Thursday, February 28, 2013

Η επιδρομή των βαρβάρων!!!


  • ΖΟΥΓΚΛΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ!!!

Δεν είναι πρωτότυπος ο σημερινός υπότιτλος του σχολίου μας. Και η "κουτσή" Μαρία το ξέρει από αμνημονεύτων χρόνων ότι το παράλληλο σύμπαν της ζούγκλας είναι η ανθρώπινη κοινωνία. Φτάσαμε δυστυχώς στο σημείο να αλληλοτρωγόμαστε κι εκεί μας οδήγησε ένα κράτος-τέρας. ένα σύστημα αιμοβόρο, ισοπεδωτικό, ευνουχιστικό.
  • Οι "αξίες" που πρυτανεύουν σήμερα είναι το... αλληλοφάγωμα!
  • Κι αυτό είναι χαρακτηριστικό της έκπτωσης της δημοκρατίας, νοούμενης ως έννοιας ελευθερίας.

Θα σας πω ότι χτες που ήμουν στην εφορία (φυσικά για να πληρώσω...) κι έβλεπα τον κόσμο από τον δεύτερο όροφο να έχει καταλάβει τις σκάλες και να φτάνει έως κάτω στο ισόγειο, ένιωσα μια βαθιά απελπισία. Τα πρόσωπα όλων ήσαν σκοτεινιασμένα... Σαν πρόβατα που περιμένουν τη σειρά τους στο σφαγείο, μιας κυβέρνησης που είναι εγκλωβισμένη στην ανικανότητά της και στο μηχανιστικό πνεύμα των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, της Κομισιόν....
  • .............................

Διάβασα ότι κόλαφο για τη φορολογική διοίκηση αποτελεί έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν, η οποία αποκαλύπτει τη γύμνια του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών. Στην έκθεση που συντάχθηκε μετά την τέταρτη κοινή αξιολόγηση ΔΝΤ και ΕΕ με αντικείμενο τις επιδόσεις διαχείρισης εσόδων και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αποκαλύπτονται μερικές από τις βασικές αιτίες εξαιτίας των οποίων το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει έσοδα, με πενιχρά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
  • Η δυσκαμψία της κυβερνητικής πολιτικής και η πλήρης αδυναμία του Σαμαρά και των εταίρων του να βρουν λύσεις που δεν θα καταδικάζουν τον ελληνικό λαό, δημιουργούν σιγά-σιγά μια κοινωνία δυστυχισμένων πολιτών, που νιώθουν ότι έχουν δεχτεί μια ΕΠΙΔΡΟΜΗ!!!

Το σιντριβάνι των ανθρωποθυσιών!!!


Κάθε πρωί, κάθε μεσημέρι, κάθε απόγευμα, κάθε βράδυ, τα μέσα ενημέρωσης μας "ειδοποιούν" ότι τελικά η ζωή δεν έχει αξία, ότι ο άνθρωπος δεν αντιπροσωπεύει κάτι το ιδιαίτερο κι ότι είναι ένας φορολογικός αριθμός, ένα ΑΜΚΑ, ότι δεν δικαιώνεται η ύπαρξή του παρά μονάχα εάν καταβάλει το χαράτσι του στο αιμοβόρο κράτος!!!
  • Και είναι αλήθεια ότι τούτη η ζωή που όλοι μας την ονειρευόμασταν αλλιώτικη, δυστυχώς επιβαρύνεται με τόσο αίμα, με τόσα αποτρόπαια κι ακατανόητα εγκλήματα. 
Η φρίκη μάς κυριεύει όταν νιώθουμε το κόκκινο, αχνιστό σιντριβάνι των ανθρωποθυσιών που επιμόνως ζητεί η "Τρόικα" και οι διαπιστευμένοι εισπράκτορές της. Και θα βρισκόμασταν σε ηρεμότερα νερά εάν είχαμε μια ξεκάθαρη επίγνωση για το πού πάμε!!! Όλα τα άλλα που ακούμε για επαγγελίες, ιδεολογίες, επιτεύγματα, μεγαληγορίες, καταδίκες, καταντάνε βρομερή και τρισάθλια απάτη.
  • .............................
Ένα θα σας πω: Μόλις άκουσα την απόφαση των δικαστών για τον άλλοτε πανίσχυρο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, έμεινα... κάγκελο. Ισόβια;;;;  Και σήμερα διαβάζω στις εφημερίδες ή ακούω στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια ότι αυτό είναι ένα "μήνυμα"!!!  Κι ένα χαμόγελο πικρό διαγράφεται στο πρόσωπό μου.  Ξαφνικά ένιωσα ότι βρέθηκα στο Κολοσσαίο και ο κόσμος ούρλιαζε, κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση με τον αντίχειρα προς τα κάτω: ΘΑΝΑΤΟΣ!!!! Μην προτρέξετε... γιατί δεν είμαι υπερασπιστής του Παπαγεωργόπουλου.
  • .............................
Έφταιξε;;; Να τιμωρηθεί!!! Εξαπάτησε τους πολίτες και πρόδωσε την εμπιστοσύνη τους;;; Να τιμωρηθεί!!! Πρέπει να πω ότι νιώθω να με κυριεύει ίλιγγος όταν σκέφτομαι ανάμεσα σε τι συμπληγάδες έχουν να κινηθούν οι δικαστές, ψάχνοντας ποιοι είναι αθώοι ή ένοχοι, έντιμοι ή ανέντιμοι, ειλικρινείς ή ψεύτες, ισορροπημένοι ή ψυχοπαθείς. Και θέλω πραγματικά να δω με σοβαρότητα αυτό το θέμα, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες ή εμπάθεια. Και θέλω να εκφράσω την απορία μου και τη δυσπιστία μου για την επώδυνη απόφαση που ήταν ΙΣΟΒΙΑ!!!! Δεν θα πάρω φόρα να κατηγορήσω κάποιον ή κάποιο επιτελείο ότι τάχα σχεδίασαν την περιπέτεια αυτού του ανθρώπου, γιατί εν πολλοίς μονάχος του την οργάνωσε!!! 
  • .............................
Αλλά μες στο μυαλό μου μπερδεύεται κάτι που δεν με αφήνει να δεχτώ ως φυσιολογικό αυτό που έγινε. Ο Παπαγεωργόπουλος μήπως φορτώθηκε τις αμαρτίες ενός κόσμου αμετανόητα κυλισμένου στην ανομία;;; Καθημερινά ακούμε να συλλαμβάνονται μεγαλο-οφειλέτες και μετά να αφήνονται ελεύθεροι με διάφορα νομικίστικα τερτίπια... Κι αν ρίξουμε μια ματιά προς τα πίσω, στην Ιστορία, θα δούμε ότι ουδέποτε έγινε εκείνο που θα έπρεπε να έχει γίνει. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν πάντα τα μέτρα του ορθολογισμού που κίνησαν την Ιστορία, γιατί όλοι πλέον ξέρουμε ότι άλλες δυνάμεις την κινούσαν κι έχουμε κάθε λόγο και σήμερα να πιστεύουμε ότι την κινούν ακόμη.

Sunday, February 24, 2013

Αφήστε την φαντασία ελεύθερη να καλπάσει!!!


[Ὅμως ἐσὺ σωπαίνεις… / Γιατί δὲ μιλᾷς; / Πές μου!... Τάσος Λειβαδίτης]

Πριν αρχίσω τη μέρα μου, τρέχω να μάθω τι έγινε στον κόσμο.
Κάτι που θα με ξαφνιάσει, που ίσως με τρομάξει, ίσως μου δώσει χαρά υπέρμετρη...
  • Όλοι ξέρουμε ότι ο κόσμος αυτή την εποχή είναι γεμάτος δράματα.
Και νιώθουμε ότι ζούμε ανάμεσά του, δηλαδή σ' ένα κόσμο συνειδητά ή ασύνειδα απελπισμένο, όπου η απόγνωση δυστυχώς έχει γίνει η σταθερή θερμοκρασία της φιλοσοφίας μας.
Από την άλλη, ενώ πιστεύουμε ότι ο ορίζοντας είναι γεμάτος οράματα, ΔΕΝ έχουμε μάτια γι' αυτά.
  • Ωστόσο, το ότι δεν έχουμε μάτια για να δούμε τα οράματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν!
Γιατί αυτά ξεπετιούνται σχεδόν καθημερινά μέσα από ζυμώσεις, όπως οι ατμοί μέσα από το καζάνι των μαγισσών του "Μάκβεθ", που αναγγέλλουν στον αμαρτωλό ήρωα το μέλλον!
Θέλω να πω ότι όλοι μας έχουμε την αγωνία για το πώς προδιαγράφεται το αύριο!
Αυτό φυσικά το μαθαίνουμε στην πορεία...
  • Εκείνο που μας κατατρύχει είναι ότι είμαστε αβοήθητοι.
Κι όσο οι όποιες φιλοσοφικές θεωρίες  να είναι μια διαφυγή ή ένα άλλοθι (όχι για όλους αλλά για λίγους), μέσα σ' αυτή την συλλογική και εντέλει και ατομική κρίση, είναι αδύνατο να του παρασταθούν του ανθρώπου!
Πριν δυο-τρεις μέρες η Αττική δέχτηκε μια κατακλυσμιαία επίθεση από καιρικά φαινόμενα.
Αυτή η επίθεση κράτησε για ένα 6άωρο περίπου και ύστερα ήρθε η ηρεμία. 
Εκεί λοιπόν βρίσκονται και τα "οράματα"!
  • Στην καινούργια μέρα φωλιάζουν μυστικά...
Επίσης μερικές φορές, καλό είναι ν' αφήνετε την φαντασία να διεκδικεί τα δικαιώματά της!

Κώστας Μητσοτάκης: Το μοναδικό "πολιτικό κάθαρμα" της νεοελληνικής πολιτικής ιστορίας!!!!



Έφριξα με αυτά που διάβασα σήμερα στο BHmagazino, στη συνέντευξη του Μητσοτάκη.

  • Είναι ένα πολιτικό πτώμα και βρίσκεται στου παπά το κουτάλι κι ακόμη δεν λέει να βάλει μυαλό.
Μεταξύ άλλων ανοησιών που λέει ο γεροξεκούτης, αναφέρεται στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, λέγοντας: 
"Προτέρημα δεν είχε κανένα ο Ανδρέας, γιατί αυτό που έκανε για την Ελλάδα ήταν η καταστροφή της. Ήταν ένας άνθρωπος με πολλά χαρίσματα, ήταν ένας άνθρωπος έξυπνος, γρήγορος, αποφασιστικός, αλλά και τελείως αμοράλ και άξιος για οτιδήποτε, ο οποίος έβαλε συγκεκριμένους στόχους και τους πέτυχε..."

Ο Μητσοτάκης πάντα έχει το θράσος να μιλάει για ΑΠΟΝΤΕΣ κι όταν δεν υπάρχει κάποιος να τον βάλει στην θέση του. Επικαλείται πρόσωπα που έχουν μεταναστεύσει στον άλλο κόσμο και καταστάσεις, ξέροντας ότι κανείς δεν μπορεί να τον διαψεύσει.
  • Το σύνθημα "ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΘΑΡΜΑ" αντιβούιζε σε όλη την Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, την περίοδο της Αποστασίας, της οποίας αυτός υπήρξε αρχιτέκτονας και αρχιμάγειρας.
ΕΔΩ δεν χρειάζεται να υπερασπίσω το όνομα του ΑΝΔΡΕΑ, διότι αυτό το ρόλο τον έχει αναλάβει η Ιστορία, που τον έχει κατατάξει στους μεγάλους Έλληνες που έδωσαν πολλά στην Ελλάδα. Ο αρχι-αποστάτης Μητσοτάκης μήπως μπορεί να μας πει τι έκανε για την Ελλάδα; Με μια καταχρηστική και διασταλτική ερμηνεία θα έλεγα ότι μέχρι και η κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή του κόρη, η Ντόρα διάλεξε το όνομα του Μπακογιάννη και όχι το όνομα του πατέρα της για επώνυμο.

Ο Μητσοτάκης, λοιπόν, βρίσκεται έτοιμος για "αναχώρηση" και ο τυχοδιωκτικός χαρακτήρας δεν του επιτρέπει και αυτήν ακόμη την ώρα να είναι πιο ανθρώπινος. Δυστυχώς σε όλη του την πολιτική καριέρα έτσι πολιτεύτηκε. Με ύβρεις, με δολοπλοκίες, με κωλοτούμπες... Φυσικά μπορεί να λέει ό,τι θέλει για την δική του "προσφορά" στην Ελλάδα. 

Αλλά διαβάζοντας στο περιοδικό του "Βήματος", βάζω τα γέλια. Δείτε τι λέει ο αθεόφοβος Μητσοτάκης: 
"Θυμάμαι τότε που στην Κατοχή (ανάμεσα στις δυο συλλήψεις μου) έβγαινα από το σπίτι να πιω κανένα κρασάκι. Τότε οπλοφορούσα μονίμως διότι ήμουν αποφασισμένος να μην ξαναπιαστώ ζωντανός. Δεν γυρνούσα ποτέ στις 8.00 μ.μ., που ήταν η αστυνομική ώρα, αλλά τα μεσάνυχτα. Η μάνα μου στεκόταν πίσω από το παράθυρο καθώς οι αρβύλες μου ηχούσαν στο λιθόστρωτο. Δεν μου είπε ποτέ Γιατί, παιδί μου, αργείς..."
  • ............................
Οι απιθανότητες και η φαντασία του Μητσοτάκη οργιάζουν εδώ και πραγματικά θα έκανε θραύση εάν έλεγε ότι αυτό είναι μυθιστόρημα!!! Πάντοτε μιλούσε για τη σύλληψή του από τους Γερμανούς. Και όχι μια αλλά δυο φορές!!! Οι Γερμανοί όσους έπιαναν ή τους εκτελούσαν ή τους έστελναν στα στρατόπεδα στη Γερμανία. Είναι απορίας άξιον πώς αυτός κατάφερνε να αφήνεται ελεύθερος!!!! Προσέξτε: Έβγαινε το βράδυ για να πάει να πιει κανένα κρασάκι!!Αυτό δεν μπορώ να το σχολιάσω...
  • ............................
Οπλοφορούσε!!!! Ο Μητσοτάκης οπλοφορούσε!!! Τον είχαν πιάσει δυο φορές (και τον άφησαν ελεύθερο) και οπλοφορούσε. Αυτό δεν το χωράει ο νους. Και το πιο χαζό είναι ότι οι αρβύλες του τα μεσάνυχτα... ηχούσαν στο λιθόστρωτο!!! Ποιος λογικός στην Κατοχή, κυκλοφορούσε στην πόλη με όπλο και τα μεσάνυχτα ηχούσαν οι αρβύλες του, όταν θα έπρεπε να περνάει απαρατήρητος;;;; Αυτές τις αηδίες μονάχα ένας γεροξεκούτης θα τις έλεγε… Θέλω να γράψω κι άλλα, αλλά σαν πολύ χρόνο του αφιερώνω. 
  • ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ!!!!
  • Και δεν είναι σωστό να ασχολούμαστε με "πολιτικά πτώματα"!!!!

Saturday, February 23, 2013

Είναι αρκετή μια Κυριακή!!!


  • ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ... για να δώσει την ισορροπία του μέσα και του έξω χώρου!
Καλούμαστε να εφευρίσκουμε συνεχώς ερείσματα για ν' απολαμβάνουμε το φαινόμενο της ζωής.
Και το αξιοσημείωτο είναι ότι για να ζεις με κάποιες "αξίες" στην εποχή σου, πρέπει να συμμετέχεις στη σύνθεσή της.
  • Όχι να διακατέχεσαι από έναν μικρόψυχο δογματισμό και ν' απομονώνεσαι.
Μερικές φορές σκέφτομαι ότι η ανάγκη της επικοινωνίας υπακούει απλώς στην [συνειδητή ή όχι] προσπάθεια που κάνουμε προς την κατεύθυνση της αναζήτησης του Θεού ή του θείου!
  • Όλοι ψάχνουμε...
Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι καταλαβαίνουμε πως παραδέρνουμε σ' ένα χάος!
Αλλά δεν αμφισβητώ ότι καθημερινά παλεύομε να δημιουργήσουμε συνθήκες ένα νέο ανθρώπινο, εντελώς διαφορετικό από αυτόν που καθημερινά κατηγορούμε και δεν χάνουμε την ευκαιρία να τον οικτίρουμε για τις [γενικώς] κακές επιλογές του.
  • Νομίζω ότι είναι πολλές οι στιγμές που νιώθουμε ότι είναι ανεπανάληπτη η στιγμή που μας ζεσταίνει ο ήλιος της ζωής.
Έτσι και μια Κυριακή μπορεί να δώσει αφορμές για να δούμε τη ζωή πιο εξωστρεφή και όχι τυποποιημένη που μόνη της έγνοια είναι το πρόσκαιρο και το βιαστικό..

Καλημέρα, μετά την [προ]χθεσινή καταιγίδα...


Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα χειρότερα για την Αττική πέρασαν. Ήδη ο καιρός έχει αρχίσει να φτιάχνει...


  • Όμως, διαπιστώσαμε για πολλοστή φορά ότι η Φύση είναι ακαταμάχητη και φυσικά εκδικείται!!!
Μια γυναίκα 23 ετών πέθανε μέσα στο αυτοκίνητό της, που είχε ακινητοποιηθεί λόγω συσσώρευσης υδάτων, στην οδό Αμαρουσίου - Χαλανδρίου.
Αυτό είναι το θλιβερό.
Τ' άλλα επανορθώνονται και δεν έχει και μεγάλη σημασία πότε θα επανορθωθούν.
Είναι αλήθεια ότι από μια ηλικία και ύστερα όλοι οι άνθρωποι [ίσως μόνον οι άντρες;;;] έχουν το πρόσωπό τους χαραγμένο από τ' αυλάκια που άφησαν οι πίκρες, οι αγώνες, οι δοκιμασίες, οι λαχτάρες, οι απογοητεύσεις...
Και ξέρετε ποιο είναι το περίεργο;
  • Ότι η σύστασή μας είναι περισσότερο εύπλαστη στον πόνο παρά στη χαρά!!!!
Γι' αυτό κι όταν βλέπω κάθε μέρα το χαμόγελο μιας φίλης μου, σκέφτομαι πάντα ότι Η ΖΩΗ ΑΡΧΙΖΕΙ κάθε πρωί!!!
Δεν κάνω το λάθος να πω ότι αλλάζει ο κόσμος.
  • Όχι, ο κόσμος δεν αλλάζει.
  • Αυτό που αλλάζει είναι η ανθρώπινη ματιά!
Δηλαδή, κάθε μέρα τον βλέπουμε με διαφορετικό μάτι....

Να είναι κανείς αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;;;


  • Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ Τ' ΑΛΛΑ ΜΗΤΡΙΑ!!!!
  • Τελικά, μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για όσα συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία;;;;

  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ Ο ΚΟΥΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΒΩΒΟΣ!!!!
Τότε γιατί έγιναν όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια με τη σύλληψή τους;;; Χρωστάνε στο Δημόσιο εκατομμύρια ΕΥΡΩ και η Δικαιοσύνη τους αφήνει ελεύθερους;;;
  • Υπάρχει κάποια άλλη ΑΡΧΗ για να διαμαρτυρηθούμε;;;
Δηλαδή, αυτοί οι δυο κύριοι επιχειρηματίες θα εξακολουθήσουν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα;;;
Δυστυχώς όλοι εμείς οι απλοί πολίτες θα αναμασάμε κοινοτοπίες και καθ' ύλην αρμόδιοι θα χαμογελάνε με την αφέλειά μας.
Και είναι αλήθεια ότι εμείς ανακυκλώνουμε καθημερινά σωστά μεν, αλλά άγονα επιχειρήματα κι εκείνοι, οι μεγαλοκαρχαρίες μάς κοιτάζουν με το ψυχρό βλέμμα τους, και μ' ένα τίναγμα των ώμων τους πετάνε από πάνω τους όλο το συναισθηματικό φορτίο του ιστορικού χρόνου...

Thursday, February 21, 2013

Καλημέρα... υπό βροχή!



Η βροχή πέφτει στο Λεκανοπέδιο με τη βουβή υπομονή της ματαιοπονίας...
Ο σκύλος μου όμως δεν ξέρει από τέτοια.
Δυνατός, ακαταπόνητος, τραβάει μπροστά κι εγώ κλειδαμπαρωμένος στον εαυτό μου, απολαμβάνω το ψιλόβροχο, βουλιαγμένος στην αναπόληση μιας ζωής που μας κάνει να νιώθουμε λαθρεπιβάτες.
Να, κι ο μεσήλικας που συναντώ κάθε πρωί και σήμερα μοιάζει ναυάγιο ανθρώπου, σηκώνει το χέρι σαν σε χαιρετισμό κι εγώ ανταποδίδω.
Κοντοστέκομαι... κι ο σκύλος μαζί μου και ρίχνει το βλέμμα του στη λεωφόρο.
Κοιτάζω τη βροχή που πέφτει κάτω από το φως της δημόσιας κολόνας...
Ο γείτονας εξαφανίστηκε και οι δρόμοι είναι έρημοι.
Μονάχα εγώ!!!
  • Ο ουρανός αστράφτει και μια βροντή κάνει το ζώο μου να αλαφιάζεται.
Ξανασκέφτομαι την ελευθερία μου, αλλά και τις ψευδαισθήσεις των άλλων.
Και οι "άλλοι" είναι εκείνοι οι καλοθρεμμένοι υπήκοοι της Κίρκης που στον αιώνα τον άπαντα δεν υπάρχει περίπτωση να της αμφισβητήσουν την εξουσία κι αυτό γιατί δεν τους συμφέρει.
Δεν θα γίνουν ποτέ ελεύθεροι.
Ευτυχία τους λένε τη σκλαβιά τους!
  • Γιατί, ξέρετε, ότι ο θεσμός της δουλείας δεν καταργήθηκε - απλώς έγινε... εσωτερικός!

Ο Καρλ Γιάσπερς που πέρασε μέσα από τον παραλογισμό μιας ολοκληρωτικής εποχής, έλεγε:
"Το τρομερό είναι πως μέσα στην ίδια την ελευθερία υπάρχει ένας συντελεστής αυτοκαταστροφής. Ο πολιτικά ελεύθερος κόσμος είναι χαμένος αν μεγάλοι πολιτικοί δεν εμφανίζονται σε κάθε γενιά. [...] Μπορεί κανένας να εφαρμόσει στην περίπτωσή τους αυτό που λέγανε για τον Περικλή: από τη στιγμή που ανέλαβε να κυβερνήσει την Αθήνα, δεν τον ξαναείδανε να γελάει..."

ΑΚΟΜΑ ΒΡΕΧΕΙ...

Monday, February 18, 2013

Ο φίλος μου Βασίλης Παπαβασιλείου


Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου των κριτικών έλαβε ο Βασίλης Παπαβασιλείου, για τη σκηνοθεσία του στην παράσταση του έργου του Αλέξανδρου – Ρίζου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο γάμος». [Για τα υπόλοιπα βραβεία να ανατρέξετε όσοι ενδιαφέρεστε στη σελίδα "ΔΡΩΜΕΝΑ θεατρικό περιοδικό"]. Βρήκα την ευκαιρία να αναρτήσω μια φωτογραφία μου με τον Βασίλη όταν υπηρετούσαμε τη θητεία μας στην Τρίπολη. Παρουσιαστήκαμε με μια μέρα διαφορά. Γνωριζόμαστε από την εποχή που συνεργαζόμαστε με το ΘΕΑΤΡΟ, το περιοδικό του αγαπημένου μας δάσκαλου Κώστα Νίτσου. Υπάρχουν κάποια νόστιμα "ανέκδοτα", τα οποία όμως έχουν τη θέση τους σε έντυπο. Πάντως εκείνη η εποχή στην Τρίπολη ήταν και καλή αλλά και λίγο κακή!!! Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα!!!! Είναι περιττό να πω (αφού δηλ. τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο) ότι ο Βασίλης είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο του θεάτρου μας.

Κεντροαριστερά, Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία, Κατάθλιψη και Σταμάτης Μαλέλης....


Παρακολουθώ συνέντευξη (στην Τσαπανίδου για πολλοστή φορά) του (παλιού φίλου) Σταμάτη Μαλέλη να πολιτικολογεί και να ηθικολογεί!!!! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από έναν άνθρωπο που, με τη δουλειά του μέσω ιδιαίτερα του Star, έχει εθίσει την ελληνική κοινωνία στη λατρεία του εφήμερου! Μόνο σκουπίδια έχουν παρουσιαστεί από το κανάλι που διευθύνει ο ΜαλέληςΚάποτε ο Σταμάτης ήταν στο ΠΑΣΟΚ και λόγω ΠΑΣΟΚ πήγε στην ΕΡΤ και η συνέχεια είναι γνωστή. Κ¨αποια στιγμή ισχυριζόταν ότι ο Παπανδρέου με τον οποίο... ήταν (ή είναι ακόμη;;;) φίλοι, του είχε προτείνει να αναλάβει την ΕΡΤ!!!! (Θου κύριε φυλακή...). Αλλά είναι ακατανόητο αυτό που κάνει τώρα. Να κάνει μαθήματα πολιτικής με μπόλικες δόσεις ηθικολογίας. Είναι δυνατόν να ταιριάζουν αυτά που "πουλάει" τώρα με όσα σκουπίδια ταϊζει το κοινό του καναλιού το οποίο διευθύνει;;;

  • Πριν τις εκλογές ο Μαλέλης μιλούσε συνεχώς για ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ!!!!
  • Σήμερα τον ακούω να μιλάει για ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!!
Δεν είναι της στιγμής να πω περισσότερα, πέρα από το ότι μάλλον αυτές οι έννοιες είναι θολές μες στο μυαλό του. Όσο για το τεράστιο πρόβλημα της ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ, λυπάμαι που ο Μαλέλης το εμπορεύεται.  Κι αν δήθεν το διαιολογεί ότι έτσι θα βοηθήσει, καλύτερα να το αφήσει. Δεν παίζουν με την κατάθλιψη, όπως εδώ και κάμποσο καιρό παίζουν διάφοροι "επώνυμοι", λες και η κατάθλιψη είναι ένας απλός πονοκέφαλος ή μια γρίππη!!!
  • Αγαπητέ Σταμάτη, υπάρχουν κάποια όρια, τα οποία όμως εσύ τα έχεις ξεπεράσει. Δική σου δουλειά, βέβαια, αλλά όταν αυτά που λες αγγίζουν... τα πάντα, κι εγώ ως ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ δημοσιογράφος πρέπει να σε σχολιάσω !!! Αλλωστε, εσύ έχεις δύναμη, αφού διευθύνεις ένα τηλεοπτικό κανάλι....

"Το πράγμα είναι πασίδηλο, δεν υπάρχω"!!!


  • "ΕΙΜΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΛΕΞΕΙΣ, ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ", έλεγε ο Μπέκετ.
Κι όταν οι άλλοι δεν λένε κάτι, δεν λένε τίποτα, τότε "το πράγμα είναι πασίδηλο, δεν υπάρχω"!!! Γι' αυτό ας γράφω ό,τι μου κατεβαίνει στο κεφάλι. Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι μπορεί να απέτυχα στη ζωή μου, πως αστόχησα, πως κάποιες εμμονές μου ήταν ψυχοφθόρες, πως βρέθηκα στην πιο ακατάλληλη στιγμή ανάμεσα στη Φύση και στο νόμο και δεν κατάλαβα ποτέ ότι μεταξύ τους βρίσκονται διαχρονικά σε μια μόνιμη αντιδικία, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για κάποιον νικητή. Η εμπειρία ζωής λέει απλώς ότι σε περίπτωση συνδιαλλαγής -αν ποτέ βρεθεί κάποιος τρόπος- τότε θα είμαστε μπροστά στο μυστικό της ανθρώπινης ευτυχίας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί την ιστορία την γράφουν ή την αποτελούν, την στοιχειοθετούν η βία, η ψευδολογία, οι φόνοι, οι πόλεμοι, οι μηχανορραφίες των βασιλιάδων, των αυτοκρατόρων, των στρατηγών και όλων εκείνων που κουμαντάρουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων πάνω στη γη;;;
  • "Ένα λάθος έγινε τη μέρα που μας δημιούργησαν", λέει ο Γκέοργκ Μπίχνερ με το στόμα του ήρωά του Βόιτσεκ. "Μας λείπει κάτι, δεν έχω λέξη να το πω. Αλλά δεν θα το βρούμε ψάχνοντας ο ένας μέσα στα σπλάγχνα του άλλου, περιττό λοιπόν να ξεκοιλιαζόμαστε"!!!
Αξίζει εδώ να σημειώσω αυτό που παρατήρησε η Χάνα Αρεντ με την άνοδο των αστών στο προσκήνιο της Ιστορίας: μια μετατόπιση από το δημόσιο στο ιδιωτικό, κάτι δηλαδή που επηρεάζει την κοινωνική ισορροπία. Αλλά αν λάβω υπόψη μου κι αυτό που είχε πει ο Ναπολέων, ότι δηλαδή η σύγχρονη τραγωδία είναι η πολιτική, αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από την κατολίσθηση του τραγικού στο χώρο της Ιστορίας! Κι εδώ, σηκώνω τα χέρια ψηλά, γιατί νιώθω ότι αυτό που είπε ο Ναπολέων είναι ένα είδος φυσικού καθεστώτος που επιβάλλει τις αρχές του. 
  • Τι κάνουμε;;;
  • Παλεύουμε να μην απομονωθούμε!!!
  • Να μην γίνουμε ίσκιοι...

Τόσο καιρό πού ήσουν Χρήστο;;;


ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η γενικόλογη πρότασή σου είναι πεπερασμένη!!!!! Ποιοι είναι οι "σύγχρονοι όροι", για "μια μεγάλη προοδευτική Αλλαγή";;; Η πρότασή του μου θυμίζει αυτό που λένε στο χωριό όταν ζητούν από κάποιον να προβλέψει τον καιρό: 
  • Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή τα πρόβατα θα σταλίσει!!!
Τι λέει, λοιπόν ο Χρήστος;; Μια πρόταση που είχε κάνει το 1978 και είχε απορριφθεί τόσο από την τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και από τα κόμματα της Αριστεράς, δηλαδή να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός κοινού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά, επαναφέρει με άρθρο του στο Διαδίκτυο (Matrix 24) ο πρώην υπουργός Χρήστος Παπουτσής. «Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι με ένα κοινό πρόγραμμα με την Αριστερά οι αλλαγές θα ήταν βαθύτερες και περισσότερο στέρεες. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια μεγάλη προοδευτική Αλλαγή, με σύγχρονους όρους, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα», γράφει ο Παπουτσής, ο οποίος πάντως τάσσεται υπέρ της παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
  • Για ποιο λόγο να παραμένει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση;;;
  • Για να στηρίζει τις μαλακίες του Σαμαρά και του Στουρνάρα;;;
  • Καλό είναι να συνέλθουν κάποιοι που έζησαν μονάχα με αξιώματα ή ν' αποσυρθούν από το πολιτικό προσκήνιο!!!

Η τρομακτική σιωπή του σύμπαντος....


ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ σκέφτομαι ότι η καταδίκη του ευγενέστερου είναι προκαθορισμένη!!! Είμαι βέβαιος ότι ο μέσος άνθρωπος όλα τ' ανάγει στο πρακτικό επίπεδο.  Όλα τ' άλλα έχουν γι' αυτόν διακοσμητική μονάχα σημασία. Λέω, ο μέσος άνθρωπος!!! Γιατί ο μη-μέσος μπορεί να μην είναι ρεαλιστής, να τρέφει ρομαντικές αυταπάτες... Ξέρει, ωστόσο, ότι η ζωή είναι πεδίο ισορροπίας και συμβιβασμών, δεν είναι χώρος του απολύτου, όπως δεν είναι δα και χώρος του αιώνιου!  Σε κάποια σημεία το έδαφος γίνεται ολισθηρό...  Μήπως μπορεί κανείς ν' απαντήσει στο ερώτημα... τι κάνει ο άνθρωπος πάνω στη Γη για ν' αντισταθμίσει την τρομαχτική σιωπή του σύμπαντος;;;

Αισιοδοξία ή μια τρύπα στο νερό;;;


Μήπως θα έπρεπε ν' αφήνουμε κάπου-κάπου το επιπόλαιο πνεύμα της πολιτικής και το βαρυσήμαντο της μεταφυσικής της πολιτικής για να μιλήσουμε για ζητήματα απλούστερα;;; Δεν θέλω να χαρακτηριστώ ως ξιπασμένος αισιόδοξος που βλέπει ότι όλα θα πάνε καλύτερα ούτε ως παρελθοντιστής απαισιόδοξος που βλέπει ότι όλα τα σημερινά είναι χειρότερα από εκείνα "του παλιού καλού καιρού"...

Η πείρα της ζωής μού δίνει τη δυνατότητα να κάνω συγκρίσεις που δεν τις μπορούν οι νεότεροι. Γιατί εδώ που τα λέμε κάθε ύφος ζωής χρειάζεται και μια ειδική μύηση. Εν πάση περιπτώσει είναι αλήθεια ότι ζούμε σήμερα σ' ένα κόσμο άστατο, στενάχωρο, σκληρό, απειλητικό, που αχρηστεύει κάθε διάθεση για ζωή, και που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως τροφή του κεφαλαίου!!! Ο άλλος μου εαυτός μου λέει ότι έχουμε ακόμα περιθώριο!!! Και γι' αυτό πρέπει να προχωρούμε.

Στο τρίτο βιβλίο της τριλογίας (αναφέρομαι στη μυθιστορηματική τριλογία του ΜπέκετΜολόι, Ο Μαλόν πεθαίνει και Ο Ακατονόμαστος), που είναι ο Ακατονόμαστος σαν αφηγητής, εκφράζει την απελπισία πέρα από τους περιορισμούς της γλώσσας, που προτείνει την ανεπάρκεια των προσωπικών αντωνυμιών, των χρόνων, της στίξης και, τελικά, όλης της γλώσσας. Η ιδεοληψία, με την ανικανότητα να μιλήσει και την ανικανότητα να είναι σιωπηλή, δίνει αφορμή για την συχνά αναφερόμενη τελευταία επωδό του Μπέκετ: «Δεν μπορώ να συνεχίσω [να πάω εμπρός], πρέπει να συνεχίσω, θα συνεχίσω» [«I can't go on, you must go on, I'll go on»].

Ωστόσο νιώθω ότι είμαι μέσα σ’ ένα καράβι που διαπλέει τον ωκεανό αλλά δεν έχει καπετάνιο για να ελέγχει την πορεία…  Αυτός είναι ο κόσμος μας, ένα καράβι δίχως καπετάνιο!!!
  • Ο κόσμος μας δεν έχει ηγεσία. 
Αντιθέτως έχει πολλές ηγεσίες, δηλαδή πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Οι αντιθέσεις θα άρουν τις αντιφάσεις;;; Κανείς δεν ξέρει…

Ποια Κεντροαριστερά - με τον Κουβέλη;;;


  • ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ γιατί απλώς δεν ενδιαφέρονται για ομαλή πολιτική και κοινωνική ζωή!!!!
  • Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ!!!!
Απορρίπτει η ΔΗΜΑΡ (με επιστολή που έστειλε ο Φώτης Κουβέλης στον Βενιζέλο) την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για απευθείας διάλογο με στόχο την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Αυτό δεν ήταν για μένα έκπληξη. Κάθε άλλο. Γνωρίζω πολύ καλά τους Συνασπιστές (ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ). Δεν τους έμαθα τώρα. Από χρόνια ξέρω ότι μισούν καθετί που έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τους Παπανδρέου... Και τα δυο κόμματα σύντομα θα συρρικνωθούν. Δεν έχουν μέλλον, όπως δεν έχει μέλλον και το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου.

Πάντοτε υπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ κάποια στελέχη που επιζητούσαν μετά μανίας τη συνεργασία με τους Συνασπιστές.  Κι αυτό για μένα σήμαινε ότι αγνοούσαν τους στοιχειώδεις κανόνες της πολιτικής και της ιστορίας, αλλά και δεν μπόρεσαν ποτέ να κατανοήσουν την ψυχοπαθολογία των ανθρώπων αυτών που ποτέ δεν ήξεραν τι θέλουν. Η πολιτική καταγωγή τους δεν τους επιτρέπει να είναι διαλεκτικοί. Και δεν έχουν μάθει ότι η διαλεκτική είναι εκείνη που θα μας βοηθήσει να μάθουμε τι συμφέρει στον τόπο. Δυστυχώς είναι ταμπουρωμένοι στον δογματισμό τους και στο μίσος τους που μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να αποβάλουν....

Περιττός ακτιβισμός!!!!


  • ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ;;;
  • Ο ακτιβισμός της είναι περιττός κι ας το καταλάβει και αυτή και το κόμμα της....
Σχεδόν πέντε ώρες διήρκεσε η εξέταση του πρώην νομικού συμβούλου του υπουργού Οικονομικών Αναστάσιου Μπάνου από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, την Πέμπτη. Όταν η εξέταση του μάρτυρα συμπλήρωσε δύο ώρες, τα μέλη της Επιτροπής αποχώρησαν από την αίθουσα και η βουλευτής έμεινε μόνη της να απευθύνει ερωτήσεις. 
  • Με αυτή την τακτική, η Προανακριτική θα τελειώσει σε δυο χρόνια!!!!
Και στο κάτω της γραφής, το πρόβλημα ποιο είναι;;;  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, διότι τα ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ είναι πλέον στη διάθεση όλων. Εκεί λοιπόν είναι το θέμα. Πώς θα ξεκαθαριστεί εάν υπάρχουν ή όχι φοροφυγάδες!!!
  • Τα άλλα είναι ακτιβισμός του χειρίστου είδους!!!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο περιθώριο της ηθικής!!!


Το σχόλιο ενός φίλου μου δίνει την αφορμή να επανέλθω [ξανά και ξανά] στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα. Θέλω να πω ότι με προβληματίζει μερικές φορές αν ο Τσίπρας αυτά που λέει τα λέει γιατί τα πιστεύει ή γιατί δουλεύει μια μηχανή που παράγει δολιότητα;;;

  • Είναι γνωστό ότι η στρατηγική της έντασης αναπτύχθηκε από την ακροδεξιά στην Ιταλία σε συνεργασία με το παρακράτος. 
Ωστόσο, η επίκληση αυτών των ιστορικών γεγονότων στην Ιταλία δεν σώζει τον Τσίπρα, διότι αυτό που έγινε μόλις προχθές στο γραφείο τού [κατά τ' άλλα επονείδιστου Μέργου που μίλησε για τον κατώτατο εν Ελλάδι μισθό], είναι ακριβώς παρόμοιο με τη δράση των ακροδεξιών. Είναι σα να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και φυσικά ενόψει της ΑΠΕΡΓΙΑΣ ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητεί να υπερκεράσει σε "δυναμισμό" τη δράση του ΚΚΕ (που έχει ως εμπροσθοφυλακή δήθεν το ΠΑΜΕ). Εισβολή σε δημόσια κτίρια, γραφεία, αποκλεισμοί, προπηλακισμοί κ.λπ. Όλα αυτά εν ονόματι του λαού και της δημοκρατίας. 
  • Τελικά ο καθένας παίρνει μονάχος του την εξουσιοδότηση από τον λαό και ερμηνεύει τους δημοκρατικούς κανόνες κατά το δοκούν.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορεί την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Κλιμακώνει εμπράκτως την ένταση!!!
Πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έτσι θα πάμε πιο κοντά στην ουσία του προβλήματος που παραμένει άλυτο για τους Έλληνες και την Ελλάδα;;; Κανείς μας δεν αρνείται ότι το παρόν καθεστώς παράγει κτηνώδη αδικία και ανθρωποφαγική βουλιμία. Η ηθική, με τον γαλαξία των εννοιών της, εμφανίζεται σαν ένα αντιστάθμισμα ιδεοκρατικό στα όρια του ουτοπικού. Γι' αυτό και οι παραινέσεις!!! Ο Τσίπρας θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα όλων των κατατρεγμένων, των αδυνάτων και των κυνηγημένων!!! Άποψή του...
  • Και τι τάζει ο Τσίπρας;;; Ουσιαστικά, ΤΙΠΟΤΑ!!!
Διαβάστε όμως ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ στην εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας, με θέμα «Δημοκρατία, Αλληλεγγύη, Κοινωνική Δικαιοσύνη: η Αριστερά απαντά στη στρατηγική της έντασης»: 

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόσωπο της κοινωνίας που βάλλεται. Είναι ο εργάτης είναι ο απεργός. Είναι ο άνεργος που ζητάει δουλειά. Είναι ο συνταξιούχος Είναι ο μετανάστης που ζητάει φως και αξιοπρέπεια. Είναι η νέα μόνη γυναίκα Είναι ο άνθρωπος με την αναπηρία που θέλει να κυκλοφορεί περήφανος στο δρόμο. Είναι η εργαζόμενη γυναίκα που δουλεύει part time σε δύο και τρεις δουλειές. Είναι ο δεκαεξάρης που ασφυκτιά Είναι ο γιατρός που μάχεται για τη ζωή του ασθενή του, ο εκπαιδευτικός που πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το δημόσιο σχολείο και το πανεπιστήμιο. Είναι ο νεολαίος που μάχεται για το περιβάλλον, το νερό και τον αέρα. Είναι κάθε άνθρωπος με την ιδιαιτερότητά του που δεν θέλει να την αισθάνεται ως μειονεξία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλες και όλοι εμείς, το πρόσωπο του κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου στη σημερινή Ελλάδα..."
  • Ε, δεν είναι δυνατόν να είναι ΟΛΑ αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ!!!! Εάν, ας πούμε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Στρατούλης, Κωνσταντοπούλου, Διαμαντόπουλος, Σκουρλέτης, Λαφαζάνης και διάφοροι άλλοι) είναι "το πρόσωπο του κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου στη σημερινή Ελλάδα", τότε γρήγορα στον... ψυχίατρο!!!
Η ευτέλεια περισσότερο από την κακία βρίσκεται ενοφθαλμισμένη στη ρίζα της ζωής. Και η ηθική δεν είναι ζήτημα παραδοχής κανόνων, αλλά ζήτημα ευγενικής υφής! Κι εγώ πιστεύω ότι μας χρειάζεται ένα σύστημα ζωής που να εξευγενίζει σταθερά το ανθρώπινο κύτταρο αντί να το πειθαναγκάζει.

Στη σημερινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση ο πολιτικός στόμφος γίνεται πιο μελοδραματικός, η έμφαση πιο συνοικιακή, ο κομπασμός πιο γελοίος. Έτσι και ο Τσίπρας δεν μπορεί να ξεγελάσει χοντραίνοντας τη φωνή του ή δίνοντάς της μελοδραματικούς τόνους...

Άνθρωποι, ήθος και πολιτισμός!!!


Αυτή η ιστορία με το βιβλίο του Νότη Κύτταρη "Το βαριετέ στο ελληνικό θέατρο", μου θύμισε μια άλλη (που δεν την έχω ξεχάσει...) με την ηθοποιό Άννα Κοκκίνου, την οποία πολύς κόσμος του θεάτρου την έχει περί πολλού. Κι εγώ την είχα... [Τώρα όμως ΟΧΙ!!!] Μέχρι που μου ζήτησε συνεργασία! Και συνεργαστήκαμε στο Φεστιβάλ των μικρών έργων του Σάμιουελ Μπέκετ στο θέατρο ΣφενδόνηΜε χαρά είχα ανταποκριθεί τότε στην επείγουσα πρόσκλησή της να βοηθήσω στην προσπάθεια οργάνωσης του «Φεστιβάλ Μπέκετ», παρότι είχα άλλες οικονομικά πιο συμφέρουσες και άμεσα αποδοτικές προτάσεις για συνεργασία. Ασφαλώς θα θυμάται ότι δεν της έβαλα το μαχαίρι στο λαιμό για τα χρήματα. Εργάστηκα με πολλή διάθεση και έκανα παραπάνω απ’ όσα έπρεπε κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά, όπως το γνωρίζουν και οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος στο Φεστιβάλ, αλλά και οι άλλοι συνεργάτες της. Ο χρόνος και ο κόπος που διέθεσα ήσαν υπερβολικοί…


Πέρασαν αρκετοί μήνες δίχως να την ενοχλήσω γιατί ακριβώς σεβάστηκα τον κόπο της Θεώρησα ότι ήταν απαραίτητο να περάσει κάποιος χρόνος, να «στρώσουν» τα οικονομικά της και μετά να της υπενθυμίσω την οφειλή. Τελικά πέρασαν χρόνια, και η οφειλή δεν τακτοποιήθηκε. Ήρθε και η οικονομική κρίση και έτσι ξεχάστηκε το πράγμα. Φυσικά εννοείται ότι κι εγώ πλέον δεν περιμένω τίποτε!!! Αλλά επανήλθα για να υπογραμμίσω το ήθος μερικών ανθρώπων της τέχνης και γενικότερα του πολιτισμού. Περιττό να σημειώσω ότι πολλές φορές εργάστηκα δίχως να πληρωθώ, όχι γιατί το επιδίωκα αλλά γιατί ήμουν ελαστικός. Τελικά υπήρξαν πολλοί στο χώρο του πολιτισμού που με εξαπάτησαν στις επαγγελματικές συνεργασίες... Και τώρα κάνοντας μια αναπόληση, τους λυπάμαι!!!

Οι αγωνιστικές περγαμηνές του Τσίπρα....


ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΣΧΟΛΙΟ;;; ΟΤΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!!!!

Ιδού, λοιπόν, τα έργα του. Άλλα λέει ο Τσίπρας κι άλλα κάνει. Είναι πρωτοφανές στην πολιτική μας ιστορία κάτι παρόμοιο. Οι πολιτικοί δεν μπορεί να είναι μονίμως διπρόσωποι. Κάποια στιγμή ή βγάζουν τη μάσκα ή αποκαλύπτονται από τα γεγονότα. Όσες δικαιολογίες και να προβάλουν ο Τσίπρας και τα στελέχη του είναι... άδικος κόπος! Δεν μπαίνω στην ουσία του θέματος αν ο Μέργος μίλησε έτσι ή αλλιώς. Αυτά που είπε είναι τερατώδη. Αλλά υπάρχει μια κοινωνία που δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να οδηγηθεί στην αυτοδικία - αυτό δηλαδή που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξωθεί τη νεολαία του κόμματός του σε πράξεις αυτοδικίας αλλά και σε πράξεις που του θυμίζουν τις μαθητικές παρεκτροπές του, τις οποίες τώρα τις παρουσιάζει ως αγωνιστικές περγαμηνές!!!!

Ζούμε μια μακάρια και γαϊδουρινή ζωή;;;


  • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ άνθρωποι, συμπατριώτες, συμπολίτες... που ζουν μια μακάρια και γαϊδουρινή ζωή;;;
Κάποτε είναι αλήθεια ότι όλοι μας ήμασταν αντιμέτωποι με άπειρες απολαύσεις, αλλά δεν καταλάβαμε ποτέ ότι η αύξηση των απολαύσεων δεν συνέβαλε ποτέ στον εμπλουτισμό της απόλαυσης. Τις ψευδαισθήσεις μας φρόντιζε πάντοτε να τις εξαργυρώνει η κερδοσκοπία σε εισπράξεις. Κι έκανε κάτι πολύ απλό: δημιουργούσε διαρκώς ανάγκες κι εμφανιζόταν στη συνέχεια σαν θαυματοποιός που τις ικανοποιεί. Και μετά, οι πολλές ανάγκες δημιουργούσαν, με τη σειρά τους, το άγχος, την απληστία, τον εκτραχηλισμό και το πιο φοβερό: την ψυχική ερήμωση!!!
  • Αλλά στο φινάλε, ήρθαν τα μνημόνια και το ΔΝΤ και η Μέρκελ, κι ο Σόιμπλε, και ο Ρεν, και η Λαγκάρντ, και ο Τσίπρας με τον Σαμαρά!!!
Δηλαδή, το δυστύχημα είναι ότι ζούμε, ως λαός, σε μια πολύ κρίσιμη φάση της ιδιωτικής μας ιστορίας σε στιγμή οικουμενικά απρόσφορη. Λέμε ότι κάποια στιγμή όλα αυτά που ζούμε τώρα, θα τελειώσουν. Μπορεί κανείς να φανταστεί την επομένη πώς θα είναι τα πράγματα;;;

Πρώτα άνθρωποι, και μετά ιδέες!!!!


ΛΕΜΕ ΣΥΧΝΑ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΕΕΣ (ή κάποιες ιδέες) εξευγενίζουν!!! Αυτό σημαίνει ότι τυχαίνει να τις εφαρμόζουν ευγενικοί άνθρωποι... Οπότε το πρόβλημα παραμένει: Πώς μπορεί να εξευγενίζονται οι άνθρωποι για να εξευγενίζονται -στην εφαρμογή- μετά και οι ιδέες;;; Θέλω να πω ότι ο ισχυρισμός και μόνον της ιδέας δεν αποτελεί άσφαλτο κριτήριο ή πειστήριο για την καθαρότητα των σκοπών. Πόσο έχουμε καταλάβει ότι για να γίνει κάποιος... άξιος φορέας ιδεών, χρειάζεται προηγουμένως ειδική επεξεργασία;;;;

Απορώ με την ελληνική κυβέρνηση!!!!


  • ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΔΥΝΑΤΟ ΠΑΙΧΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΝ ΟΛΙ ΡΕΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΧΙ ΤΑ ΜΥΑΛΆ ΑΛΛΑ ΤΑ... ΦΩΤΑ;;;
Στείλτε τον Αλέξη Τσίπρα για να ψιθυρίσει μερικά φωνήεντα στον Φιλανδό επίτροπο και να σωθούμε!!!! Ελπίζω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να θυσιαστεί για το καλό των Ελλήνων και μη μας ζητάει τώρα εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός. Ας περιμένει λίγο ακόμα, να ξετρίψει με τ' αγγλικά του, να μάθει και λίγα γερμανικά και μετά τα ξαναλέμε. Προέχει όμως να πάει να πλακώσει στις φάπες τον Ολι Ρεν!!!

Λευτεριά στον λαθρέμπορο!!!!


Σύλληψη 61χρονου για οφειλές προς το Δημόσιο... 173 εκατ. ευρώ, από λαθρεμπόριο τσιγάρων!!! Κακώς τον συνέλαβαν... Θα έπρεπε να συλλάβουν εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη. Τι έκαναν τόσα χρόνια;;;  Γιατί περίμεναν να φτάσει το ποσό σ' αυτό το (κυριολεκτικά) αστρονομικό ύψος;;; Κι αν τον συνέλαβαν;;; Μήπως θα τα δώσει στο δημόσιο;;; Ή θα τον αφήσουν ελεύθερο για να δικαστεί μετά από καμιά 30αριά χρόνια - δηλαδή, ζήσε Μάη να φας τριφύλλι! Θα έχει αποδημήσει στας αιωνίους μονάς. Ή θα του πουν εάν έχει την ευχαρίστηση, ας κάνει κάτι για να εξοφλήσει!!!! 
Πώς να εξοφλήσει, μωρέ μαλάκες;;; Ακούσατε αν ΕΝΑΣ (1) από όσους έχουν συλληφθεί, τακτοποίησε την οφειλή του;;;; Κάποιοι είναι στον Κορυδαλλό και περιμένουν να δικαστούν. Αν περάσει ο χρόνος που προβλέπει ο νόμος και δεν έχει γίνει το δικαστήριο, αφήνονται ελεύθεροι. 
  • ΤΕΛΙΚΑ, αυτοί οι γελοίοι κυβερνώντες ποιον δουλεύουν;;;

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ είναι προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ


  • «Η βιασύνη του Αλέξη Τσίπρα να πάρει το ρόλο που είχε το ΠΑΣΟΚ, ώστε να καθίσει κι αυτός στην κυβερνητική καρέκλα, δεν κρύβεται», δήλωσε (Real News) και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να το επιτύχει. Αλλά άγνωστες οι βουλές του λαού! 
Για νεοφιλελεύθερο ακροδεξιό φονταμενταλισμό κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση του Μνημονίου ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία που έδωσε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Δημοκρατία, Αλληλεγγύη, Κοινωνική Δικαιοσύνη. Η Αριστερά απαντά στη στρατηγική της έντασης».
ΩΣΤΟΣΟ, για στρατηγική της έντασης θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αυτήν ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, με τις διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις, τους "αγανακτισμένους", τα διάφορα κινήματα του τύπου "δεν πληρώνω", τη διάλυση των γιορτών για τις εθνικές επετείους, την απαξίωση των πάντων και τον μηδενισμό κάθε προσπάθειας προς μια κατεύθυνση ειρηνικής πορείας της χώρας. 
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αλήθεια ότι δημιουργούν γεγονότα στα οποία προσδίδουν φανταστικές διαστάσεις.
Αυτό που είπε η Σακοράφα στην Κ.Ε., ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «χάσει λίγο την μπάλα», εκφράζοντας τον φόβο «ότι για το λαό αυτό μεταφράζεται σε ένα αίσθημα πολιτικής απογοήτευσης», αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση στο χώρο του πολιτικού αυτού μορφώματος που έχει φιλοδοξίες, αλλά δεν μπορεί να τις πραγματοποιήσει γιατί δυστυχώς γι’ αυτό ο βηματισμός του είναι μικρός, τρελός και αλλοπρόσαλλος!
  • Δυστυχώς ο Τσίπρας αναλώνεται σε φραστικές υπερβολές και αυτό δεν πρόκειται να του προσπορίσει παρά κάποιες ευφρόσυνες στιγμές στο κομματικό του ακροατήριο και τίποτε περισσότερο. Στο κομματικό του ακροατήριο που είναι ένα... ζωντανό ακροατήριο και όχι (κατά δήλωσή του)... νεκροταφείο!!!!!

Εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς στραγγαλισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.



  • ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ;;;
  • ΟΧΙ ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ του τύπου ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!!!
Η Λούκα Κατσέλη, που έχει προ πολλού δηλώσει ότι τίθεται στη διάθεση του Τσίπρα, υπαινισσόμενη είτε κυβερνητική συνεργασία [Τι εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;;;] είτε και εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, με όρους αυτονομίας, στους συνομιλητές της διευκρινίζει πως δεν τίθεται ζήτημα καταγγελίας του μνημονίου, παρά αλλαγής του και πολιτικής στροφής εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, στην λογική της εξυπηρέτησης του χρέους.
  • ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ;;;
  • Δεν την προτείνει στην κυβέρνηση μπας και σωθούμε τώρα, αντί να περιμένει τις επόμενες εκλογές;
  • Κι αυτή η συνάφεια Κατσέλη-Τσίπρα δεν παίρνει και μια κάποια μορφή για να τελειώνουμε;;
  • Πότε οι πολιτικοί θ' αποφασίσουν να μιλάνε με ανοιχτά χαρτιά;;
     

ΕΜΕΙΣ πού θα επενδύσουμε;;;


  • Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στους Αμερικανούς…
  • Ο ΣΑΜΑΡΑΣ επενδύει στους Γερμανούς… 
  • ΕΜΕΙΣ πού θα επενδύσουμε;;; 
Μια άποψη είναι να ρίξουμε… ζαριά κι όπου κάτσει!
Κι αυτό το λέω γιατί βλέπει κανείς, μερικές φορές, τη ματαιότητα της αναδρομής σε αξίες. Έχουμε κατολισθήσει, σπρωγμένοι από μιαν ακατανίκητη δύναμη σ’ έναν παραλογισμό γενικής μορφής που δεν είναι πια λογικό να χαρακτηρίζεται «παραλογισμός», αφού έγινε καθεστώς ζωής!
Το μόνο που με κάνει να είμαι αισιόδοξος είναι να σκέφτομαι ότι (για άλλη μια φορά…) βρισκόμαστε στη δίνη μιας μεταβατικής εποχής, χωρίς βέβαια να είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι’ αυτήν τη μεταβατικότητα…
Τι σημαίνει αυτό;;;
Απλούστατα, διατηρώ τις ψευδαισθήσεις μου, αυτές δηλαδή που μπορεί να έχουν όλοι όσοι δεν είναι διατεθειμένοι να θεωρήσουν πως κάτι που παρήκμασε δεν μπορεί να έχει άλλη απόληξη παρά το θανάσιμο τέρμα!
Την παρακμή την πιστεύουν απλώς ως παροδική νοσηρότητα, και προσδοκούν μιαν αναγέννηση, μιαν εξυγίανση που θα είναι ικανή να ξαναδώσει στους ιστούς χυμώδη σφριγηλότητα για ν’ αντισταθεί στη φθορά!

Κι αυτό το κατάπιε ο Τσίπρας!!!


  1. ΣΑΚΟΡΑΦΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
[Κι εγώ νόμιζα ότι η πολεμική κατά του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονάχα δικό μου προνόμιο!!!!]

Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Σοφία Σακοράφα, η οποία κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «πρόδωσε» τον αγώνα κατά του Μνημονίου και ότι επέδειξε «θρησκευτική λατρεία» προς τον Ομπάμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει «ιδεολογικό έλλειμμα» και «έλλειψη αξιοπιστίας» στο κόμμα της Αριστεράς. ΕΑΝ ΒΓΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ να ξανακάνει δήλωση ότι το κόμμα του δεν είναι "νεκροταφείο" κι ότι όλοι έχουν δικαίωμα να λένε το κοντό τους και το μακρύ τους, τότε ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΕΛΑΣΤΟΣ!!!

Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι!!!!


[Εννοώ... ασχολίαστο! Σιγά μην αναιρέσω την απόφαση!!!]

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ και το παλαιοκομματικό ρουσφέτι ήταν (και είναι) αποκλειστικό προνόμιο της Δεξιάς. Κι έρχεται τώρα να επικυρώσει του λόγου το αληθές, η χειρονομία "καλής θέλησης" του Σαμαρά προς την πλευρά των Καραμανλικών "δωρίζοντας" το ΤΕΙ Σερρών στον 37χρονο Κώστα Καραμανλή τον Γ΄, τον γιο του ΑχιλλέαΔιάβασα στο "Έθνος" ότι η αποκάλυψη από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Σερρών Δημήτρη Πασχαλούδη ότι ο Κώστας Καραμανλής πρόσφερε μεγάλη βοήθεια, όπως είπε, για την προβλεπόμενη μεταφορά 8 τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε αυτό των Σερρών προκάλεσε θύελλα, αφού στη Θεσσαλονίκη έκαναν λόγο για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου». Η Δεξιά είναι φανερό ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ξεφύγει από παλαιοκομματικές πρακτικές και αποδεικνύεται ότι ο Σαμαράς για να κρατηθεί στην αρχηγία και την πρωθυπουργία θα κάνει ό,τι του περνάει από το χέρι για να ικανοποιήσει τους πάντες. Ο ορθός δρόμος δεν πρόκειται να του προσφέρει τη δόξα, κι έτσι στα μουλωχτά κάνει όλα όσα χαρακτηρίζουν πολιτικές πρακτικές που θέλουμε να εξαφανιστούν άπαξ δια παντός από την πολιτική μας ζωή.
ΛΕΜΕ, λοιπόν, για την τακτική αυτή αλλά πέρασαν οι μέρες και σιγά-σιγά όλα ξεχνιούνται και στο τέλος μένει αυτό που θέλουν οι Μαυρογιαλούροι. Έτσι θα φτιάξουμε κράτος; Ποιος είναι ο γιος του Αχιλλέα;;; Ένας άκαπνος που του προσφέρονται τώρα στο πιάτο κάποια προνόμια που τα χρειάζεται για την πολιτική του σταδιοδρομία. Κι ο πρωθυπουργός Σαμαράς;;;; Α, αυτός αξιοποιεί όλα αυτά που του δίνει απλόχερα το παλαιοκομματικό κατεστημένο για να διατηρηθεί στην εξουσία... 

Sunday, February 10, 2013

Καλημέρα, έχουμε δικαίωμα στην ελπίδα!!!!


Ίσως είναι μια περίοδος που οι πολίτες θέλουν και φιλοδοξούν να τα ξέρουν όλα! Και δεν αναγνωρίζουν πλέον ούτε όρια ούτε άδυτα! Επιζητούν να μπαίνουν σε απαγορευμένες έως τώρα περιοχές, να επεμβαίνουν σε όλα τα θέματα, κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά... Βέβαια είναι λίγο δύσκολο να πω εάν έχουν αποκτήσει συνείδηση της δύναμής τους. Δεν με παρασύρει το εύρος των κινητοποιήσεων. Με απασχολεί το γεγονός ότι ένας πολύ μικρός αριθμός πολιτών "δρα πολιτικώς"Θα έλεγα ότι εν μέρει πληρώνουν οι πολίτες [δηλαδή... πληρώνουμε] τη δύναμη των οργανωμένων συμφερόντων, η οποία όμως πολλές φορές υπερτιμάται σε σύγκριση με την βραδυφλεγή ύπουλη δύναμη των ιδεών. Κι αυτό μπορεί να φανεί τώρα που η κυβέρνηση γυρίζει σελίδα στον τρόπο λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας και στην άσκηση του δικαιώματος της απεργίας έπειτα από 30 χρόνια ισχύος του πλέον φιλελεύθερου συνδικαλιστικού νόμου της Ευρώπης, του 1264/1982.  

  • "Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα / που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι..." (Κ.Π. Καβάφης)
Αν δεν πιστέψουμε στις ιδέες μας και στον εαυτό μας, τότε σε τι θα πιστέψουμε;; Ο δρόμος για πίσω είναι κομμένος. Ή θα κουτουλήσουμε στον τοίχο μπροστά και θα βγούμε πέρα στο φως, στην αποθέωση, ή θ' απομείνουμε ντροπιασμένοι, βραδυπορούντες, ένα βάρος της γης! Και βλέπουμε πολλές φορές κάποιοι να σκύβουν το κεφάλι κουτοπόνηρα, τάχα πως θα κουτουλήσουν, ουσιαστικά όμως για να το συλλογιστούν!!! Η εξουσία είναι απέναντί μας, το κράτος είναι απέναντί μας, οι πολιτικοί είναι απέναντί μας, τα πρόσωπα που είχαμε χειροκροτήσει, που μας είχαν θέλξει, έκαναν έτσι μια και τράβηξαν από πάνω τους την επιδερμίδα σαν προσωπίδα κι από κάτω εμφανίστηκαν άλλα χαρακτηριστικά.
  • Κι εμείς απομένουμε παραζαλισμένοι, άναυδοι!
Πώς ν' αντιδράσουμε απέναντι σε μια πραγματικότητα που δεν περιορίζεται στον υποκειμενικό χώρο, στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά φτάνει στο σημείο να μνημειώνεται σε θεσμό, εξουσία, να επισημοποιείται;;; Και το θλιβερό είναι να βλέπουμε ανθρώπους αγαθούς, ηθικά τραυματισμένους, ν' αποσύρονται από κάθε δράση, ν' αυτοκαταδικάζονται στον αναχωρητισμό! 
  • Έτσι αφήνεται το πεδίο ελεύθερο στους τσαρλατάνους...