Tuesday, June 11, 2013

Δικτατορία... με κοινοβουλευτικό μανδύα!!! Η Τρόικα αποφασίζει και διατάσσει και ο Σαμαράς εκτελεί!!!

ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ... παρά τη διαφωνία Βενιζέλου και Κουβέλη!!! Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί τι τεράστιες ευθύνες των κυρίων αυτών που στηρίζουν τον Σαμαρά. Οι όποιες δικαιολογίες είναι αφελείς. Τόσο καιρό που είχε γίνει βούκινο σε όλο τον κόσμο ότι κάτι κακό ετοιμάζεται για την ΕΡΤ, τι έκαναν;;; Τι είδους συγκυβέρνηση είναι όταν μόνος του ο Σαμαράς αποφασίζει και οι αποφάσεις του τελικά είναι ζημιογόνες για το κοινό καλό. Βεβαίως η Τρόικα θα πει ότι ποτέ δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, παρά μόνο απολύσεις 2.000 εργαζομένων. 

Και ο Σαμαράς επειδή είναι μικρόνους, σκέφτηκε το πιο εύκολο. Ποιος οργανισμός έχει τόσους εργαζόμενους; Η ΕΡΤ!!! Ε, να την κλείσουμε!!! Τέρμα η ενημέρωση, επειδή μέχρι τώρα είχαμε υπερπληροφόρηση. Δεν χρειαζόμαστε άλλη... Θα μας ενημερώνουν τώρα η Τρέμη, ο Πρετεντέρης, ο Αυτιάς, ο Παπαδάκης, η Χούκλη, το Star, ο Alpha, ο Σκάι... Όλα στο βωμό της ιδιωτικής ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ραδιοτηλεόρασης. 
Για να κάνουμε μια μικρή καταγραφή των χθεσινών από τα δημοσιεύματα...

Κεδίκογλου: «Χαρακτηριστική περίπτωση αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης η ΕΡΤ»


Με «ιερή αγελάδα που παραμένει άθικτη όταν επιβάλλονται περικοπές παντού» παρομοίασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σίμος Κεδίκογλου την ΕΡΤ, ανακοινώνοντας το κλείσιμό της.

«Η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα» είπε ο κ. Κεδίκογλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού [...], καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών».

Αναφερόμενος στο κόστος της ΕΡΤ για τον έλληνα πολίτη, ο κ. Κεδίκογλου είπε: «Την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:


«Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού. 

Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης. 

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα…

Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι. 

Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού. 
Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους! 

Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια!

Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.

Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος. 
Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα. 

Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα.
Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς. 

Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά!

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης. 

Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας. 

Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης. 

Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ. 
Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο. Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως. 

Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει - επιτέλους - δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσμο. 

Ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα. 

Κι από τη λειτουργία του και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως. 

Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη. 

Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές! 
Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τέτοιες τομές…
Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση! 
Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιμένει να δει ο Ελληνικός λαός».

Αυτή ήταν η ανακοίνωση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου.
[ΤΑ ΝΕΑ]

ΕΡΤ τέλος - Επεσε την Τρίτη στις 23:15 το σήμα σε όλη την Ελλάδα
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Νωρίτερα την Τρίτη στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου που δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους προχώρησε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια γενική εξουσιοδότηση που δίδεται προς τους υπουργούς και όπως προκύπτει με αυτόν τον τρόπο θα μπει και το «λουκέτο» στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ.

Οι αντιδράσεις

Ηδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο για το ενδεχόμενο του κλεισίματος της κρατικής τηλεόρασης από  ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠαΣοΚ εξέδωσε ανακοίνωση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΠαΣοΚ: Διαφωνεί απολύτως με τους χειρισμούς της κυβέρνησης
Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής του σε σχέση με την ΕΡΤ και προκειμένου κανείς να μην «παρεξηγήσει» τίποτα, από το Γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ ανακοινώνονται τα εξής:
«Το ΠαΣοΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠαΣοΚ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την ΠΝΠ.
Το ΠαΣοΚ δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από κοινοβουλευτικά και διαδικαστικά τεχνάσματα, ούτε παίζει με την εθνική, κοινωνική και πολιτική του ευθύνη. Έχει αναλάβει –στην αρχή μόνο του- το τεράστιο βάρος πολύ δύσκολων αποφάσεων, για να εξυπηρετηθεί όμως ένας εθνικός στόχος: η έξοδος της πατρίδας από την κρίση. Δεν δέχεται να ανοίγουν λανθασμένα μέτωπα με λανθασμένο τρόπο. Όποτε αυτό έγινε στο παρελθόν το πράγμα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης.
Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα. Η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά.
Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των γενναίων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ, στην ΕΡΤ. Είναι όμως κατά των φευγαλέων και επικίνδυνων κινήσεων εντυπωσιασμού. Κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία.
Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;
Τίθεται βεβαίως προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να το λέμε. Υπάρχει άραγε κανείς που τώρα δεν το καταλαβαίνει;
Ζητούμε την άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπάρχει κανείς που δεν το θεωρεί τώρα αναγκαίο»;
Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πραγματοποίησαν  γενική συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους και εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.
Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ  δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας. Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.  Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.

Η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ»


Οι εξελίξεις απο το μεσημέρι της Τρίτης
Το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Σίμος Κεδίκογλου βρίσκεται σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και σε λίγη ώρα θα γίνουν ανακοινώσεις για την ΕΡΤ.

Μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ εκπέμπουν με κοινό πρόγραμμα.

Το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης οι οποίος δήλωσε ότι «την ΕΡΤ δεν θα την υπερασπιστεί μόνο οι ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός που επιθυμεί τη δημόσια τηλεόραση φορέα σοβαρής ενημέρωσης και πολιτισμού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Δημήτρης Τρίμης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις επιλέγοντας στο θέμα της ΕΡΤ τη σύγκρουση και την παραβίαση του συντάγματος. Καλούμε τον κόσμο να αναλογιστεί αν θα αφήσει τη δημόσια τηλεόραση βορά στις ορέξεις της κυβέρνησης ή εάν θα την υπερασπιστεί. Καλούμε τα κόμματα, τους διανοούμενους και τους απλούς πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ για ελεύθερη και ανοιχτή δημόσια τηλεόραση». 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Γιώργος Σαββίδης έκανε λόγο για «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου που ξεκίνησε από τη εποχή του Ηλία Μόσιαλου και κατέληξε στις σημερινές εξελίξεις.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ


«Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία - έστω και για μία ώρα - να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τις πληροφορίες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ.
«Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας  της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από "κάποιο" χρονικό διάστημα» διαμηνύει, ζητώντας «την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση».
«Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας».
«Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως  δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο. Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης.
Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία  μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης  και του πολιτισμού.
Η ΕΡΤ, όμως, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης.
Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απατήσεις της ελληνικής κοινωνίας».
Τι υποστηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Τέρενς Κουίκ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ό,τι δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ επί Ηλία Μόσιαλου, το προχωράει τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση: τη διάλυση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού. Για τον εξορθολογισμό δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, διότι είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκαν κομματικοί στρατοί μέσα στην ΕΡΤ Α.Ε. Η εμπειρία μου - πχ- στη δεκαετία του 80, είναι δεδομένη.
» Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα διαλύσουν τα πάντα για να φτιάξουν ένα μικρομαγαζάκι στα μνημονιακά μέτρα και ούτε μπορούν να το χρεωθούν όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που πραγματικά πιστεύουν στο αγαθό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας.
» Επιπλέον, μου φαντάζει αδιανόητο το σχέδιο να καταργήσουν τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που είναι το τελευταίο κάστρο στο να διατηρηθούν ζωντανές οι πάσης φύσεως δραστηριότητες, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα σε όλη την χώρα, δηλαδή η φωνή της Ελλάδας.
» Δεν μπορώ, επίσης, να απέχω από τη βεβαιότητα που διακατέχει την πλειοψηφία των πολιτών, ότι τα ρολά στην ΕΡΤ και η μετέπειτα συρρίκνωσή της, είναι μποναμάς στα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία φυσικά δεν αρνούμαι, αλλά σε ένα πεδίο υγιούς και ίσου ανταγωνισμού.
» Όπως διαβλέπω με βεβαιότητα, ότι κομμάτια της ΕΡΤ ΑΕ βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση.
» Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις είναι ο πρώτος πυλώνας, κυρίως της ενημέρωσης».
Ανακοίνωση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με την καταδικαστέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών με σοβαρές συνέπειες για το λαό. Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους.»
Τι αναφέρει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Έχοντας υπόψη:
1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.
2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016.
3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 (Α΄ 314) αντικαθίσταται με δύο νέα
εδάφια ως εξής:
«2. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου α) σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια,
β) σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την διαφύλαξη της περιουσίας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων, οι σχετικές διαδικασίες και όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Άρθρο 2
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος,
αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ
ΠαΣοΚ: Διαφωνεί απολύτως με τους χειρισμούς της κυβέρνησης
Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής του σε σχέση με την ΕΡΤ και προκειμένου κανείς να μην «παρεξηγήσει» τίποτα, από το Γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ ανακοινώνονται τα εξής:
Το ΠαΣοΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠαΣοΚ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την ΠΝΠ.
Το ΠαΣοΚ δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από κοινοβουλευτικά και διαδικαστικά τεχνάσματα, ούτε παίζει με την εθνική, κοινωνική και πολιτική του ευθύνη. Έχει αναλάβει –στην αρχή μόνο του- το τεράστιο βάρος πολύ δύσκολων αποφάσεων, για να εξυπηρετηθεί όμως ένας εθνικός στόχος: η έξοδος της πατρίδας από την κρίση. Δεν δέχεται να ανοίγουν λανθασμένα μέτωπα με λανθασμένο τρόπο. Όποτε αυτό έγινε στο παρελθόν το πράγμα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης.
Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα. Η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά.
Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των γενναίων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ, στην ΕΡΤ. Είναι όμως κατά των φευγαλέων και επικίνδυνων κινήσεων εντυπωσιασμού. Κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία.
Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;
Τίθεται βεβαίως προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να το λέμε. Υπάρχει άραγε κανείς που τώρα δεν το καταλαβαίνει;
Ζητούμε την άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπάρχει κανείς που δεν το θεωρεί τώρα αναγκαίο;
Στην ανακοίνωση του το ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που υποδείχτηκαν από το ΠαΣοΚ. Επίσης, καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώσει την πράξη αυτή.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Ιπποκράτους. Ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ωστόσο οι υπουργοί του ΠαΣοΚ όχι μόνο δεν ενημερώθηκαν για την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου αλλά όταν την έψαξαν στο ΦΕΚ είδαν ότι αντί για τον κ. Αθ. Τσαυτάρη έχει υπογράψει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαξ. Χαρακόπουλος και για τον κ. Ευ. Λιβιεράτο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κ. Στ. Καλαφάτης. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν φέρει επίσης τις υπογραφές των υπουργών της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Αντ. Ρουπακιώτη και Αντ. Μανιτάκη.

Μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών την Τρίτη το βράδυ ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι έχει πει το ΠαΣοΚ στις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος, τα εννοεί απολύτως και θα τα τηρήσει κατά κεραία. «Θα κάνει μεγάλο πολιτικό λάθος όποιος υποτιμήσει αυτά που λέμε», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Την Τετάρτη το μεσημέρι ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκρτάτους.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον αντίκτυπο του κλεισίματος της ΕΡΤ, η επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠαΣοΚ κυρία Συλβάνα Ράπτη, δήλωσε ότι η ευρωομάδα του ΠαΣοΚ θα καταθέσει ερώτηση για το θέμα αυτό στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο
ΥΠΟΙΚ: Προχωράμε στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε
Από το γραφείο Τύπου του ΥΠΟΙΚ, το βράδυ της Τρίτης, εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση
1. Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/ 11.6.2013 ΚΥΑ του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, το Νομικό Πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί.

2. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί.

3. Το κανονικό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διακοπεί πριν αρκετές ώρες.

4. Το Υπουργείο Οικονομικών ως διάδοχος της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε.
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συνεδρίασε στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, καταδικάζει απερίφραστα το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Κυβέρνησης, η οποία, με δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου που θυμίζουν Χούντα, ανακοίνωσε το πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα «κλείσιμο» της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
  • Δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να «κλείσει» η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να βάλει φραγμό στην ασυδοσία της Κυβέρνησης, που με φασιστικό τρόπο επιχειρεί να ελέγξει την ενημέρωση του ελληνικού λαού.
  • Καλεί σε αγώνα όλους τους συναδέλφους της ΕΡΤ και κηρύσσει όλο τον Κλάδο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Καλεί όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, οργανώνοντας νυχθημερόν ομάδες περιφρούρησης.
  • Απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους όλης της χώρας να αντιδράσουν στο ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των 2.656 εργαζομένων στην ΕΡΤ.
  • Καλεί όλα τα κόμματα να πάρουν θέση χωρίς περιστροφές. Τώρα κρίνονται όλοι.
  • Τέλος, καλεί τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου να παραδώσει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και να παραιτηθεί από μέλος της ΕΣΗΕΑ, άλλως το Δ.Σ. θα προχωρήσει στη διαδικασία διαγραφής του από το Σωματείο μας.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση όλη τη νύχτα και καλεί τους εκπροσώπους στο Μεικτό Συμβούλιο και όλους τους συναδέλφους να έρθουν σήμερα το βράδυ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.
  • [ΤΟ ΒΗΜΑ, ρεπορτάζ Δημήτρης Γαλάνης]


Δήλωση Γιώργου Παπανδρέου για την ΕΡΤ


Η διασφάλιση της αποστολής της ΕΡΤ, «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δρομολογείται με σχεδιασμούς παρασκηνίου, με στόχους μικροπολιτικούς και βεβαίως, με ενέργειες που επιφέρουν πλήγμα στη Δημοκρατία , τονίζει, μεταξύ άλλων σε δήλωση που έκανε αργά το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η χώρα, αναφέρει επίσης, «χρειάζεται Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία, που να υπηρετεί χωρίς σκοπιμότητες το δημόσιο συμφέρον, να λειτουργεί δημοκρατικά και παράλληλα, να αναδεικνύει την σημασία των δημοκρατικών διαδικασιών, με σεβασμό στους κανόνες της ουσιαστικής ενημέρωσης και της δεοντολογίας, λαμβάνοντας υπόψη τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως και τις ανάγκες του απόδημου Ελληνισμού αλλά και των ακριτικών περιοχών της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζει ότι η ΕΡΤ έπρεπε να σχεδιαστεί εκ νέου, αλλά τονίζει ότι αυτό «απαιτεί σχέδιο και βεβαίως, την αλήθεια προς την ελληνική κοινωνία και σεβασμό προς τους εργαζόμενους».

Ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι με την απόφασή της επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, την υποκρισία και την ανευθυνότητα με την οποία πολιτεύθηκε η ΝΔ. Και προσθέτει ότι το συγκεκριμένο κόμμα παρέδωσε την ΕΡΤ ελλειμματική και όταν το ΠΑΣΟΚ την έκανε άμεσα κερδοφόρα και επιχείρησε τολμηρές τομές, «η ΝΔ και ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντέδρασαν με πύρινες δηλώσεις».

Σήμερα, αναφέρει επίσης ο πρώην πρωθυπουργός, «αντί να ζητούν συγνώμη για τη στάση τους και την υποκρισία τους, μιλούν χωρίς αιδώ, για βούληση και τόλμη». Και προσθέτει: «Και βεβαίως, φθάνουν στο σημείο να σπιλώνουν αδιακρίτως συνειδήσεις και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων».



Προσωπική απόφαση Σαμαρά το λουκέτο στην ΕΡΤ, παρά τη διαφωνία Βενιζέλου και Κουβέλη
Σε συνάντηση που είχαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής –η οποία κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα– ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη σχετικά με την απόφασή του να κλείσει η ΕΡΤ.
Του Γιώργου Π. Τερζή, Η Καθημερινή]

Τίτλους τέλους στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση από χθες τα μεσάνυχτα έβαλε η κυβέρνηση, ύστερα από προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το σύνολο του προσωπικού, περίπου 2.700 υπάλληλοι, οδηγούνται σε απόλυση, ενώ η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ, αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Η επιλογή του κ. Σαμαρά χαρακτηρίστηκε μεγάλου ειδικού πολιτικού βάρους, καθώς αλλάζει άρδην την ατζέντα, στην οποία κυριαρχούσε το ζήτημα της ΔΕΠΑ, στέλνει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας για προώθηση των μεταρρυθμίσεων εντός και εκτός Ελλάδας και παράλληλα θέτει σε μία νέα φάση την κυβερνητική πορεία και τις σχέσεις μεταξύ των τριών εταίρων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη για μία πρωτοφανή, μέχρι πρότινος, απόφαση να κλείσει όχι μία ΔΕΚΟ, αλλά αυτήν με τον υψηλότερο συμβολισμό τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων και, μάλιστα, αυτό να το πράξει χωρίς να είναι εξασφαλισμένη, κάθε άλλο ίσως, η συναίνεση ή έστω η ανοχή των δύο κυβερνητικών του εταίρων.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος. Ο κ. Σαμαράς, μαζί με τους Δ. Σταμάτη, Κ. Μπούρα, Γ. Μουρούτη, Σ. Κεδίκογλου, Τ. Μπαλτάκο, την ομάδα δηλαδή των στενών συνεργατών του που διαχειρίστηκαν την υπόθεση ΕΡΤ, βρέθηκε στη Βουλή και συναντήθηκε με βουλευτές της Ν.Δ. προκειμένου να ζητήσει την πλήρη στήριξή τους στην απόφαση για κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο, ενώ, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις, οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης είχαν γνώση των αποφάσεων του πρωθυπουργού, χωρίς ωστόσο να συναινούν σε αυτές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της «Κ», οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν, μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ, προ διημέρου με ατζέντα τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα ήταν σαφής ότι η δέσμευση που έχουν αναλάβει οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης για 2.000 απολύσεις άμεσα θα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή. Κατά τη συζήτηση αυτή, ο κ. Σαμαράς φέρεται να έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του λουκέτου στην ΕΡΤ και της δημιουργίας μιας νέας σύγχρονης εταιρείας με λιγότερο προσωπικό, με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να αποδέχονται την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όχι όμως και το... μαύρο στις οθόνες έως ότου βγει στον αέρα η νέα ΕΡΤ.
  • Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ενδεικτικό της γνώσης που είχαν τα δύο κόμματα, πέραν των ανακοινώσεων που εξέδωσαν προληπτικά, είναι και το γεγονός ότι από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε πριν από την ανακοίνωση του λουκέτου στην ΕΡΤ και αφορά την εξουσιοδότηση των αρμόδιων υπουργών για τη διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων, απουσιάζουν οι υπογραφές των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Το Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να καταθέσει, ήδη από σήμερα, σχέδιο νόμου στη Βουλή για τη νέα ΕΡΤ, στη βάση της μελέτης του καθηγητή Αλιβιζάτου, και η ψήφισή του (όπως και αυτή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) αναμένεται να κρίνει και την πορεία της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν με ένταση τα σενάρια που θέλουν τη χθεσινή ανακοίνωση για την ΕΡΤ να χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός για την αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις είχαν ληφθεί αλλά δεν μπορούσαν να ανακοινωθούν νωρίτερα, καθώς μέσω του δικτύου της εταιρείας διαβιβάζονται και τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Με non paper διακινούνται κυβερνητικές απαντήσεις για την ΕΡΤ

Απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που δημιουργούνται με το κλείσιμο της ΕΡΤ, διακινήθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης, μέσω non paper της κυβέρνησης. Όπως προκύπτει, το υπ.Οικονομικών θα διαχειρίζεται συμβάσεις και υποχρεώσεις της ΕΡΤ (παραχωρώντας π.χ. δικαιώματα μετάδοσης σε ιδιωτικούς σταθμούς) και θα φροντίζει για την κάλυψη των δραστηριοτήτων των κομμάτων.
Εικόνα από control room (δωμάτιο ζωντανης μετάδοσης) της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών μετάδοσης του προγράμματός της στις 11/6/2013 LOUISA GOULIAMAKI / AFP
Εικόνα από control room (δωμάτιο ζωντανης μετάδοσης) της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών μετάδοσης του προγράμματός της στις 11/6/2013 LOUISA GOULIAMAKI / AFP
Ολόκληρο το περιεχόμενο του non paper έχει ως εξής (επισημαίνεται ότι τόσο οι ερωτήσεις όσο και οι απαντήσεις τίθενται από τους συντάκτες του κειμένου):
 
Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους.
 
Θα απολυθούν όλοι και θα αποζημιωθούν κανονικά.
 
Τι θα γίνει με τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΕΡΤ.
 
Όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της ΕΡΤ μεταβιβάζονται στο ΥπΟικ. Που νομικώς και για όσο διάστημα χρειαστεί θα είναι η διάδοχη κατάσταση. Για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λειτουργία της Νέας Δημόσιας Τηλεόρασης, αγώνες ή μεγάλα γεγονότα που έχει τα δικαιώματα  μετάδοσης η ΕΡΤ, θα εκχωρούνται με διαφανή τρόπο, και με τίμημα υπέρ του δημοσίου, σε ιδιωτικούς σταθμούς.
 
Πως θα καλύπτονται οι δραστηριότητες των κομμάτων.
 
Το κόστος κάλυψης αναλαμβάνει το Υπ.Οικ., όπου θα παρέχει στα κόμματα τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτικού συνεργείου. Η προώθηση της δραστηριότητας θα γίνεται προσωρινά μέσω της Γεν. Γραμματείας Τύπου που διαθέτει αυτόνομη οπτική ίνα ή με όποιον άλλον τρόπο επιλέξουν τα κόμματα.
 
Πότε θα ξανανοίξει η νέα δημόσια Τηλεόραση.
 
Το συντομότερο δυνατό. Η νέα τηλεόραση  θα είναι απολύτως έτοιμη για τις υποχρεώσεις της ενόψει της ελληνικής Προεδρίας.
 
Η ΕΡΤ δεν κλείνει  υπό καμία πίεση για απολύσεις.
 
Όχι! Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Είναι απόφαση υψηλού συμβολισμού,  και εκσυγχρονισμού του δημοσίου. Όμως, περιμέναμε να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ ως προς την μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, για να μην διακινδυνευτεί η ομαλή διεξαγωγή τους.
Οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ενήμεροι, για την απόφαση της κυβέρνησης
 
Γιατί ο εκσυγχρονισμός και οι απολύσεις δεν έγιναν εν λειτουργία.
 
Όσες φορές και αν επιχειρήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση ή εκσυγχρονισμός, η συνδικαλιστική αντίσταση των εργαζομένων δεν επέτρεψε οποιαδήποτε αλλαγή.
 
Επίσης, οι συνδικαλιστές, ποτέ δεν επέτρεψαν οποιαδήποτε απόλυση, έστω και υπεράριθμων εργαζομένων, ή εκσυγχρονισμό των λειτουργιών. Κανείς Έλληνας σήμερα δεν γνωρίζει ότι η ΕΡΤ διαθέτει 3 μουσικά σύνολα που εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, που όμως δίνουν 2-3 συναυλίες ετησίως. Ούτε γνωρίζει ότι διαθέτει 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που όμως εκπέμπουν το ίδιο πρόγραμμα τις 20 από τις 24 ώρες της ημέρας. Ούτε γνωρίζει ότι συνεχίζει να εκδίδει περιοδικό χωρίς αναγνώστες! Ούτε γνωρίζει ότι επί της ουσίας δεν διαθέτει εμπορικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μην αντλεί διαφήμιση από την Αγορά, ακόμα και σε μεγάλα γεγονότα που συγκεντρώνουν υψηλότατη τηλεθέαση.
 
Παραδείγματα:
  • Εδώ και μήνες, οι δημοσιογράφοι απεργούν, ζητώντας την πρόσληψη και άλλων 150 συμβασιούχων δημοσιογράφων, ενώ ήδη στην ΕΡΤ  εργάζονταν περί τους 700 δημοσιογράφους! 
  • Ποτέ οι συνδικαλιστές δεν δέχονταν να χάσουν τα προνόμιά τους. Για παράδειγμα, ποτέ δεν δέχτηκαν:
-Να υλοποιηθούν σχέδια εκσυγχρονισμού, που προέβλεπαν π.χ. τη λειτουργία ενός λογιστηρίου αντί για 6!!!
-Να αρνούνται εδώ και 8 χρόνια την καταγραφή των παγίων (της περιουσίας) δηλαδή της εταιρίας και κανείς να μην γνωρίζει τι πραγματικά ανήκει στον ελληνικό λαό, και τι έχει ήδη, λεηλατηθεί…
-Να μειωθεί για παράδειγμα το κόστος των ταξιδιών, που χωρίς έλεγχο και προγραμματισμό υπερβαίνει τα 2.500.000 εκ. ετησίως
-Να ελεγχθούν οι αδιανόητες σπατάλες και τα προνόμια εργαζομένων. Για παράδειγμα,  το κόστος για κινητά τηλέφωνα μόνον στην ΕΡΤ3, υπερβαίνει τις 330.000 Ε  ετησίως, όταν 422 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν 490 συνδέσεις!
-Να αλλάξει τίποτα στη δομή και την διάρθρωση. Για παράδειγμα λειτουργούν 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, με διαφορετικό προσωπικό (συνολικά 310 εργαζόμενοι), ενώ οι περισσότεροι εκπέμπουν 20 ώρες το 24ωρο, το ίδιο κοινό πρόγραμμα. 
-Να λειτουργεί, όπως σε κάθε εταιρία, τμήμα συμβάσεων, με αποτέλεσμα να μην διατηρούνται καν οι συμβάσεις της εταιρίας. 
-Να καταγράφεται η παρουσία των εργαζομένων  με ηλεκτρονικό τρόπο. Αποτέλεσμα να υπάρχουν άφαντοι δημοσιογράφοι που πληρώνονται (λαμβάνοντας και υπερωρίες) χωρίς να έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Όλοι δε, οι δημοσιογράφοι (και οι 700)  ακόμα και οι ανταποκριτές του εξωτερικού, έχουν μετατραπεί σε «εσωτερικούς συντάκτες», 6ωρης απασχόλησης,  αυξάνοντας όμως υπερβολικά το κόστος των υπερωριών. 
 
Γιατί  κλείνει η ΕΡΤ και όχι κάποιος άλλος άχρηστος Οργανισμός
 
Αυτή η απόφαση που λαμβάνεται σήμερα έχει μεγάλο ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα.
 
–Ό,τι ξεπερασμένο, φθαρμένο και αναχρονιστικό, παραμερίζεται.
Στη θέση του θα μπει το σύγχρονο, το λειτουργικό, το ανταγωνιστικό.
–Ό,τι είχε ταυτιστεί στη συνείδηση του Ελληνικού λαού με κομματικά φέουδα και αγκυλώσεις δεκαετιών, ανήκει πια στο παρελθόν.
Στη θέση του θα μπει ό,τι εξυπηρετεί τη διαφάνεια της Δημοκρατίας, την αισθητική της Ελλάδας, το δημόσιο συμφέρον. Ένα ακόμα «ταμπού» σπάει.
 
*Δεν μπορούμε, την ώρα που οι Έλληνες κάνουν τέτοιες θυσίες, να διατηρούνται γύρω τους άθικτα, σύμβολα της ασύδοτης σπατάλης, της σκανδαλώδους αδιαφάνειας, του αναχρονιστικού κομματισμού. 
*Στην ΕΡΤ απασχολούνται 3000 εργαζόμενοι, την ώρα που απαιτούνται λιγότεροι από το 1/3.
*Στην ΕΡΤ, ούτε ένας από τους εργαζόμενους δεν έχει προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά με επιλογές της εκάστοτε διοίκησης, που επιλέγετο από την εκάστοτε κυβέρνηση.
*Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΡΤ είναι πολλές. Ήδη βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, και ζητήθηκε διαχειριστικός έλεγχος από το 2000 μέχρι σήμερα.
*Το κόστος λειτουργίας της ανέρχεται σε  230 εκ. με μέσο όρο τηλεθέασης 4%, ενώ αντίστοιχα το κόστος άλλων ιδιωτικών καναλιών με 10% τηλεθέαση δεν ξεπερνά τα 30 εκ.
*Στην ΕΡΤ εργάζονται περίπου 700 δημοσιογράφοι, και ενώ θα περίμενε κανείς το δελτίο ειδήσεών της να είναι το κορυφαίο, έχει λιγότερο από 4% τηλεθέαση. Αντίστοιχα, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, απασχολούν (για παράδειγμα 150 δημοσιογράφους) απολαμβάνοντας 10πλάσια τηλεθέαση. 
 
Σε τι θα διαφέρει η καινούργια δημόσια τηλεόραση σε σχέση με την ΕΡΤ που κλείνει.
 
*Θα απασχολείται όσο προσωπικό χρειάζεται και πάντως πολύ λιγότερο από το σημερινό, όπου θα αξιολογείται διαρκώς για την αποδοτικότητά του.
*Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού θα καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε κυβερνητική ή κομματική παρέμβαση στη στελέχωση και στη λειτουργία του.
*Ο νέος οργανισμός που θα δημιουργηθεί δεν θα λογοδοτεί στα κόμματα, αλλά σε ανεξάρτητη υπερκομματική αρχή καταξιωμένων ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία σε Μέσα Ενημέρωσης
*Πρότυπο του νέου οργανισμού θα είναι το μοντέλο μεγάλων ξένων δικτύων, όπως του βρετανικού BBC,  της Ιταλικής RAI και της Γερμανικής ΖDF
*Όλα αυτά διασφαλίζονται με την κατάθεση στη Βουλή Σχεδίου Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του νέου σύγχρονου Οργανισμού που θα γίνει άμεσα.
 
Για όσους απολυθούν και δεν επιλεγούν για τη νέα δημόσια τηλεόραση.
 
Για τις θέσεις των σημερινών υπεραρίθμων, θα προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, για προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού σε εντατικές, νοσοκομεία, εφορίες, ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει πραγματικές ανάγκες. 
 
Το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ που πληρώνουν για την ΕΡΤ οι Έλληνες δεν θα συνεχίσει να υφίσταται όσο αυτή είναι κλειστή.
 
Όχι! Είναι προφανές ότι από αύριο οι Έλληνες σταματούν να πληρώνουν το τέλος με το οποίο επιβαρύνονταν επί δεκαετίες. Και μετά τη δημιουργία του νέου Οργανισμού θα επιβαρύνονται με πολύ μικρότερο τέλος. Σε κάθε περίπτωση το ετήσιο όφελος για τον Έλληνα πολίτη, μετά τη λειτουργία του νέας σύγχρονης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θα είναι 100 εκατομμύρια 
 
Θεία Λειτουργία
 
Υπάρχει μέριμνα για τους χιλιάδες  ανήμπορους και ηλικιωμένους και όσους πιστούς θέλουν, να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία  από το κανάλι της Βουλής το οποίο εκπέμπει πανελλαδικά.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ

Θύελλα για τον ξαφνικό θάνατο

[ΕΘΝΟΣ]
Με μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, όπως είναι το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, ο Α. Σαμαράς αποφάσισε να «κόψει» τον «γόρδιο δεσμό» της μείωσης του κράτους...

Θύελλα για τον ξαφνικό θάνατο
Ο πρωθυπουργός πήρε μόνος του ουσιαστικά την απόφαση να κλείσει τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα - ο οποίος από χθες το βράδυ σταμάτησε να εκπέμπει - καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Η απόφαση αυτή, όπως αναμενόταν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έτυχε στήριξης από τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους.
Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ωστόσο, αν και είχαν ενημερωθεί το μεσημέρι της Δευτέρας από τον πρωθυπουργό για την απόφαση αυτή (οι αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δημοσιεύονται σε διπλανές στήλες), χθες εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες εξέφραζαν την έντονη διαφωνία τους, χωρίς να θέτουν ...μέχρι αργά χθες το βράδυ? θέμα κυβερνητικής σταθερότητας.
Θύελλα για τον ξαφνικό θάνατο
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς, αφού μελέτησε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που του είχε παρουσιάσει ο Δημ. Σταμάτης, κατέληξε στον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.
Εκτίμησε ότι με το κλείσιμο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα και την επαναλειτουργία του, με άλλους όρους και προϋποθέσεις μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα επιτύγχανε μεν τους στόχους που έχουν τεθεί σχετικά με τη μείωση του κράτους και παράλληλα θα έδινε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και πυγμής προς το εσωτερικό καταργώντας έναν οργανισμό, ο οποίος -όπως πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου- δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην πλειονότητα των πολιτών.
Αυτή η εικόνα που υπάρχει για την ΕΡΤ σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο αποτυπώθηκε στην ιδιαίτερα επιθετική δήλωση που έκανε χθες ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος και ανακοίνωσε το «λουκέτο». «Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης», τόνισε, επιχειρώντας να εξηγήσει την επιλογή της κυβέρνησης.
Το σκεπτικό
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ανέλυσε το σκεπτικό που τον οδήγησε σε αυτή τη δύσκολη απόφαση, μιλώντας αργά χθες το μεσημέρι σε ομάδα βουλευτών της ΝΔ που κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Σέβομαι απολύτως τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και δεν πρόκειται να ρισκάρω την αξιοπιστία», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια άφησε αιχμές κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, λέγοντας ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και καιρό. Επρεπε να είχαν κλείσει τα θέματα αυτά μέχρι τις 30 Μαΐου. Σήμερα (σ.σ. χθες) έχουμε 11 Ιουνίου. Τι έχει γίνει; Τίποτα», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στους βουλευτές του ότι είχε ενημερώσει ο ίδιος τη Δευτέρα τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. «Δεν μου είπαν ούτε ναι ούτε όχι. Τι έπρεπε να κάνω; Να περιμένω κι άλλο;», διερωτήθηκε. «Κλείνω έναν νοσηρό οργανισμό, κατάλοιπο παλαιών κομματικών αντιλήψεων. Οποιος θέλει, ακολουθεί. Εγώ είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω...», κατέληξε.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν η απόφαση αυτή να αποτελέσει μια ακόμη εστία έντασης στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά όπως τονίζουν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος να την αντιμετωπίσει, καθώς γνωρίζει ότι αυτή την ώρα δεν υπήρχε άλλος δρόμος, ούτε άλλος χρόνος...
Οι ευθύνες
Σε πολλά (σίγουρα όχι σε όλα) θα μπορούσε κάνεις να συμφωνήσει με τον Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος κατακεραύνωσε την ΕΡΤ.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ήταν πιο πειστικός εάν αναγνώριζε και τις ευθύνες που έχει το πολιτικό σύστημα διαχρονικά στα όσα χθες κατήγγειλε. Για τον κυβερνητισμό - κρατισμό του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι βέβαιον ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.
Για τις παρεμβάσεις, την επιβολή της κυβερνητικής γραμμής επίσης δεν ευθύνονται όσοι δούλεψαν στην Αγία Παρασκευή. Γι' αυτά ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις και σίγουρα και οι κυβερνήσεις του κόμματος που στηρίζει ο Σ. Κεδίκογλου.
Γι' αυτά δεν υπήρξε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής; Αυτός ακριβώς ο κρατισμός οδήγησε την ΕΡΤ στα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, στην ανυποληψία, στην απαξίωση και εντέλει στο λουκέτο. Η σημερινή κυβέρνηση είδε τα συμπτώματα, είδε όμως τα αίτια;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
[ΑΠΟΨΗ]
Του Γιάννη Σαραντάκου, ΕΘΝΟΣ

Οι ευθύνες
Σε πολλά (σίγουρα όχι σε όλα) θα μπορούσε κάνεις να συμφωνήσει με τον Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος κατακεραύνωσε την ΕΡΤ.
Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ήταν πιο πειστικός εάν αναγνώριζε και τις ευθύνες που έχει το πολιτικό σύστημα διαχρονικά στα όσα χθες κατήγγειλε. Για τον κυβερνητισμό - κρατισμό του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι βέβαιον ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.
Για τις παρεμβάσεις, την επιβολή της κυβερνητικής γραμμής επίσης δεν ευθύνονται όσοι δούλεψαν στην Αγία Παρασκευή. Γι' αυτά ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις και σίγουρα και οι κυβερνήσεις του κόμματος που στηρίζει ο Σ. Κεδίκογλου.
Γι' αυτά δεν υπήρξε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής; Αυτός ακριβώς ο κρατισμός οδήγησε την ΕΡΤ στα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, στην ανυποληψία, στην απαξίωση και εντέλει στο λουκέτο. Η σημερινή κυβέρνηση είδε τα συμπτώματα, είδε όμως τα αίτια;

Live blogging με όλες τις εξελίξεις - Πλήθος κόσμου ξενύχτησε περιφρουρώντας το ραδιομέγαρο

Χωρίς ΕΡΤ η Ελλάδα - Εκτέλεσαν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Παρεμβάσεις προανήγγειλαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Κρίσιμες οι επόμενες ώρες.
Τελευταία ενημέρωση: 
Μεγάλο κύμα αντίδρασης έχει προκαλέσει η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Πλήθος κόσμου περιφρούρησε τη νύχτα το Ραδιομέγαρο - Σε νέα συγκέντρωση συμπαράστασης καλούν οι εργαζόμενοι στις 11 το πρωί της Τετάρτης ενώ συνεχίζουν το μαραθώνιο πρόγραμμά τους μέσω Διαδικτύου. Με μια πρωτοφανή πράξη νομοθετικού περιεχομένου και μια προκλητικότατη δήλωση του Σίμου Κεδίκογλου, η κυβέρνηση κατάργησε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και λίγο μετά τις 23.00 χτες τη νύχτα της 11ης Ιουνίου, η εικόνα της ΕΡΤ μαύρισε σε ολόκληρη την επικράτεια. Στα όριά τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ άγονται και φέρονται από την ακραία επιλογή Σαμαρά.
Εικόνα από το εσωτερικό της ΕΡΤ, τα ξημερώματα της 11ης Ιουνίου Φωτ.: Αλεξάνδρα ΤζαβέλλαΕικόνα από το εσωτερικό της ΕΡΤ, τα ξημερώματα της 11ης Ιουνίου Φωτ.: Αλεξάνδρα ΤζαβέλλαΧιλιάδες κόσμου ακόμη και στις 3.00 τα ξημερώματα έξω από την ΕΡΤ. Συναυλία συμπαράστασης σε εξέλιξη (Φωτ. στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή μετάδοση μέσω http://www.ert.gr)Χιλιάδες κόσμου ακόμη και στις 3.00 τα ξημερώματα έξω από την ΕΡΤ. Συναυλία συμπαράστασης σε εξέλιξη (Φωτ. στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή μετάδοση μέσω http://www.ert.gr)Το, ανύπαρκτο πλέον, τηλεοπτικό σήμα της ΕΡΤ LOUISA GOULIAMAKI / AFPΤο, ανύπαρκτο πλέον, τηλεοπτικό σήμα της ΕΡΤ LOUISA GOULIAMAKI / AFPLOUISA GOULIAMAKI / AFPLOUISA GOULIAMAKI / AFP
Διαδικτυακή αναμετάδοση του ζωντανού προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ:

08.34
Σε νέα συγκέντρωση έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, στις 11:00 καλούν οι εργαζόμενοι με σύνθημα: "ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός απέναντι στις απολύσεις και την ανεργία".
07.58 
Ευάγγελος Βενιζέλος (στις 14:00) και Φώτης Κουβέλης (στις 10:30) θα συναντηθούν με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ  καθώς οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το κλείσιμο της ΕΡΤ.


2 comments:

Dimitris said...

Νικο,
Οπως φαινεται δεν υπαρχει ενας καποιος ανθρωπος με υποληψη, με συνειδηση, να σταθει ορθιος μπροστα στον κοσμο και να μιλησει
Οσο για το Βενιζελο....γιατι δεν αλλαζει το ονομα του...ντροπη του

Νίκος Λαγκαδινός said...

Μα το είχε αλλάξει!!! Το όνομα "Βενιζέλος" δεν είναι το αληθινό του. Λεγόταν "Τούρκογλου"