Monday, April 28, 2014

Ατροφία πολιτικής σκέψης και κραυγαλέες διαψεύσεις

Στις μέρες που διανύουμε έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι οι πολιτικοί μας πάσχουν από την ατροφία της πολιτικής σκέψης. Στους πολιτικούς ηγέτες όμως αυτή η ατροφία είναι αναπηρία μ' επικίνδυνες συνέπειες για την κοινωνία. Θα βγει κάτι αν ανιχνεύσουμε τους λόγους του διαζυγίου των πολιτικών μας από την πολιτική σκέψη;;; Και τίποτε να μη βγει, πρέπει να έχουμε στραμμένη τη δική μας σκέψη σ' αυτούς που μας κυβερνούν ή φιλοδοξούν να μας κυβερνήσουν. Ώρες-ώρες νιώθουμε βαθιά απογοήτευση που πέσαμε στα νύχια τους και δεν φαίνεται οδός διαφυγής. 

Είναι αλήθεια ότι βρεθήκαμε σε μια περίοδο ανακατατάξεων στην ελληνική κοινωνία. Όλα έχουν αλλάξει ριζικά και δεν νομίζω ότι δόθηκε καιρός στον πολίτη να συνειδητοποιήσει τις αλλαγές και να προσαρμοστεί. Φυσικά ήταν δύσκολο να εξισορροπήσει τις ψυχικές αντιδράσεις του με την εξωτερική αλλαγή  κι αυτό είχε βαθύτατες επιδράσεις στη διαμόρφωση της ατομικής ψυχολογίας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τον πολίτη στην συμπεριφορά του και η νέα πραγματικότητα εκφράζεται ακόμη και στις πιο απλές σχέσεις του με την καθημερινότητα. Επόμενο είναι να παρατηρείται αυτή η πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων και να διακινείται μια πανσπερμία κομματικών "αγορών", που στην ουσία διαμορφώνουν ένα κλίμα αστάθειας. Συνακόλουθα έρχεται η ασυνεννοησία και κάπως έτσι δημιουργείται η αίσθηση της απομόνωσης και τη συνεπόμενη αδιαφορία για την αποκατάσταση των θεσμών της επαφής. 

Αυτά τα δυο-τρία τελευταία χρόνια οι πολίτες έχασαν πολλά κι ακόμα δεν φαίνεται ότι κέρδισαν κάτι. Όλα είναι θολά και κινούνται στη σφαίρα των προθέσεων και των ελπίδων. Σαν ζαλισμένα κοτόπουλα οι πολίτες πάνε πέρα-δώθε και δεν ξέρουν ποιον να εμπιστευθούν. Η καθημερινή εμπειρία προσφέρει, δυστυχώς, κραυγαλέες διαψεύσεις αυτών που υπόσχονται και κραυγάζουν και χτυπιούνται με ομιλίες, δηλώσεις, συνεντεύξεις και συνθήματα. Η σύγχυση επιτείνεται και δεν υπάρχει περίπτωση το οποιοδήποτε αποτέλεσμα να αποτυπώνει την απόφαση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Όλα είναι σχετικά πλέον.

Πού οδηγούμαστε με τέτοιους πολιτικούς;; 
Πότε επιτέλους θα γίνει κάτι ώστε να ξαναφέρουμε ως πρώτο παράγοντα πολιτικής ευρυθμίας τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη;;;

No comments: