Monday, April 15, 2013

Τα βιβλία που διαβάσαμε...


Η αναδιάταξη της αρχικής σελίδας του face book περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και κάποια βιβλία που έχω διαβάσει. Είναι αυτονόητο ότι αυτά που σημείωσα, τα έχω διαβάσει (κατά περιόδους), αλλά ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και όχι στ' αγγλικά. Απλώς τα έβαλα γιατί δημιουργούν με τα εξώφυλλά τους μια ωραία εικόνα... Εάν κάποια στιγμή τα βαρεθώ θα τα "κρύψω". Ωστόσο, θα ήθελα με την ευκαιρία να επισημάνω τον εκδοτικό πληθωρισμό, παρά την οικονομική κρίση. Πάω στο σούπερ-μάρκετ και βλέπω στις προθήκες βιβλία αγνώστων συγγραφέων, πολυσέλιδα, τα οποία ιστορούν ερωτικές σχέσεις βλακώδεις και τα οποία μπορεί να γράφτηκαν στο διάστημα μιας εβδομάδας. Είμαι βέβαιος ότι τα περισσότερα τα πληρώνουν οι συγγραφείς τους, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η εκδοτική κραιπάλη με συνεχώς καινούργιους τίτλους στην αγορά.
  • Υπάρχει και το σχετικό διαφημιστικό πανδαιμόνιο κι επειδή τελικά ο χώρος του βιβλίου, και γενικότερα ο αισθητικός χώρος, είναι ξέφραγο αμπέλι, διαπιστώνει κανείς ότι επικρατεί σύγχυση αξιών και κριτηρίων.
  • Κι αυτά τα βιβλία που συνήθως έχουν την πρώτη θέση στις περιώνυμες λίστες των "μπεστ-σέλερ", δεν είναι παρά ένα κλινικό σύμπτωμα κάποιων που βγάζουν στη λαϊκή αγορά τα σπλάχνα τους για να τ' αερίσουν!
  • Αλλά η σύγχυση που επικρατεί δεν είναι μονάχα στα γράμματα, αλλά και στις τέχνες, όπως είναι και στην πολιτική!
Σε όλους αυτούς τους χώρους, οι "δημιουργοί", με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επιχειρούν να ξιπάσουν, να θορυβήσουν, να καινοτομήσουν, προβάλλοντας την προσωρινότητά τους! Βάλαμε, λοιπόν, παραδίπλα, τα βιβλία που διαβάσαμε... Όπως επίσης και τους τίτλους των ταινιών που είδαμε και τα τραγούδια με τους καλλιτέχνες που μας αρέσουν...
Και λοιπόν;
Εντάξει μωρέ... Κουβέντα να γίνεται!

No comments: