Sunday, December 1, 2013

Δυστυχώς, δεν ελέγχουμε τις εξελίξεις!!!!!!

Πάντα στο τέλος ενός μήνα ή ενός χρόνου αρχίζουν οι απολογισμοί και οι -συνήθως-αισιόδοξες σκέψεις για τις επόμενες μέρες για τον επόμενο χρόνο. Είναι μια τεχνική της αμηχανίας του ανθρώπινου νου να προχωρήσει παραπέρα και να ξεπεράσει τις τόσες τρομακτικές διαψεύσεις που σκορπίστηκαν και πλημμύρισαν τον προηγούμενο καιρό. Διαψεύσεις που οφείλονταν σε μιαν ανίερη αντίθεση ανάμεσα σε επαγγελίες και πραγματικότητες.

Αναρωτιέμαι αν βλέπουμε τις πραγματικότητες ή ηθελημένα τις αγνοούμε ή δεν θέλουμε να τις βλέπουμε!!! Γι' αυτό και οι επαγγελίες καταιγιστικά διαχέονται στην καθημερινότητά μας και χανόμαστε ως παθητικοί κληρονόμοι των λαθών μας. Όλοι κάτι επαγγέλλονται, αλλά πατάνε σαθρό έδαφος και, τις περισσότερες φορές, μας παρασέρνουν. Κι έχουμε μια αισιοδοξία που δεν ξέρω και δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτή η αισιοδοξία είναι εμπιστοσύνη στη διαιώνιση του ανθρώπου ως φορέα της ανθρωπιάς ή ενδεχομένως η αισιοδοξία να είναι προσδοκία για τον ερχομό κάποιου υπερανθρώπου.

Πάντως, μια ιδιαίτερη και προσεκτική ματιά στην εποχή μας θα δείξει ότι δυστυχώς δεν ελέγχουμε τις εξελίξεις - απλώς τις υπηρετούμε!! Και όπως διαπιστώνουμε καθημερινά οι κεντρικές εξουσίες είναι απροσμάχητες κι εμείς νιώθουμε προδομένοι. Άκουσα χτες ότι στην Ισπανία θα απαγορεύεται οποιαδήποτε διαδήλωση χωρίς προηγούμενη άδεια από την αστυνομία!!! Εάν κάποιοι διαδηλώνουν χωρίς άδεια, θα πληρώνουν βαρύ πρόστιμο... Κι εδώ, στη χώρα μας, έχουν θεσμοθετηθεί ένα σωρό διατάξεις απαγορευτικές ή επιβαρυντικές της ζωής μας κι εμείς είμαστε κολλημένοι στον τοίχο και δεν μπορούμε ν' αντιδράσουμε. Είναι φανερό πλέον ότι ο κόσμος μας προχωράει σε τρομακτικά συστήματα αμετακίνητων ολοκληρωτισμών.

Προκύπτει το ερώτημα αν ο άνθρωπος θα πρέπει να συμφιλιωθεί με αυτόν τον κόσμο, με αυτή την κατάσταση που του στερεί το δικαίωμα να διαμορφώσει τον κόσμο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ψυχής του. Όταν αναγκάζεται ο άνθρωπος να "συμφιλιωθεί" μ' έναν κόσμο απάνθρωπο, διευθυνόμενο, προγραμματισμένο, προκαθοριζόμενο και ξεκομμένο από τη δροσερή τυχαιότητα που χαρακτηρίζει τη Φύση, τότε είναι σα να σκοτώνει την ψυχή του.

Αυτά σαν προοίμιο σε άλλες πιο χαρούμενες σκέψεις, αφού τούτος ο μήνας προδιαθέτει για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή μας. Και δεν πρέπει ν' αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. Ξανά από την αρχή.

No comments: