Thursday, October 16, 2014

Άθλιες συναλλαγές

Το πολιτικό κλίμα τις τελευταίες μέρες οξύνθηκε επικίνδυνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Αφορμή αποτέλεσε η δημοσίευση σε κυριακάτικο έντυπο της πληροφορίας ότι, δήθεν, οικονομικοί παράγοντες της χώρας συγκεντρώνουν χρήματα, προκειμένου να επηρεάσουν ορισμένους βουλευτές στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας την προσεχή άνοιξη. Τους παραπάνω ισχυρισμούς, έσπευσε να υιοθετήσει ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος προχώρησε ένα ακόμη βήμα. Μίλησε για αναβίωση του νοσηρού κλίματος που κυριάρχησε το καλοκαίρι του 1965. Ο ατεκμηρίωτος ισχυρισμός του προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την οξύτατη αντίδραση των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.


Δεν σχολιάζω το γεγονός ότι, οι πληροφορίες περί δήθεν χρηματισμού βουλευτών, στηρίζονται στα ασαφή δημοσιεύματα κάποιας εφημερίδας του γνωστού Συγκροτήματος του Ταύρου. Απλώς επισημαίνω ότι ανάλογου περιεχομένου κείμενα σε παρεμφερή έντυπα του ίδιου Συγκροτήματος, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, προκαλούσαν τη μήνι της κομουνιστικής αριστεράς. Θεωρούσε, δικαιολογημένα, ότι απέπνεαν λαϊκισμό. Φαίνεται όμως ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε, κάνοντας θεαματική μεταβολή, που θα τη ζήλευε ο καλύτερος καιροσκόπος, να στηρίζει την εκλογική τακτική της στην ίδια απεχθή πρακτική, που τότε λοιδορούσε. Δεν διστάζουν μάλιστα ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποτελούν καθημερινούς θαμώνες του Συγκροτήματος του Ταύρου, στο τηλεοπτικό κανάλι που αυτό διατηρεί, και να σχολιάζουν, σε αγαστή συνεργασία με εκπροσώπους του, την πολιτική κατάσταση της χώρας. Μπροστά στην πιθανότητα εκλογικής νίκης, έχει χαθεί κάθε ίχνος ντροπής, από τους άλλοτε επαιρόμενους για την ιδεολογική συνέπειά τους.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1965. Θα θυμίσω, σε όσους το έχουν λησμονήσει, ότι η επίσημη κομουνιστική αριστερά αντιμετώπιζε πάντα με ειρωνεία τα όσα συνέβησαν τότε και τις προσπάθειες οικονομικών κύκλων να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις. Θεωρούσε τις σχετικές κινήσεις απολύτως φυσιολογικές και προϊόντα των αντιπαραθέσεων των τότε ηγετικών κύκλων της αστικής τάξης. Η προβληματική της, παρά την εφτάχρονη δικτατορία που μεσολάβησε, δεν άλλαξε αισθητά. Στα πλαίσιο μάλιστα αυτής της σκέψης, χωρίς αιδώ, συνέπραξε στον σχηματισμό Κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία το καλοκαίρι του 1989. Τα τότε στελέχη της κομουνιστικής αριστεράς (ορθόδοξης και ανανεωτικής), όταν ρωτιόνταν πώς ήταν δυνατόν να συνεργάζονται με πρόσωπα, τα οποία είχαν συμπράξει με αθέμιτα μέσα στην ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας το 1965, περιορίζονταν να υπομειδιούν. Διατείνονταν μάλιστα με έμφαση ότι η προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν παρεξηγημένη. Δεν ίσχυαν, όσα φημολογούνταν για εκείνον, αφού ήταν ένας ακραιφνής δημοκράτης. Μπροστά στον προφανή στόχο τους, τη φυλάκιση του Ανδρέα Παπανδρέου, οι όποιες ιδεολογικές διαφορές με τη συντηρητική παράταξη είχαν αμβλυνθεί, αν όχι εξανεμιστεί.

Οι πληροφορίες περί χρηματισμού βουλευτών, σήμερα, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ευσταθούν. Από τη στιγμή που δεν κατατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία έχω κάθε δικαίωμα να τις θεωρώ ψεύτικες και υποβολιμαίες. Η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έπρεπε να μας κάνει ωριμότερους. Να προσεγγίζουμε τα γεγονότα με κριτική σκέψη, να σεβόμαστε τις αντίθετες απόψεις και, προπαντός, να αποκρούομε κάθε είδους φανατισμό. Δυστυχώς, όμως, τίποτα δεν αλλάζει.

Τα πράγματα, ωστόσο, έχουν αλλιώς. Το ίδιο χρονικό διάστημα, που η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί αστήρικτες πληροφορίες για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της και να αποτρέψει το ενδεχόμενο υπερψήφισης προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, δημοσιεύονται τεκμηριωμένες ειδήσεις ότι ηγετικά στελέχη της προσεγγίζουν μεθοδικά ανεξάρτητους βουλευτές. Για να τους εντάξουν στον σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους προσφέρουν ως δέλεαρ τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά της, τη βέβαιη επανεκλογή τους και, σε περίπτωση νίκης στις εκλογές, την υπουργοποίησή τους. Πώς δικαιολογούνται όλες οι παραπάνω κινήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση; Δεν συνιστούν έμμεσους εκβιασμούς σε συγκεκριμένα πρόσωπα, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της, να μην εκλεγεί δηλαδή Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές; Δεν μπορεί για ένα ζήτημα να έχει δύο μέτρα και σταθμά. Αν, λοιπόν, πραγματοποιούνται βεβαιωμένες άθλιες συναλλαγές, αυτές, εντοπίζονται αποκλειστικά προς την πλευρά της. Αυτή, δυστυχώς, είναι η πραγματικότητα.

Για όσους παρακολουθούν με νηφαλιότητα τα πολιτικά πράγματα της χώρας είναι σαφές ότι από την αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλεγεί για το επόμενο χρονικό διάστημα η τακτική της όξυνσης. Ρίχνοντας λάσπη προς τους πολιτικούς αντιπάλους της, χωρίς να αναφέρει για ποια συγκεκριμένα ονόματα προορίζεται το θρυλούμενο χρηματικό ποσό, προσπαθεί να ελέγξει τα γεγονότα. Η τόσο προσφιλής της ιδεολογική τρομοκρατία εναντίον κάθε διαφορετικής άποψης αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Κι είμαστε ακόμη στην αρχή της προεκλογικής περιόδου... 
14-10-2014 
Κωστής Λίθινος

No comments: