα, για την οποία δεν μπορώ να πω ότι είναι ένα σχέδιο της Ιστορίας, ένας ρυθμός ή ένα προκαθορισμένο πρόπλασμα. 

Το μόνο που είμαι σε θέση να διακρίνω είναι περιστάσεις αυθαίρετες που διαδέχονται η μια την άλλη σαν τα κύματα της θάλασσας. Μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι εκείνα που κέρδισε η δική μου γενιά έχουν χαθεί για τις επόμενες;;; Υπήρχαν βέβαια κάποιες συνταγές που εφαρμόστηκαν αλλά τελικά δεν μας ωφέλησαν και έγιναν αιτία για διαψεύσεις δραματικότερες και από τα ίδια τα προβλήματα. 

Η κρίση που ξέσπασε είχε αρχίσει αθόρυβα, ενώ η διάβρωση και η ψευτιά όσο πήγαιναν και μεγάλωναν. Κι ο κόσμος απροετοίμαστος, πιάστηκε στο δόκανο και τώρα υποφέρει. Πρέπει ν’ αλλάξουν πολλά στην κοινωνία μας. Δεν είναι δυνατό ένας άνθρωπος, αν ζήσει ας πούμε δυο-τρεις αιώνες, να φορά τα ίδια ρούχα, διότι απλούστατα θα μοιάζει σαν μασκαράς. Θέλω να πω ότι οι άνθρωποι αλλάζουν ντύσιμο πιο συχνά απ’ ό,τι οι θεσμοί. Ωστόσο και οι θεσμοί χρειάζονται την αλλαγή τους. Κάτι χρειαζόμαστε, αλλά δεν ξέρω. Μονάχα το επισημαίνω και δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Αν πω ότι χρειαζόμαστε μια νέα ηθική, πολλοί θα με αντιπεράσουν αδιάφοροι. Είναι όμως αλήθεια ότι έχουμε ανάγκη από κάτι που θα μας εξευγενίσει και θα τιθασεύσει τον μέσα μας κόσμο.

No comments: