Friday, February 7, 2014

Οι εξουσίες ευνοούν τους χοντρόπετσους!!!!

Αμέσως ο περίεργος αναγνώστης θα προβάλει την ένστασή του: και ποιοι είναι οι χοντρόπετσοι;;; Κοιτάξτε. Υπάρχουν δυο κατηγορίες συνανθρώπων: οι χοντρόπετσοι και... οι άλλοι! Εκείνο που θέλω να παρατηρήσω είναι πως ο κόσμος δυστυχώς ανήκει στους χοντρόπετσους. Κι αυτοί είναι άξεστοι, μονοκόμματοι, συνασπισμένοι σε ομάδες πίεσης, που με διαφόρους τρόπους εξαναγκάζουν την οποιαδήποτε εξουσία να υποκύπτει στις ορέξεις τους, να ικανοποιεί προνομιακά τις οποιεσδήποτε αξιώσεις τους. Είναι αυτοί που δίνουν καρπαζιές, που σε σκουντάνε για να περάσουν πρώτοι στην ουρά - αν περιμένουν και δεν βρίσκουν άλλους τρόπους να κάνουν τη δουλειά τους. Ουσιαστικά είναι τα όπλα τους για να κερδίσουν αυτά που λείπουν από εμάς τους "άλλους", που περιμένουμε υπομονετικά να έρθει η σειρά μας, που σεβόμαστε τους κανονισμούς, που τηρούμε το γράμμα των νόμων.
Θα σας πω ότι σήμερα λείπει από την κοινωνία μας εκείνο που κινητοποίησε τους μαραθωνομάχους, οι οποίοι πίστευαν ότι η ζωή δεν είναι κάτι κοντόπνοο που το ξοδεύεις έτσι για πλάκα, αλλά πίστευαν σε ηθικές αξίες, στο μέλλον της αρετής και στην πίστη ότι πρέπει να οικοδομείς κάτι για τους επερχόμενους. Αυτοί λοιπόν οι χοντρόπετσοι, σήμερα, επιζητούν να τους προσέξουμε. Και τι να προσέξουμε όταν διαχέουν γύρω τους ασυναρτησία, ακατανοησία, γκρεμίσματα, μηδενισμούς και απορρίπτουν όλους τους άλλους;

Πώς τους αντιμετωπίζουμε τους χοντρόπετσους; Υπάρχει τρόπος; Εμείς οι 'άλλοι' έχουμε τη δύναμη να τους παλέψουμε; Ναι, μπορούμε. Απλώς δεν θα γίνουμε σαν αυτούς, δεν θα γίνουμε κι εμείς χοντρόπετσοι. Εμείς πρέπει να πιστεύουμε στη συνδιαλλαγή και να πολεμάμε τον φανατισμό και τον τραμπουκισμό. Δεν πιστεύουμε στα ξεχαρβαλωμένα ήθη, ούτε στους θαυματοποιούς, αλλά στον συνεχή αγώνα, με αρχές και επιμονή σ' αυτές. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή της ιστορικής πορείας μας και γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί. Κανείς δεν έκλεισε τον κύκλο του. Δεν πρέπει ν' ακούμε τους κεκράκτες του ρατσισμού που θέλουν να μας αποστρατεύσουν και να μας βάλουν στο περιθώριο. Η ζωή συνεχίζεται, ο αγώνας συνεχίζεται.

No comments: