Saturday, August 17, 2013

Θωπεύοντας την εξουσία και απαγγέλλοντας τοκοφόρα εγκώμια!!!

  • Γιάννης Σμαραγδής για τον Αντώνη Σαμαρά: «Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός, στ' Αμερικής τ'αλώνι, κι ήρθες κι έλαμψες και ήρθες νικητής, και σ'αγαπάμε όλοι».
Πολύ προβληματίστηκα από τη στιγμή που είδα στην τηλεόραση την εκδήλωση τιμής στον Γιάννη Σμαραγδή και την απαγγελία μιας μαντινάδας από τον γνωστό σκηνοθέτη προς τιμήν του Αντώνη Σαμαρά... Κι άλλες φορές έχουν υπάρξει παρόμοια περιστατικά με ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης που [ανέξοδα;;;] αναλαμβάνουν το έργο της υμνολογίας  ανθρώπων της εξουσίας. Ξέρουμε ότι η Τέχνη κάνει άρρητες, ανεκλογίκευτες και συμβολικές ανακοινώσεις, αλλά το να σέρνονται οι υπηρέτες της στο έσχατο σκαλοπάτι θωπεύοντας την εξουσία για να θωπευτούν, απαγγέλλοντας τοκοφόρα εγκώμια, σε κάνουν να αισθάνεσαι την αναταραχή που προηγείται του εμετού. 

Και τι με νοιάζει τι κάνει ο καθένας; Δημοκρατία έχουμε και δικαίωμά του είναι να κάνει ό,τι θέλει κι ότι λέει η καρδιά του. Γιατί να τον κρίνω; Δεν έχω καμιά διάθεση να κάνω τον βλοσυρό αστυνόμο της συμπεριφοράς του οποιουδήποτε καλλιτέχνη. Τον κρίνω στο μέτρο που με βοηθάει στις σκέψεις μου, ανάγοντας την μερικότητα σε γενικότητα. Πάντως, συμπερασματικά θα έλεγα ότι αρκετοί καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι ασκούνται συχνά στην αιλουρολογία. Και δεν κάνουν ό,τι κάνουν σε επιδείξεις privées, για να τις απολαύσουν, αλλά επιζητούν την κοινή θέα γιατί ίσως τους εμπνέει η βακχεία της κολακείας.

No comments: